Putin anunță că intenţionează să nu mai prelungească acordul care a permis Ucrainei să-şi reia exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră
Rusia intenţionează să nu mai prelungească acordul care a permis Ucrainei să-şi reia exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră după ce armata rusă a împiedicat folosirea acestora odată cu războiul pornit în februarie 2022, unul din motive fiind acela că nu ar fi fost respectată componenta înţelegerii în care statele occidentale au promis ridicarea restricţiilor care îngreunează exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte, relatează agenţiile Agerpres.
Reflectăm acum la retragerea din acest acord privind cerealele (…) Numeroase condiţii care trebuiau aplicate nu au fost respectate” şi statele occidentale „ne-au păcălit”, a afirmat Putin la o reuniune cu corespondenţi de război ruşi.
Mai mult, a adăugat preşedintele rus, Ucraina a folosit culoarele maritime securizate pentru a ataca cu drone nave ale flotei ruse în Marea Neagră. O navă rusă în Marea Neagră „a fost atacată cu o dronă ieri sau alaltăieri”, a exemplificat el, făcând probabil referire la un atac cu drone maritime despre care Moscova a anunţat că l-a dejucat duminică.
Obiectivul acordului, a amintit Putin, a fost de a ajuta ţările sărace care au nevoie de cereale. În realitate însă, a continuat el, cele mai mari importatoare de cereale ucrainene rămân ţările europene, care astfel oferă Kievului importante resurse financiare.
În aceste condiţii, Rusia urmează să discute viitorul acestui acord cu lideri ai ţărilor africane care vor vizita Moscova într-o tentativă de mediere în războiul ruso-ucrainean, iar Rusia este pregătită să livreze gratuit cereale ţărilor cele mai sărace, a mai precizat Putin.
Rusia a acuzat în mod repetat că, în acordul asupra exporturilor cerealelor ucrainene, nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevede înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.
Acordul, mediat de Turcia şi ONU, a fost prelungit ultima dată pentru încă două luni la sfârşitul lunii mai, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia, câştigate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Moscova a negat atunci că ar fi existat vreo legătură între aceste alegeri şi prelungirea acordului, în sensul că ar fi dorit astfel să-l ajute pe Erdogan, care a avut drept contracandidat în alegeri un politician pro-occidental.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii