
Putin ar fi dispus să accepte un armistițiu în Ucraina în anumite condiții (surse)
Rusia ar fi dispusă să discute un armistițiu temporar în Ucraina, cu condiția să se înregistreze progrese în direcția unei soluții de pace finale, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune la Moscova, transmite agenția Bloomberg.
În primul semnal al unui răspuns pozitiv din partea președintelui Vladimir Putin la apelul omologului american Donald Trump pentru o încetare a focului, oferta a fost transmisă la discuțiile de luna trecută din Arabia Saudită între înalți oficiali ruși și americani, au declarat aceste persoane, care au cerut să nu fie identificate.
Pentru a fi de acord cu o încetare a ostilităților, ar trebui să existe o înțelegere clară cu privire la principiile-cadru ale acordului final de pace, au declarat două persoane la curent cu această chestiune.
Rusia va insista în special asupra stabilirii parametrilor unei eventuale misiuni de menținere a păcii, inclusiv asupra unui acord privind țările care vor lua parte la aceasta, a declarat o altă persoană familiarizată cu această chestiune.
Detaliile au apărut în contextul în care SUA și Ucraina intenționează să se întâlnească săptămâna viitoare în Arabia Saudită pentru primele lor discuții directe de la ruptura din Biroul Oval dintre Trump și președintele Volodimir Zelenski săptămâna trecută. Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a declarat că întâlnirea urmărește să ajungă la „un cadru pentru un acord de pace și o încetare inițială a focului”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Rusia a declarat că nu va accepta prezența trupelor NATO pe teritoriul ucrainean, respingând propunerea țărilor europene de a forma o „coaliție a celor dispuși” care să ajute la monitorizarea oricărui acord de pace. Ea nu se opune ca țări precum China, care au fost neutre în conflict, să desfășoare forțe în Ucraina, au declarat cele două persoane.
De la învestirea sa în 20 ianuarie, Trump a răsturnat politica SUA privind invazia Rusiei în Ucraina pentru a încerca să pună capăt rapid războiului care durează de trei ani și care este cel mai grav conflict din Europa din ultimii 80 de ani.
El a purtat discuții telefonice cu Putin luna trecută și cei doi au convenit să organizeze un summit, deși nu a fost încă stabilită o dată. Trump a renunțat la sprijinul SUA pentru eventuala intrare a Ucrainei în NATO, iar oficialii săi de rang înalt au declarat că este nerealist să se aștepte o restituire a întregului teritoriu ucrainean confiscat de Rusia din 2014.
După confruntarea cu Zelenski la Casa Albă, Trump a stopat ajutorul militar pentru Ucraina și a suspendat unele schimburi de informații cu Kievul, șocând aliații europeni care spun că SUA riscă să recompenseze agresiunea Rusiei.
Putin a respins în repetate rânduri oferta lui Trump pentru o încetare rapidă a războiului. În timpul conferinței sale anuale de presă din decembrie, el a declarat: „Nu avem nevoie de un armistițiu – avem nevoie de pace: pe termen lung, durabilă, cu garanții pentru Federația Rusă și cetățenii săi”.
Rusia a respins joi un plan franco-britanic pentru un armistițiu parțial de o lună care să acopere operațiunile aeriene și maritime, inclusiv oprirea loviturilor care vizează infrastructura energetică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank