Putin cere serviciilor secrete să stopeze o presupusă campanie occidentală anti-Rusia
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut joi serviciilor secrete ale Rusiei să stopeze o presupusă politica occidentală ”agresivă” împotriva ţării sale, într-unul dintre cele mai dure rechizitorii anti-occidentale. Putin susține că această politică occidentală ar avea ca obiectiv oprirea dezvoltării economice a Rusiei şi să o supună dictatelor din exterior, transmite Agerpres.
”Ne lovim de aşa-numita politică de îngrădire a Rusiei. Nu este vorba despre competiţie, care este un lucru firesc în relaţiile internaţionale. Ci este o politică destul de agresivă şi consecventă menită să ne perturbe dezvoltarea, încetinind-o, să creeze probleme de-a lungul perimetrului nostru apropiat, prin provocarea instabilităţii interne, subminarea valorilor care unesc societatea rusă, pentru ca în final să slăbească Rusia şi să o pună sub control extern, exact modul de acţiune pe care-l observăm în unele ţări din spaţiul post-sovietic”, a spus Putin într-o intervenţie la începutul unei şedinţe a conducerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
Declarațiile lui Putin vin pe fondul unei campanii susținute a serviciilor secrete ruse de a influența deciziile politice din statele occidentale, precum și a atacurilor informatice conduse de aceleași servicii ruse asupra unor obiective strategice din occident.
În plus, serviciile secrete ruse au condus în ultimul deceniu, în occident, operațiuni de asasinare a unor adversari politici ai lui Putin.
Președintele rus a criticat încercările de ”a încătuşa” Rusia prin sancţiuni economice, de a bloca mari proiecte internaţionale, precum gazoductul Nord Stream 2, precum și presupusa ingerinţp în viaţa politică şi economică şi în ”procesele democratice” din Rusia. Această atitudine ”neprietenoasă” faţă de Rusia nu se limitează la o retorică anti-rusească, ci constă de asemenea în ”acţiuni reale şi practice”, a mai remarcat preşedintele rus.
Putin a vorbit şi despre o ”campanie informaţională” bazată pe acuzaţii ”nefondate”, dând ca exemplu contestarea vaccinului rusesc acti-COVID-19, precum şi despre securitatea cibernetică, subliniind că spaţiul digital global a devenit scena unei ”competiţii geopolitice foarte dure”.
De notat că Putin folosește atacurile la occidentului de fiecare dată când Rusia înregistrează o criză internă. Or, pandemia, dar și criza economică declanșată de prăbușirea prețului petrolului au provocat o criză economică severă în Rusia.
Făcând apoi o aluzie la opozantul Aleksei Navalnîi şi la manifestaţiile de susţinere a acestuia, liderul de la Kremlin a indicat FSB-ului că este crucial ”să fie trasată o linie clară de separaţie” între lupta dintre partidele politice şi acele acţiuni ”care nu au nimic de-a face cu democraţia” şi care caută doar să ”submineze” stabilitatea şi securitatea ţării.
Navalnîi, despre care Kremlinul susţine că lucrează pentru CIA-ul american, l-a acuzat pe Putin că a ordonat FSB-ului să-l otrăvească anul trecut în august cu substanţa chimică Noviciok. (sursa foto: Captură Youtube)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii