G4Media.ro

Putin este furios pe FSB, o copie palidă a KGB-ului de altădată,…

foto: G4Media/Wikipedia

Putin este furios pe FSB, o copie palidă a KGB-ului de altădată, acuzat că i-a dat informații greșite care au dus la decizii proaste în timpul invaziei rusești din Ucraina – analiză The Times

Oleksiy Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că „aproximativ opt” comandanți ruși au fost destituiți de la începutul conflictului din Ucraina, în timp ce Kremlinul se străduiește să-și schimbe strategia după ce tentativa sa de „șoc și groază” a eșuat, arată o analiză The Times.

Potrivit sursei citate, Putin ar fi furios și pe comandanții serviciului de securitate FSB pentru că i-au dat informații care sugerau că Ucraina este slabă, plină de grupări neonaziste și că se va preda cu ușurință dacă va fi atacată.

La apogeul puterilor sale, KGB a fost printre cele mai formidabile agenții de spionaj din lume, o armă a statului mânuită pentru a promova interesele Uniunii Sovietice în țară și în străinătate. De la dispariția URSS, se pare că serviciile de informații rusești au avut un declin precipitat.

Potrivit experților în securitate, FSB, serviciul de securitate intern, succesor al KGB, este învinuit parțial pentru gafele invaziei Ucrainei de către Rusia, Vladimir Putin fiind furios de informațiile inexacte pe care le-a primit, potrivit experților.

„Nu este o organizație competentă”, spune Andrei Soldatov, co-fondator și editor al Agentura, un site de investigații care monitorizează serviciile secrete ruse de mai bine de 20 de ani. „Rapoartele finale pe care le-au produs cu privire la situația de pe teren în perioada premergătoare invaziei pur și simplu nu erau corecte, ceea ce face parte din cauzele pentru care lucrurile au mers atât de rău pentru Rusia”.

Responsabilitățile principale ale FSB, al cărui director Putin a fost între 1998-1999, sunt interne și includ totul, de la combaterea terorismului la securitatea frontierei. În ultimii ani, domeniul său a fost extins și este, de asemenea, responsabil de monitorizarea țărilor din fosta Uniune Sovietică.

Din 2014, agenția a cheltuit mult timp și resurse în încercările de a favoriza tulburările în vestul Ucrainei în rândul grupurilor de extremă dreapta, care în cele din urmă au eșuat, mai spune Soldatov. Evaluările lor privind sprijinul popular printre ucraineni pentru o invazie rusă și măsura în care țara va rezista au fost, de asemenea, „teribil de greșit calculate”.

„Nu putem exclude faptul că informațiile pe care le-au adunat pe teren au fost de fapt foarte bune”, a spus Soldatov. „Problema este că este prea riscant ca superiorii să-i spună lui Putin ceea ce nu vrea să audă, așa că își adaptează informațiile. Confecționarea lor are loc probabil undeva între gradul de colonel și gradul de general în FSB.”

În weekend-ul trecut a circulat un presupus raport scris de un ofițer FSB. Autorul nemulțumit s-a plâns de suprasolicitare și de „exerciții de bifare a casetei” fără sens, care au lăsat țara extrem de nepregătită pentru efectul sancțiunilor occidentale.

În perioadele de criză, agenților li se cere adesea să doarmă la Lubyanka, impunătorul sediu din Moscova al FSB, care a servit și ca sediu central al KGB-ului. „Când vorbesc cu ofițerii FSB, ei nu o fac din cauza unei chestiuni majore. Întotdeauna se întâmplă pentru că apare ceva relativ banal”, adaugă Soldatov.

„Sunt oameni cu mintea îngustă. Ei nu sunt ca ofițerii MI6 care au fost la Cambridge și se presupune că sunt crema recrutării. Au părăsit școala și au fost educați la academia FSB. Ei intră adesea în asta pentru că tatăl și bunicul lor fuseseră și ei ofițeri de informații, este bine plătit și îți dau un apartament.” explică Soldatov.

FSB, care este specializat în incitarea la instabilitate politică, are în prezent sute de agenți care operează în toată Ucraina, folosind grupuri tactice pentru a intimida civilii din zonele ocupate, a declarat marți ministerul ucrainean al apărării.

Philip Ingram, un expert în securitate și fost ofițer superior al serviciilor secrete britanice, afirmă că FSB și-a atașat ofițeri la fiecare unitate militară pentru a acționa ca un „comisar politic”, adăugând: „Se vor asigura că nu există nicio disidență și că linia partidului este urmată, înspăimântând comandanții și, prin urmare, trupele de pe teren cu prezența lor”.

Când unul dintre acei ofițeri, încorporat în armata 41 în afara Harkivului, a sunat la un alt ofițer din Rusia pentru a-i spune despre moartea generalului Vitali Gerasimov, apelul telefonic a fost interceptat și publicat de serviciile de securitate ucrainene.

În loc să folosească canalul de comunicare securizat al serviciilor Era, care a fost lansat cu multă pompă anul trecut, ei vorbeau folosind cartele normale.

„FSB este încă o organizație relativ de modă veche care încearcă să practice spionajul de maniera cum a fost făcut întotdeauna”, spune Ingram. „Ei își ling rănile la ora actuală, deoarece Putin este foarte furios. Se poate vedea din felul în care gesticulează, din terminologia pe care o folosește. El îi învinovățește că i-au sugerat sfaturi care au condus la luarea de decizii proaste în Ucraina”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. phutin e pr0st.

  2. Ai rupt burta`n tine Tavares Puteen!

  3. „Se vor asigura că nu există nicio disidență și că linia partidului este urmată, înspăimântând comandanții și, prin urmare, trupele de pe teren cu prezența lor”. Cum se numeau la noi, secretar de partid?

  4. Paranoia tipică dictatorilor aflați pe final de „cariera”. Și Stalin și Hitler au înlocuit panicați și paranoici fiind toți conducătorii competenți cu niste slugi care spuneau da și le lăudau geniul. Hitler a capotat,Stalin tehnic a învins datorita resursei inepuizabile și insignifiante de oameni și datorită armelor donate de americani.Interesant este că Stalin a omorât mai mulți sovietici decât germani. După cum merg lucrurile și Puțin va ucide mai mulți ruși decât ucrainieni.

    • Rahan,deci a omorât poștașul și a furat banii de pensii. Ce legătură are cu faptul că în paranoia lui a ucis toți conducătorii militari și a pus slugile lui în locul lor. A fost salvat de înfrângere în WW2 doar de faptul că Hitler era mai paranoia decât el și a refuzat propunerile generalilor săi de a trimite echipament de iarna pe frontul rusesc deoarece el stabilise cucerirea Moscovei până în toamnă.

  5. a numit in functii cei mai slabi agenti si acum tot el e suparat. daca ii dadeau informatii corecte nu voia sa le auda, iar acum le vrea. e in vrie saracul.

  6. Drept dovada Romania unde FSB n-a gasit alt om decat pe George Simion drept agent de influenta politica. A n a l fa bet de cea mai joasa speta. Aia e.

  7. Numai calitate ruseasca: de la președinte la corp diplomatic (alde lavrov), de la armata (care trb sa importe sirieni) la servicii de informații, de la simion la sosoaca (propagandistii lor)… 🤣 🤣 🤣

  8. s-a suparat faraonu, normal ca asta se intampla cand intr-un guvern sunt numai pile si coruptie.

  9. Se pune” bine „cu serviciile Puthler?

  10. Deh!..,care cum se descurca,asa-i la colectiv(spiritul colectivist).Daca n-au reusit sa puna mana pe-o halca,macar functia s-o lase mostenire si tot e ceva.
    Doamne,cate similitudini!La noi fenomenul asta a inceput inca din cele mai vechi timpuri post-decembriste.Tonul l-au dat notarii.Emil Constantinescu a fost mai destept.Si-a dat seama dinainte si n-a mai reinceput lupta,spunand ca l-au „invins serviciile”.Cred ca este un sindrom comunist inevitabil.El poate duce la mari nereusite si nu numai la ei(la rusi).Trecerea economiei centralizate la economia de piata,prin filiera coruptiei generalizate,nu rezolva pentru totdeauna problemele tranzitiei incheiate.S-ar putea sa mai urmeze o faza,poate ultima,nu stie nimeni.Sa speram ca se va consuma fara violenta,sau pas cu pas,vorba cuiva.

  11. Vladimir, ai uitat cand erai mai tanar cum scriai rapoarte care sa fie pe placul sefilor si a tov. Andropov? Ce voiau sa auda, aia scriai. Acuma scriu altii ce vrei sa auzi tu. E simplu.

  12. Super, sa-l desfiinteze.

  13. Pe derbedeii ăștia care comentează mult, nu vă mai străduiți să-i citiți.
    În 99% din cazuri sunt pro-putiniști!

  14. Juri ca-s de-o mama cu americanii, exact aceleasi cuvinte foloseau si aia cand au fugit cu schelalaind din Afganistan…

  15. Are dreptate…pai tin minte anii 80…facea KGB-ul legea la Londra, Paris, Montecarlo…suna CIA la Moskva sa ceara voie….ce vremuri….ce sa faci cu milenialii amatori…

  16. Dacă Putin e supărat pe FSB probabil că asta este următorul război pe care îl va pierde.

  17. Aceeasi placa: tovarasul nu a fost informat!
    Toti ceilalti sunt de vina, el este inocent!

  18. Ceva nu se leagă în sinapsele țarului. Ori „operațiunea” decurge conform planului și e de mare succes,ori se uită in jurul său pentru a căuta vinovați pentru eșecul invaziei.
    La final(care o fi el) vor realiza la Kremlin că au cheltuit miliarde,au murit mii de soldați ruși și au falimentat Rusia că sa le distrugă blocurile și străzile ucrainienilor. Că dacă nu are de când sa ii ucidă pe toți sau sa mute toată armata roșie în Ucraina pentru a proteja fiecare ministru,primar sau judecător pus de el nu poate menține influenta Rusiei în Ucraina.Ce a făcut acum nu se va uita câteva generații iar ucrainieni nu sunt nici cei mai iertători ,nici cei mai pasnici oameni de pe planeta.

    • Păi toţi l-au mințit de frică, pur şi simplu e un personaj toxic. Iar de Narîşchin n-a ascultat,(directorul SVR).
      varianta 2. Putin ştia, dar ştie şi că este ultimul moment in care mai poate interveni cu succes acolo, şi treubuia exacutata operatiunea indiferent de riscuri sau consecițe.
      3. au furat banii de la băieții din operativ şi au scris raportul-sinteză la cacealma! (vă sună cunoscut?🤔😎🤫)

  19. Toate aceste decapitari care le face Putin zilele astea aratata ca e constient de esec lui iar acuma Putin e in stadiul sa isi salveze pielea si sa caute vinovati ca sa arunce vina pe ei.
    Sa vedem daca ii reuseste.

  20. Din pacate exact asa este si la noi. Si nu vorbesc pe baza de presupuneri. Decat in ceea ce priveste serviciile fiindca nu am tangenta. Dar lucrez la stat. Si vad cum munca si opiniile expertilor in diverse domenii sunt cenzurate sau ignorate de sefi numiti politic. Fiindca nu vor sa deranjeze mai sus cu informatii reale. Sau nici macar nu inteleg. Sau bi se pare ca la noi nu e coruptie si nepotism. Nu i suport ps rusi. Dar avem probleme comune mostenite din comunism. Si ar trebui sa corectam ceva vazand ca pina si un colos are probleme

    • Perfect de acord;
      dar cu 40 și la % analfabeți funcțional plus cine mai știe câți analfabeți de facto,ce poți să corectezi?

  21. Perfect de acord;
    dar cu 40 și la % analfabeți funcțional plus cine mai știe câți analfabeți de facto,ce poți să corectezi?