G4Media.ro

Putin, înainte de vizita în Serbia: Comisia Europeană să garanteze că nu…

Putin, înainte de vizita în Serbia: Comisia Europeană să garanteze că nu va face să eşueze continuarea Turkish Stream prin Bulgaria/ Atacuri la UE și Statele Unite pe tema situației din Balcani

Bruxelles-ul trebuie să ofere garanţii statelor din UE interesate de gazul rusesc că decizia politică a acesteia nu va face să eşueze planurile de continuare a Turkish Stream, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu pentru ziarele „Politica” şi „Vecerni novini” din Serbia, înainte de vizita sa la Belgrad care va avea loc joi.

Conform afirmaţiilor sale, una dintre variantele de continuare a liniei terestre de tranzitare a gazoductului Turkish Stream este pe traseul Bulgaria-Serbia-Ungaria, până la depozitul de gaze de la Baumgarten. Putin subliniază că respectă cursul Serbiei de aderare la UE, însă califică dominaţia SUA în Balcani drept „factor destabilizator în regiune”.

Conform afirmaţiilor sale, Rusia conştientizează caracterul complicat al Balcanilor şi examinează zona drept spaţiu de cooperare constructivă. „Şi astăzi Rusia are aici mulţi prieteni, între care un loc special este ocupat de partenerul special Serbia”, a spus el.

Declarațiile lui Vladimir Putin făcute înainte de vizita la Belgrad pe larg

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia respectă cursul aderării la UE pe care l-a ales conducerea de stat sârbă. Acesta a adăugat că, spre deosebire de partenerii occidentali nu încearcă să pună Serbia în faţa unei alegeri artificiale, respectiv sau sunteți cu Rusia sau sunteți cu UE. În Balcani avem mulți prieteni, dar Serbia este partenerul nostru strategic, a spus Putin, transmite Rador.

„Nu voi ascunde faptul că am fost surprinși de reacția destul de pasivă a Uniunii Europene în legătură cu decizia ‘parlamentului’ kosovar privind transformarea Forțelor de Securitate ale Kosovo într-o adevărată armată. Pentru că este evident că sârbii care trăiesc în această provincie au experimentat această decizie şi au simţit-o ca pe o amenințare directă la adresa securității lor” a declarat Putin în interviul comun pentru publicaţiile „Politika” și „Novosti”.

Acesta a subliniat că această mișcare creează un risc serios pentru înrăutățirea situației în regiune.

„Este greu de crezut că este în interesul UE să închidă ochii la astfel de acțiuni unilaterale care încalcă în mod grosolan dreptul internațional, mai ales dacă Bruxelles-ul mizează pe faptul ca mediatorul ei să continue să-și îndeplinească obligațiile pe care le are în dialogul dintre Belgrad și Pristina”, a subliniat Putin.

„Apreciem în mod deosebit angajamentul ferm al liderilor sârbi pentru a păstra neutralitatea țării. În același timp, de mai mulți ani contribuim la consolidarea capacităților de apărare ale Serbiei: livrăm arme şi tehnică militare, oferim asistență în reparația și modernizarea lor. Vom continua să dezvoltăm cooperarea tehnico-militară”, a spus Putin.

Vorbind despre situația din Balcani, a apreciat Putin, un factor destabilizator serios aici îl reprezintă politica SUA și a unor țări occidentale direcţionată spre consolidarea dominației lor în regiune.

„Înca din anul 1999, forțele NATO, fără sancțiuni ONU, au bombardat timp de două luni Iugoslavia și prin violenţă au separat Provincia Autonomă Kosovo. În anul 2008 Washingtonul și aliații lui au sprijinit declarația nelegitimă a independenței Kosovo”, a reamintit Putin.
Preşedintele rus a reamintit că în 2017, „în ciuda atitudinii pe care a avut-o jumătate din populație, Muntenegru a fost împins în NATO”.

„S-au speriat de un referendum pe această temă, și ca rezultat țara trece printr-o perioadă de instabilitate politică. Anul trecut, pentru a fi forțată aderarea la NATO a Republicii Macedonia a fost inițiat chiar un proces de adoptare a unor modificări constituționale și schimbarea numelui acestei ţări, revizuirea bazei identității naționale macedonene. În acest demers a fost ignorată voința alegătorilor macedoneni – referendumul privind schimbarea denumirii statului a eșuat, dar au continuat presiunile din exterior” a menţionat Putin.

În opinia acestuia, cunoscând și înțelegând complexitatea Balcanilor și istoria regiunii, Rusia i-a considerat întotdeauna un spațiu de cooperare constructivă.

„Din acest motiv ajutorul pentru consolidarea securității și stabilității regionale este prioritatea noastră necondiționată. Milităm pentru ca să se respecte drepturile și interesele țărilor și popoarelor balcanice, ca să se respecte dreptul internațional”, a declarat șeful statului rus.

Putin a subliniat că baza bunelor relații dintre Rusia și Serbia este reprezentată de secolele de prietenie sinceră a popoarelor noastre, înrudirea spirituală și culturală, părţile comune de istorie, inclusiv lupta eroică împotriva nazismului în Al Doilea Război Mondial. Acesta a afirmat că astăzi se află în ascensiune legăturile bilaterale în toate domeniile între Rusia şi Serbia.

Totodată, a precizat că schimbul de mărfuri este în creștere: în 2017 valoarea schimburilor a fost de două miliarde de dolari și a continuat să crească și anul trecut.

„Investițiile ruseşti în economia sârbă au depășit suma de patru miliarde de dolari. Cooperarea cu concernul „Gazprom Neft” a permis companiei ‘Industria Petrolieră a Serbiei’ să devină un lider pe piața de energie din regiunea balcanică. Cu participarea ‘Căilor Ferate Ruse’ într-un ritm bun are loc reconstrucția și modernizarea infrastructurii feroviare sârbe”, a subliniat Putin.

În ceea ce privește gazoductul „Turkish Stream”, preşedintele rus a menţionat faptul că lucrările de construcție se desfăşoară în conformitate cu programul planificat.

„În luna noiembrie a anului trecut a fost finalizată instalarea conductelor pe tronsonul din mare, în curs de desfăşurare sunt lucrările de pe conexiunea cu terminalul de pe coasta Marii Negre din Turcia, care se construieşte în prezent. Intenționăm ca acest gazoduct să fie operațional până la sfârșitul anului 2019“, a spus Putin.

Aş sublinia, a menţionat Putin, că acum ‘Gazprom” analizează diferite variante de extindere a ramurei pe uscat a conductei de gaz de tranzit până în Europa.

„Una dintre ele prevede transportul combustibilului prin Bulgaria-Serbia-Ungaria cu fuziunea cu Centrul de distribuție a gazelor în localitatea austriacă Baumgarten. În acest caz, Serbia va consuma nu numai gazul rusesc, dar va asigura şi tranzitarea lui. Acest lucru va aduce cu siguranță beneficii semnificative pentru economia sârbă, va permite crearea de noi locuri de muncă, consolidarea securității energetice a țării dumneavoastră, și a întreagii Europe Centrale și de Sud-Est” a spus Putin.

Participarea Serbiei la proiect, a declarat preşedintele rus, va contribui şi la „foaia de parcurs” pentru modernizarea și extinderea rețelei naționale de transport de gaze naturale, semnată cu „Gazprom” în anul 2017.

„La stabilirea traseului final de livrare a gazelor naturale din Rusia se va lua în considerare și poziția Comisiei Europene. Noi credem că statele membre ale UE care sunt interesate de gazele rusești ar trebui să primească garanții de la UE că planurile referitoare la extinderea „Turkish Stream” nu vor fi împiedicate de decizia politică arbitrară a Bruxellesului”, a spus Putin.

Preşedintele Rusiei a spus că relaţia de cooperare cu Republica Srpska, parte integrantă a Bosniei-Herțegovinei, se desfăşoară pe baza avantajelor reciproce, și strict în conformitate cu Acordul de Pace de la Dayton din anul 1995.

„În continuare ne concentrăm asupra realizării proiectelor atât din Republica Srpska, precum și de pe întregul teritoriu al Bosniei-Herțegovinei, proiecte în domeniul energetic, al prelucrării şi al comercializării combustibilului, al serviciilor bancare, farmaceutice și în alte domenii”, a conchis președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Sursa: B92.rs/ Rador/ Traducerea: Caterina Iliu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. MUIEPUTIN MUIERUSIA MUIEPSD