Putin misticul: Președintele Rusiei ar fi vizitat șamani în timpul unei călătorii în Siberia profundă și Mongolia, în această lună / Îngrijorările cu privire la starea sa de spirit, reînnoite
Președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu șamani în timpul recentelor călătorii în Siberia și Mongolia și este posibil să fi discutat cu ei despre războiul din Ucraina, au declarat figuri ale opoziției ruse, citând surse apropiate Kremlinului, relatează The Times.
Călătoria lui Putin din această lună la Ulan Bator, capitala Mongoliei, a fost prima sa vizită într-un stat membru al Curții Penale Internaționale de când aceasta a emis un mandat de arestare împotriva sa anul trecut pentru deportarea forțată a copiilor ucraineni. Un purtător de cuvânt al guvernului Mongoliei a declarat că dependența energetică a țării din Asia Centrală de Moscova a făcut ca aceasta să nu poată da curs mandatului.
Mihail Zîgar, fondatorul TV Dojd, un canal de televiziune al opoziției care a fost interzis de Rusia, a declarat că surse de la Moscova i-au spus că adevăratul motiv pentru care Putin a făcut această călătorie riscantă a fost acela de a consulta șamanii. Pe drumul spre Mongolia, Putin a făcut o escală în regiunea Tuva din Siberia, aparent pentru a da o lecție de patriotism elevilor.
„Mongolia și Tuva sunt considerate patria celor mai puternici șamani din lume”, a scris Zîgar într-un articol publicat în Der Spiegel. „Vladimir Putin este cunoscut de mult timp pentru atitudinea sa specială față de misticism. Și se pare că el combină interesul său pentru misticismul ortodox cu tradițiile păgâne”.
El a mai spus că Putin ar fi cerut sfatul mai multor mistici înainte de a lansa invazia la scară largă a Ucrainei în 2022. „Toți aceștia l-au asigurat de o victorie militară”, a scris el. Zîgar, care a părăsit Rusia după începerea războiului, este autorul unui număr de cărți respectate despre politica Kremlinului.
Șamanismul este credința că unele persoane pot comunica cu lumea spiritelor. Acesta este popular în rândul populației indigene din Siberia, precum și în Mongolia. Putin a făcut numeroase călătorii în Tuva împreună cu Sergei Șoigu, fostul său ministru al apărării, care a crescut în regiune. „Șoigu a fost primul care l-a adus pe Vladimir Putin în contact cu șamanii”, a scris Zîgar.
După călătoria lui Putin în Mongolia, a spus Zîgar, la Moscova au început să circule zvonuri conform cărora liderul de la Kremlin ar fi cerut binecuvântarea șamanilor pentru utilizarea armelor nucleare, deoarece îi era teamă să nu „înfurie spiritele”. Sursele sale nu au confirmat acest lucru, a spus el.
Abbas Galiamov, analist politic și fost redactor de discursuri al Kremlinului, care acum se opune lui Putin, a declarat că a primit informații similare din surse proprii.
„Pe lângă faptul că a primit binecuvântarea de a folosi arme nucleare (armele zeilor), Putin a fost interesat și de problema propriei longevități, precum și de reîncarnare”, a scris Galiamov pe Telegram. „S-a spus că a fost foarte mulțumit de întâlniri și de ritualurile efectuate”.
Nici Zîgar, nici Galiamov nu i-au numit pe șamanii cu care se crede că ar fi vorbit Putin. Cu toate acestea, anul trecut, mass-media de stat a relatat despre Kara-ool Dopchun-ool, care este cunoscut drept șeful șamanilor din Rusia, care a cerut „soarelui, lunii și stelelor” să protejeze trupele Kremlinului din Ucraina.
Galiamov a declarat că întâlnirile cu șamanii au fost organizate de Mihail Kovalciuk, un aliat apropiat al lui Putin, care ar fi ordonat oamenilor de știință ruși să dezvolte urgent remedii împotriva îmbătrânirii. Kovalciuk este șeful Institutului de cercetare nucleară Kurceatov din Rusia și un membru important al Academiei Ruse de Științe. O sursă de la Kremlin l-a descris recent ca fiind „înnebunit după viața veșnică”.
Comentariile vor reînnoi îngrijorările cu privire la starea de spirit a dictatorului rus după mai bine de doi ani și jumătate de război în Ucraina. Deși Putin, un fost ofițer KGB, mărturisește o credință creștină profundă, există numeroase indicii că sistemul său personal de credințe încorporează elemente de păgânism și ocultism.
În 2019, Alexander Gabîșev, care se descria drept un șaman-războinic, a fost arestat în timp ce încerca să parcurgă pe jos aproape 5.000 de mile de la casa sa din Yakutsk, în Siberia profundă, până la porțile Kremlinului. Scopul său, a spus el, era să „exorcizeze demonul Putin”. El a fost prins de ofițeri de securitate ruși înarmați într-o razie matinală în tabăra sa, după ce a parcurs aproape 3.000 de kilometri. Gabîșev a fost închis într-o secție de psihiatrie de înaltă securitate din 2021, în ciuda faptului că medicii spun că nu reprezintă un pericol pentru el sau pentru oricine altcineva.
„Sunt absolut convins că figurile influente din cadrul agențiilor de aplicare a legii și de securitate se tem de toate aceste amenințări nu pe deplin inteligibile și iraționale legate de ritualurile șamanice”, a declarat Alexander Prîanișnikov, un avocat pentru drepturile omului care l-a apărat pe Gabîșev.
El a declarat pentru ziarul de opoziție Novaya Gazeta: „Se pare că există o înțelegere conform căreia, dacă un șaman este ținut departe de țara sa – iar Alexander a fost închis într-un azil de nebuni departe de regiunea sa natală – atunci acesta își pierde puterea. Se pare că principalul motiv pentru care autoritățile nu slăbesc presiunea asupra lui este această teamă de rituri și ritualuri.”
Rusia are o obsesie cu ocultismul și paranormalul care datează din epoca țaristă. La sfârșitul anilor 1980, televiziunea sovietică de stat a difuzat „sesiuni de vindecare” ale unor vraci aprobați de Kremlin, care pretindeau că pot vindeca orice, de la cancer la boli de inimă. În 2010, se estima că în Rusia existau mai mulți vindecători oculți sau religioși decât medici.
Reticența notorie a lui Putin de a rosti cu voce tare numele lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției încarcerat, a fost, de asemenea, atribuită superstiției. Timp de mai bine de un deceniu, Putin și oficialii de la Kremlin au recurs la circumlocuțiuni din ce în ce mai absurde, precum „cetățeanul despre care ați vorbit” și „acest domn”. Abia după moartea lui Navalnîi într-o închisoare arctică brutală, în februarie, Putin a început să rostească numele marelui său dușman în public.
„[Putin] se temea de Navalnîi într-un mod spiritual care era la un anumit nivel irațional”, a declarat Leonid Volkov, principalul consilier al lui Navalnîi. „[Politica sa de] a nu-l striga niciodată pe nume a fost ca un sistem de credințe păgâne”.
În ciuda faptului că beneficiază de asistență medicală de înaltă calitate, se crede că Putin face în mod regulat băi într-un extract făcut din sânge din coarnele tăiate ale cerbilor roșii siberieni. Cei care fac baie cred că extractul are puteri întineritoare și poate face minuni pentru potența masculină. Putin a fost familiarizat cu această practică de către Șoigu, potrivit unui raport al Proekt, un site de opoziție interzis.
„De fiecare dată când au loc discuții internaționale importante, Rusia aduce întotdeauna un vraci sau o vrăjitoare pentru a influența lucrurile”, a afirmat Marina, proprietara unui centru de servicii magice din Moscova. „Liderii ruși au angajat întotdeauna ocultiști. Acesta este marele secret al țării noastre”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank