G4Media.ro

Putin pretinde că miza conflictului din Ucraina este existenţa Rusiei ca stat:…

Sursa foto: Kremlin.ru

Putin pretinde că miza conflictului din Ucraina este existenţa Rusiei ca stat: „Nu este o misiune geopolitică, ci o misiune pentru supravieţuire”

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut marţi că miza campaniei militare în Ucraina este însăşi existenţa Rusiei ca stat, şi că economia acesteia din urmă a făcut faţă sancţiunilor occidentale impuse în urmă cu un an după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, dar a admis că pe termen mediu aceste sancţiuni pot fi un pericol, transmit agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Vorbind în faţa lucrătorilor unei uzine aeronautice din regiunea estică Buriaţia, care fabrică elicoptere pentru armata rusă, Putin şi-a reluat argumentele conform cărora obiectivul Occidentului este destrămarea Rusiei. „Aşadar, pentru noi aceasta nu este o misiune geopolitică, ci o misiune pentru supravieţuirea Rusiei ca stat, pentru crearea condiţiilor dezvoltării viitoare a ţării şi a copiilor noştri”, a spus liderul de la Kremlin.

El a acuzat Occidentul că foloseşte Ucraina drept un instrument pentru purtarea unui război împotriva Rusiei cu obiectivul de a-i provoca acesteia din urmă o „înfrângere strategică”.

Întrebat dacă a fost îngrijorat pentru economia rusă după ce Occidentul a impus anul trecut Rusiei sancţiuni fără precedent, Putin a susţinut că economia rusă s-a dovedit a fi mai puternică decât oricine ar fi crezut. Potrivit preşedintelui rus, companiile occidentale care au părăsit Rusia şi statele occidentale se aşteptau ca economia acesteia să intre în colaps, cu fabrici care să înceteze producţia, şomaj şi proteste stradale, dar între timp sistemul financiar al Rusiei s-a consolidat şi ţara a devenit mai suverană din punct de vedere economic.

„Ne-am crescut suveranitatea economică de câteva ori. La urma urmei, pe ce a mizat inamicul nostru? Că vom intra în colaps în 2-3 săptămâni sau într-o lună (…) Asta nu s-a întâmplat. S-a dovedit, pentru mulţi dintre noi, şi chiar şi mai mult pentru ţările occidentale, că fundamentele esenţiale ale stabilităţii Rusiei sunt mult mai puternice decât oricine ar fi crezut”, a apreciat Putin. „Au sperat că PIB-ul nostru va scădea cu 20% sau mai mult. Nu a fost deloc aşa. Avem o scădere, dar nu de 20%, ci de 2,1%”, a semnalat el.

Totuşi, Putin a recunoscut pericolul pe termen lung al sancţiunilor occidentale. „Da, trebuie să recunoaştem că aceia care ne doresc răul speră să ne provoace probleme pe termen mediu. Într-adevăr, acest pericol există. Suntem conştienţi de el”, a admis liderul de la Kremlin.

Cât despre Ucraina, el a insistat că Rusia a încercat decenii la rând să menţină relaţii bune cu această ţară, dar „totul s-a schimbat în 2014”, odată cu „lovitura de stat instigată de Occident”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Toti sunt de vina, mai putin ei. Occidentul e de vina pentru tot, el e doar trimisul lui Dumnezeu care „apara” poporul rus, omorand „nazisti” ucrainieni.

  2. Omul asta nu mai stie pe ce lume traieste. Vorbeste doar tampenii.

  3. Democratia chiar si mai obosita asa, il sperie mai rau ca un Leopard pe ursulet.

  4. Mafia putinistă ar putea dispărea.

  5. Acesta era si planul, numai Putin nu isi da seama ca a fost impins sa ia decizii proaste care vor duce la resetarea rusiei si asemenea dictatorilor morti va fi declarat singurul vinovat. Microrepublicile care au dat carnea de tun se vor desprinde de Rusia, marile companii de petrol/resurse vor fi luate de multinationale ca despagubire pentru dezastrul din Ucraina, viitorul presedinte va fi evident Navalnîi.

  6. O lecuță de Bolșoi Teatr și de la Putinel că nu mai jucase demult Cehov..