G4Media.ro

Putin primește ceea ce voia de multă vreme: convorbiri directe cu SUA…

Știrile Pro TV

Putin primește ceea ce voia de multă vreme: convorbiri directe cu SUA / Va negocia dur până va obține ceea ce dorește – The Wall Street Journal

Anunțul președintelui Trump pe tema unor tratative de pace cu Rusia i-a oferit liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ceea ce el ceruse de multă vreme: tratative directe cu SUA pe tema Ucrainei, potrivit The Wall Street Journal, citată de Rador Radio România.

Moscova căutase de multă vreme să elimine Ucraina și aliații săi din Europa din asemenea tratative, calificând guvernul de la Kiev drept ilegal. Moscova a dat de înțeles că Washingtonul este vinovat de prelungirea războiului și că numai el poate conveni împreună cu Rusia încetarea acestuia.

Dar dacă ar fi să ținem cont de poziția declarată a lui Putin pe tema Ucrainei, convorbirile promise de Trump ar urma să fie lungi și chiar prelungite – Rusia acceptând o încetare a focului numai dacă Statele Unite își retrag sprijinul acordat Ucrainei și doar în cazul în care capacitatea Kievului de a-și apăra teritoriul va fi limitată.

Întrucât forțele Rusiei înaintează pe câmpul de luptă, iar populația din Ucraina pledează tot mai mult pentru o încetare a luptelor, analiștii sunt de părere că Putin dorește să prelungească lucrurile și să negocieze dur cu SUA până când el va obține ceea ce dorește.

„Deocamdată, este vorba despre o victorie temporară”, afirmă Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie pentru Rusia și Eurasia de la Berlin. „Pentru Putin, victoria finală va fi aceea de a se asigura că Ucraina nu intră în tabăra occidentală și că acestei țări i se va refuza un drept suveran în privința problemelor legate de securitatea sa”.

Joi, oficialii europeni s-au arătat îngrijorați de niște așa-zise tratative bilaterale între SUA și Rusia pe tema Ucrainei, tratative despre care Trump a spus că ar putea avea loc în curând. Ei au cerut ca Uniunea Europeană și Kievul să fie parte în orice negocieri pe tema încheierii războiului.

„Administrația Trump i-a făcut public lui Putin niște concesii chiar înainte ca negocierile să fi început”, a declarat, joi, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, referindu-se în parte la niște afirmații făcute, miercuri, de secretarul american al apărării, Pete Hegseth, potrivit cărora o aderare a Ucrainei la Organizația Tratatului Nord-Atlantic iese din discuție.

Joi, Hegseth a părut să mai dea înapoi, afirmând că, de fapt, Trump va fi cel care va decide care va fi miza discuțiilor pe tema Ucrainei.

La rândul său, Trump afirmase, joi, că Ucraina va participa la orice tratative cu Rusia. „Vom avea Ucraina cu Rusia și vor fi implicați o mulțime de alți oameni”, le-a declarat Trump reporterilor.

Președintele a mai spus că primele afirmații ale lui Hegseth pe tema Ucrainei au fost destul de exacte, el afirmând că tocmai eventuala aderare a Ucrainei la NATO a fost „motivul izbucnirii războiului”.

Rusia și-a precedat invazia din Ucraina lansată în februarie 2022 prin lansarea unor condiții nerealiste, care au fost respinse de Occident, printre acestea numărându-se ieșirea forțată a NATO din Europa de Est și garanții din care să reiasă că Ucraina nu va deveni niciodată membră a acestui bloc militar. Acum, Putin contează să obțină asemenea concesii din partea lui Trump.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că, în cursul unei convorbiri telefonice cu Trump purtate miercuri, a primit asigurări că președintele american nu va acorda prioritate Rusiei în detrimentul Ucrainei. Dar el a mai spus că Kievul și UE trebuie să fie implicate în orice tratative legate de încheierea războiului.

„Pentru noi este crucial ca Statele Unite să își mențină sprijinul”, le-a spus el reporterilor.

În același timp, joi, Moscova jubila. „Putin a triumfat asupra tuturor,” a declarat Olga Skabeeva, unul dintre principalii amfitrioni de televiziune din Rusia. „Trump a semnat condamnarea la moarte a lui Zelenski”, nota tabloidul Komsomolskaia Pravda. Iar televiziunea de stat considera că acțiunile bursiere au crescut în perspectiva unei întrevederi Trump – Putin.

Pentru Putin, promisiunea lui Trump cu privire la tratative ar fi un prim pas spre finalizarea unui război în condiții impuse de Rusia, după trei ani de lupte crâncene care s-au soldat cu sute de mii de morți în ambele tabere.

Asta reprezintă și o redresare a poziției liderului rus, care, uneori, pe parcursul războiului, a suferit niște înfrângeri umilitoare. Ucraina a eliminat forțele ruse de pe jumătate din teritoriul ocupat de ele în 2022, după care le-au silit să se retragă și din Herson, un oraș important.

Acum, decizia lui Putin de a continua luptele și chiar de a-și intensifica războiul pare să dea roade. În ziua când el a discutat cu Trump, Hegseth a spus că ideea, potrivit căreia Ucraina și-ar putea recâștiga în bună parte teritoriul pierdut, este nerealistă. Senatul l-a confirmat totodată pe Tulsi Gabbard, considerat un sceptic în privința Ucrainei, în funcția de șef al serviciului național de informații.

Putin a căutat de mai multe ori „să treacă peste capul ucrainenilor”, dorind să obțină o mare miză asupra Ucrainei prin negocieri directe cu SUA, a căror asistență financiară și militară a susținut Kievul în viață încă din primele zile ale războiului.

În cel mai rău caz, Rusia dorește ca Ucraina să devină un stat neutru, cu un guvern prietenos față de Moscova și vulnerabil în permanență în fața unei agresiuni militare din partea Rusiei.

Dacă reuniunea va avea loc în curând, nu este deloc clar dacă Trump ar dori să accepte termenii lui Putin, acesta cunoscând stilul nababului imobiliar din experiențele anterioare avute în timpul primului mandat al lui Trump.

„Putin nu își face niciun fel de iluzii în privința lui Trump”, afirmă Tatiana Stanovaia, analist politic de la Paris, fondatoare a firmei de analize politice R. Politik. „Aceste conversații cu Trump vor fi mai degrabă un instrument de susținere a eforturilor Rusiei din Ucraina”.

Stanovaia a mai spus că, pe termen mediu, dacă Rusia nu va obține maximul din condițiile pe tema Ucrainei, ea își va continua presiunile pe câmpul de luptă plâtind însă scump, dar șubrezind rangurile inferioare ale puterii din Ucraina și sporind presiunile asupra lui Zelenski pentru a-l convinge să se supună Moscovei.

Gabuev, de la Centrul Carnegie pentru Rusia și Eurasia, afirmă că principalul obiectiv al lui Putin în cadrul convorbirilor nu este nici măcar acela de a-și păstra cuceririle din Ucraina sau de a împiedica reluarea osttilităților după un eventual acord de încetare a focului, ci acela de a se asigura cu Ucraina nu dispune de capacitatea militară de a putea riposta în fața Rusiei pe viitor.

„Obiectivul nu va fi doar acela de a controla teritoriile, ci și acela de a face în așa fel, încât să nu se bucure de nicio garanție de securitate din partea Occidentului”, a mai spus el. „În opinia Kremlinului, asta ducând la prăbușirea treptată a Ucrainei”.

Sursa: THE WALL STREET JOURNAL / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează