G4Media.ro

Putin s-a întâlnit cu Prigojin și comandații Wagner după rebeliune, confirmă Kremlinul…

Sursa foto: Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP

Putin s-a întâlnit cu Prigojin și comandații Wagner după rebeliune, confirmă Kremlinul / Surse Liberation: Fondatorul grupării de mercenari s-ar afla la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu fondatorul grupării Wagner, în urma revoltei mercenerilor din Rusia, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează BBC.

Potrivit acestuia, citat de agențiile de presă de stat, întâlnirea a durat aproape trei ore. La ea au participat Evgheni Prigojin și comandanții Wagner – în total 35 de persoane.

Putin, spune Peskov, a făcut o evaluare a acțiunilor mercenarilor de pe front și a „evenimentelor din 24 iunie”. El a oferit, de asemenea, opțiuni pentru angajări ulterioare.

Comandanții Wagner, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, „i-au exprimat lui Putin versiunea lor asupra evenimentelor și au subliniat că sunt susținători și soldați fermi ai șefului statului”.

La începutul zilei de astăzi, publicația franceză Liberation a relatat că o astfel de întâlnire a avut loc, citându-și sursele din serviciile de informații occidentale.

Știrea inițială

Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar afla la Moscova, iar la 1 iulie s-ar fi întâlnit chiar cu preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin, potrivit unor servicii secrete occidentale, citate în ediţia sa de luni de publicaţia franceză Liberation, citată de Agerpres.

Din 24 iunie, de când a dat ordin unităţilor sale care se apropiau de Moscova să se întoarcă din drum, patronul grupului Wagner a dispărut din peisaj. Potrivit surselor exclusive ale Liberation, el şi-ar fi petrecut săptămâna după rebeliune la Kremlin, negociind soarta imperiului său.

Aşadar, potrivit acestora, Prigojin nu s-ar afla nici la Minsk şi nici la Sankt-Petersburg, aşa cum s-a spus anterior.

Cel puţin de la 1 iulie, Prigojin este reţinut la Kremlin, unde a fost convocat împreună cu comandanţii săi.

La Kremlin, Evgheni Prigojin s-ar fi întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, şi ar fi avut de asemenea o întâlnire cu Viktor Zolotov – comandantul Gărzii Naţionale Rosgvardia şi unul dintre cei mai loiali aliaţi ai şefului statului rus, înainte de această funcţie Zolotov a activat ani în şir ca gardă de corp al lui Putin – şi cu Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe rus (SVR).

Întrebat joi, 6 iulie, despre soarta şi locul în care s-ar afla Prigojin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a oferit niciun indiciu, limitându-se să spună că Moscova nu are nici „capacitatea şi nici voinţa” de a urmări ipoteticele sale mişcări.

Mai devreme în cursul aceleiaşi zile, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko – care a acţionat oficial ca mediator între liderul mercenarilor rebeli şi Putin în momentul puciului eşuat – a afirmat că Prigojin nu se află pe teritoriul belarus. Şi nici mercenari Wagner nu ar exista în Belarus, ei aflându-se în taberele lor din Lugansk (estul Ucrainei). În 27 iunie, Lukaşenko afirma că şeful Wagner se află în Belarus.

Tentativa de insurecţie a şefului Wagner din 23- 24 iunie a zdruncinat puterea rusă aflată în plin conflict armat în Ucraina. Timp de câteva ore, unităţi de mercenari au ocupat un cartier general al armatei ruse din Rostov (sud-vest) şi au pornit în marş spre Moscova, potrivit AFP.

Revolta s-a încheiat în seara zilei de 24 iunie cu un acord de trimitere a lui Prigojin în exil în Belarus, el dând asigurări că marşul său nu urmărea răsturnarea guvernului şi nici a puterii ruse, ci salvarea grupului Wagner de la desfiinţare de către statul major.

De atunci, media de stat ruse au încercat să-l arate ca pe un om de afaceri lacom, care şi-a pierdut minţile, după ce a făcut avere după ani buni de contracte de profitabile cu statul rus, în timp ce însuşi preşedintele Vladimir Putin a declarat că grupul de mercenari Wagner a fost finanţat de la bugetul de stat, după o lungă perioadă în care Kremlinul a negat orice legătură cu Wagner, potrivit agenţiei de presă citate.

Grupul paramilitar Wagner a primit aproape un miliard de euro de la statul rus în ultimul an, a declarat Vladimir Putin la trei zile după ce şeful său a organizat o rebeliune armată, care a eşuat.

‘Între mai 2022 şi mai 2023, statul a plătit 86,262 miliarde de ruble (aproximativ 922 milioane de euro la cursul actual) sub formă de plăţi către grupul Wagner’, a declarat preşedintele rus în cadrul unei întâlniri cu responsabili militari, transmisă de televiziunea rusă.

Putin a recunoscut că statul a ‘finanţat complet’ grupul Wagner, subliniind că firma Concord, a lui Evgheni Prigojin, ‘a câştigat în acelaşi timp 80 de miliarde de ruble (aproximativ 850 de milioane de euro)’, conform AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Daca avea cineva vreo indoiala in privinta mascaradei lui prigojin…