G4Media.ro

Putin şi-a convocat Consiliul de Securitate ca să discute despre revendicarea unei…

Sursa foto: Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

Putin şi-a convocat Consiliul de Securitate ca să discute despre revendicarea unei porţiuni uriaşe a fundului Oceanului Arctic

Președintele rus Vladimir Putin a avut vineri discuţii cu oficiali de top din domeniul securităţii despre stadiul eforturilor Rusiei de a extinde în mod legal limitele exterioare ale platformei sale continentale din Oceanul Arctic, relatează Reuters, citată de News.ro.

În 2021, Rusia a depus la Naţiunile Unite o cerere prin care încearcă să redefinească platoul său continental, care ar conţine vaste rezervoare neexploatate de petrol şi gaze. Moscova a declarat la momentul respectiv că doreşte mult mai mult din fundul mării arctice, o mişcare ce are implicaţii pentru Canada şi Danemarca, care au propriile lor pretenţii, notează Reuters.

Coincidenţă sau nu, Consiliul rus de Securitate a fost convocat în ziua în care Norvegia a făcut primele sale estimări oficiale, după ce a anunţat că a descoperit o cantitate „substanţială” de metale şi minerale, de la cupru la metale de pământuri rare, pe fundul platformei sale continentale extinse.

Un platou continental este definit de dreptul internaţional ca fiind o zonă de ape de obicei mai puţin adânci care mărgineşte ţărmul unei ţări şi care este considerată o extensie a teritoriului acesteia, permiţând ţării respective să îi exploateze resursele naturale.

„Avem mai multe chestiuni importante astăzi, stimaţi colegi, care privesc atât agenda internă, cât şi problema limitei exterioare a platoului continental al Rusiei în Oceanul Arctic. Să trecem la treabă”, a declarat Putin, la începutul şedinţei Consiliului de Securitate.

Kremlinul nu a oferit deocamdată detalii suplimentare despre această întâlnire, la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul apărării Serghei Şoigu şi Serghei Narîşkin, şeful serviciilor de informaţii externe.

Vecinii Rusiei din Arctica au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de ambiţiile Moscovei în regiunea de importanţă strategică după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie anul trecut. Statele membre NATO au intensificat exerciţiile militare în Arctica în ultimii ani, în timp ce Rusia şi-a extins şi reînnoit infrastructura militară în regiune.

Bogățiile Norvegiei

Pe de altă parte, Norvergia, un important exportator de petrol şi gaze, care a devenit vital pentru europeni după sancţiunile impuse Moscovei, analizează dacă este cazul să-şi deschidă zonele sale offshore pentru exploatare minieră în largul mării, un proces care necesită aprobarea parlamentului şi care a stârnit îngrijorări legate de mediu.

„Dintre metalele găsite pe fundul mării în zona studiată, magneziul, niobiul, cobaltul şi mineralele de pământuri rare se regăsesc pe lista de minerale critice a Comisiei Europene”, a declarat într-un comunicat Direcţia Norvegiană a Petrolului (NPD), cea care a realizat studiul de estimare a resurselor.

Studiul, care acoperă zone îndepărtate din Marea Norvegiei şi Marea Groenlandei, a arătat că există 38 de milioane de tone de cupru, aproape dublu faţă de volumul exploatat anual la nivel mondial, şi 45 de milioane de tone de zinc acumulate în sulfuri polimetalice. Sulfurile se găsesc de-a lungul crestei de la mijlocul oceanului, acolo unde magma din mantaua Pământului ajunge pe fundul mării, la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri.

Se estimează că aproximativ 24 de milioane de tone de magneziu şi 3,1 milioane de tone de cobalt se află în crustele de mangan crescute pe fundul rocilor de-a lungul a milioane de ani, precum şi 1,7 milioane de tone de ceriu, un metal de pământuri rare folosit în aliaje. De asemenea, se estimează că crustele de mangan conţin şi alte metale de pământuri rare, precum neodimul, ytriul şi disprosiul.

„Mineralele rare şi preţioase, precum neodimul şi disprosiul, sunt extrem de importante pentru magneţii din turbinele eoliene şi pentru motoarele din vehiculele electrice”, a precizat NPD.

Însă grupurile de mediu au cerut Norvegiei să amâne explorarea mineralelor de pe fundul mării până când vor fi efectuate mai multe studii pentru a înţelege organismele care trăiesc pe fundul mării şi impactul mineritului asupra acestora.

Există „o mare lipsă de cunoştinţe” despre oceanele de adâncime, unde pot fi găsite specii noi, nedescoperite, a declarat Institutul Norvegian de Cercetare Marină într-o scrisoare de consultare.

NPD a declarat că estimările sale au arătat că există resurse „la faţa locului” şi că sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili cât de mult din acestea ar putea fi recuperate cu un impact acceptabil asupra mediului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Flo.cea,yoyo.eugen,tepes…..etc….cică și la voi sub casa s au găsit resurse inepuizabile de tâmpenie…..aveți grija,rusii sexpregates sa va caute!!!…. …ti ar ai dre acu de tembe li!

  2. Pai nu mai este necesar sa o revendice, apartine Rusiei de cand a fost Laika in Cosmos. Este un fapt binecunoscut si acceptat si de Universitatea de la Moscova.

  3. Nu le mai ajunge pământul și vor și mările.

  4. Iata o invazie cu care putem fi toti de acord. Cu conditia sa si ramână pe fundul oceanului.

    • #+2

    • + 12…..bunici,părinți, cumnați!

  5. :)))

  6. Flo.cea…..zu ce mai zici rusii azi. .pt mâine…sosoaca e pe linie ruseasca,și ni i încape cur.ul,simion e negru de bucurie! Simion întra în grote sa se apere ….ca sunt făcute de aia care ii urau părinții!….au găsit de a gata! …..ciolacu amână legea învățământului.! Scoala o fac frații petreus! Tate! Toate!

  7. Corect ar fi pamanturi rare in loc de metale de pamanturi rare. Intr-adevar, sunt metale dar asa sunt grupate ele, sub denumirea de pamanturi rare. Rare nu sunt, ca elemente abundenta lor pe Terra e mare, problema e ca nu sunt abundente intr-un loc, sunt rare zacamintele de minerale rentabil de exploatat, pamanturile din care sa fie extrase sunt rare. Doua dintre metale chiar poarta denumiri sugestive pentru situatia de fata, scandiu de la Scandinavia sau, un altul, ytrium, care e denumit dupa o asezare din Suedia.

  8. Revendica si doi urși polari, 5 defini si 7 pescarusi care au fugit peste granița cu cartelele de alimente