Putin spune că nu exclude eventuale modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei
Doctrina nucleară a Rusiei este un instrument viu, care poate fi modificat dacă este necesar, a declarat vineri liderul rus Vladimir Putin care a luat cuvântul la o sesiune plenară a Forumului Economic Internaţional de la Sankt-Petersburg (SPIEF), transmite News.ro.
„Doctrina (nucleară) este un instrument viu şi urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă în lume, în jurul nostru, şi nu excludem posibilitatea de a face unele modificări la această doctrină”, a declarat şeful statului rus, citat de TASS.
„Acest lucru este legat şi de testarea armelor nucleare”, a menţionat Putin, potrivit Reuters. „Dacă va fi necesar, vom efectua teste. Până în prezent, nu este nevoie nici de acest lucru”, a adăugat el.
Doctrina nucleară din 2020 publicată de Rusia stabileşte condiţiile în care un preşedinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea armelor convenţionale împotriva Rusiei „atunci când însăşi existenţa statului este pusă în pericol”.
Putin a spus că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-şi asigura victoria în Ucraina, însă, voalat, el a sugerat că Moscova ar putea viza Europa pentru o lovitură nucleară, dacă va fi cazul.
„Dacă, Doamne fereşte, se va ajunge la nişte lovituri, toată lumea trebuie să realizeze că Rusia are un sistem de avertizare a rachetelor. Şi Statele Unite îl au. Nicăieri altundeva în lume nu există un sistem atât de dezvoltat. Europa nu are un sistem dezvoltat. Sunt mai mult sau mai puţin lipsiţi de apărare în acest sens”, a spus liderul de la Kremlin.
Putin a susţinut că Rusia nu a iniţiat niciodată retorica de escaladare nucleară, dar vrea ca Moscova să fie luată mai în serios: „Nu facem zornăit”, a avertizat Putin, potrivit agenției TASS.
„Dar eu încă presupun că nu se va ajunge niciodată la aşa ceva”, a adăugat el referitor la o lovitură nucleară.
Întrebat în cadrul sesiunii plenare a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg de către moderatorul Serghei Karaganov, un influent analist rus, dacă Rusia ar trebui să ţină un „pistol nuclear la tâmpla” Occidentului din cauza Ucrainei, Putin a spus că nu vede condiţiile pentru a folosi astfel de arme. „Utilizarea este posibilă într-un caz excepţional – în cazul unei ameninţări la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Nu cred că este cazul. Nu există o astfel de necesitate”, a declarat Putin.
Dezbaterea publică despre loviturile nucleare pe scena de la cel mai important forum economic al Rusiei a părut a fi o încercare a Kremlinului de a reduce temerile nucleare chiar în momentul în care războiul din Ucraina escaladează spre ceea ce atât diplomaţii ruşi, cât şi cei americani spun că este cea mai periculoasă fază a sa de până acum, comentează Reuters. Rusia şi Statele Unite deţin aproape 90% din armele nucleare din lume.
Anul trecut, Karaganov a propus un atac nuclear limitat asupra unui membru NATO din Europa pentru a forţa Occidentul să se retragă în conflictul privind Ucraina şi a evita astfel al treilea război mondial. Vineri, Karaganov a invocat povestea biblică despre Dumnezeu care a distrus oraşele Sodoma şi Gomora pentru răutatea lor, în timp ce îl presa pe Putin să spună dacă Rusia ar trebui să escaladeze în Ucraina pentru a da „o lecţie” Occidentului. Putin a declarat că s-a rugat ca lumea să nu fie niciodată martoră la o confruntare nucleară, adăugând: „Şi noi nu avem această nevoie. Pentru că forţele noastre armate nu doar că acumulează experienţă, ci îşi sporesc eficienţa”.
În plus, el a dat asigurări că Rusia nu va „intra în război cu toată lumea”, însă vrea ca Occidentul să caute acele condiţii care să corespundă intereselor Federaţiei Ruse „şi să fie cât mai fiabile posibil”.
Rusia va face parte dintr-o lume multipolară armonioasă, crede Putin. El şi-a îndulcit apoi tonul despre Europa, considerând că popoprul rus este purtătorul culturii ei. „Şi este firesc pentru noi ca într-o mare măsură să ne bazăm pe principiile europene, pe cultura europeană, deoarece purtătorul ei este, fără îndoială, poporul rus”.
Totodată, el a vorbit despre Ucraina, sugerând, după ce Kievul a început să primească din nou armament occidental, dar şi permisiunea de a lovi teritoriul rus, că şi-ar dori accelerarea ofensivei ruse, pe care o vede posibilă, dar care, spune Putin, trebuie să ţină cont şi de pierderi..
Trupele ruseşti avansează de-a lungul liniei frontului din Ucraina, a declarat Putin, adăugând că trupele sale au cucerit 880 km pătraţi de teritoriu de la începutul anului, inclusiv 47 de sate şi oraşe.
Putin a spus că Rusia şi-a crescut producţia de muniţie de peste 20 de ori şi că depăşeşte Ucraina şi Occidentul într-o serie întreagă de măsuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii