G4Media.ro

Putin vizitează marți Iranul, unde va discuta cu ayatollahul Ali Khamenei și…

Sursa foto: Kremlin.ru

Putin vizitează marți Iranul, unde va discuta cu ayatollahul Ali Khamenei și cu președintele turc Erdogan / Este a doua călătorie externă a liderului rus de la declanșarea invaziei în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin va vizita marți Iranul, în a doua sa călătorie în străinătate de când a lansat invazia asupra Ucrainei în luna februarie, relatează BBC.

Putin se va întâlni cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Subiecte precum exporturile de cereale, Siria și Ucraina vor fi discutate la Teheran, a declarat un oficial turc.

Liderul rus și-a limitat vizitele internaționale în fostele state sovietice de când a izbucnit războiul din Ucraina.

În iunie, Putin a efectuat prima sa călătorie internațională din februarie, când a vizitat Tadjikistanul și Turkmenistanul, ambele foste membre ale URSS, conduse acum de conducători autoritari și aliați ai Rusiei.

Vizita de marți îi va oferi lui Putin ocazia de a aprofunda legăturile cu Iranul, unul dintre puținii aliați internaționali rămași Moscovei și o altă țintă a sancțiunilor economice occidentale.

Vizita are loc pe fondul acuzațiilor făcute săptămâna trecută de oficialii americani, potrivit cărora Teheranul ar intenționa să furnizeze Rusiei sute de drone pentru războiul său din Ucraina. Iar marți, gigantul energetic rus Gazprom a semnat un nou acord de dezvoltare în valoare de 40 de milioane de dolari cu compania petrolieră de stat din Iran.

„Contactul cu Khamenei este foarte important”, a declarat luni Iuri Ușakov, principalul consilier pe probleme de politică externă al lui Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe de presă. „Între ei s-a dezvoltat un dialog de încredere cu privire la cele mai importante probleme de pe agenda bilaterală și internațională”.

Turcia și Rusia au susținut părți opuse în războiul civil sirian și au căutat modalități de reducere a violențelor în ultimele luni.

Însă întâlnirea are loc pe fondul amenințărilor turcești de a lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva militanților kurzi susținuți de SUA, o acțiune căreia i se opun atât Iranul, cât și Rusia. Operațiunea face parte din planurile lui Erdogan de a crea o zonă sigură de 30 km de-a lungul graniței Turciei cu Siria.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a fost de acord să autorizeze din nou livrările transfrontaliere de ajutoare către Siria controlată de rebeli pentru șase luni, după ce Rusia a blocat inițial o propunere de prelungire cu un an.

Ankara a refuzat să impună sancțiuni Moscovei de când Putin a lansat invazia sa în Ucraina la 24 februarie, guvernul lui Erdogan încercând să joace rolul de mediator.

Întâlnirea ar putea oferi liderului turc ocazia de a încheia un acord provizoriu încheiat între liderii ruși și ucraineni pentru a asigura exportul a 22 de milioane de tone de cereale de care este nevoie disperată.

Săptămâna trecută, ministrul turc al Apărării a declarat că ambele părți au convenit asupra modalităților de a asigura siguranța rutelor de transport maritim pentru navele cu cereale.

Se spune că flota rusă din Marea Neagră oprește orice transport care intră sau iese, iar BBC a documentat dovezi tot mai evidente că forțele Moscovei au furat și au exportat cereale ucrainene. Alte rute au fost puternic minate.

„Problema transportului de cereale ucrainene va fi discutată cu Erdogan. Suntem pregătiți să continuăm să lucrăm pe această cale”, a declarat Ushakov.

Dar discuțiile au loc în condițiile în care oficialii locali și fermierii din apropierea liniei de front a conflictului au acuzat Rusia că a bombardat în mod deliberat câmpurile de cereale.

Oleh Pylypenko, un politician local din sudul Ucrainei și un fost prizonier rus, a declarat pentru BBC că fermierii din circumscripția sa electorală de lângă orașul Nikolaev din sudul țării se află sub tir constant de artilerie și rachete.

El a spus că forțele rusești au „bombardat câmpurile, mașinile agricole și magaziile de cereale” și a precizat că mulți fermieri „au devenit victime ale acestor atacuri și au fost răniți de șrapnel”.

„Pompierii profesioniști din orașul Nikolaev se tem să meargă, pentru că este foarte periculos. Multe incendii sunt stinse prin propriile noastre eforturi. Dar acum bombardamentele au crescut”, a adăugat el.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. „calatorii externe” adica capitalele celor mai odioase dictaturi totalitare din lume =)) .. pe cand plenara la Phenian? =))

  2. Și cr3tinache de Ceaușexu s-a dus să pupe poala aiatolahului când deja începea să se ducă drecu coșmelia. Să sperăm că și nea caisă din kremlin o să aibă aceeași soartă, Aldo Moro gen! :)))))

  3. Parcă au scris unii comentărici că murise, alții c-ar urma să moară; ba unu’ a dat chiar și luna/anu’ p’aici..

    • …iar alții pun botul la ce prezice taica Omidu’ când îi ia la bătut pla de capul lor de troli sovietici 😉 :)))))

    • Iti place de obrajorii de hamster a sefului tau, haurolacule?! Du-te si pupa-l pe unde vrei… dar nu in tara asta! Asta e valabil si pentru restul hoardei haurolac/shoshocare!

    • iar altii il viseaza la kiev sau, de ce nu, la berlin. lasa ca are cu cine se intalni: cu iran, turcia, din astia. rangul 4 spre 5 😀

  4. ISRAEL are Obligatia Morala sa DOBOARE avionul Kremlinului. Apoi se asterne Pacea.