Putin vrea să controleze Marea Baltică de pe insula noastră, avertizează un general suedez, care spune că aliații nordici și baltici sunt amenințați dacă Rusia invadează Gotland
Comandantul-șef al forțelor armate suedeze a avertizat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să controleze Marea Baltică și „are ambii ochi” pe insula Gotland, importantă din punct de vedere strategic, relatează The Times.
Generalul Micael Byden a declarat pentru site-ul de știri RND din Germania: „Au fost momente în care ne-am redus prezența militară în Gotland în așa măsură încât am avut acolo doar o forță de apărare voluntară de casă. Acele vremuri pașnice s-au încheiat. Războiul din Ucraina a schimbat situația politică din Europa și a trebuit să reînarmăm masiv Gotland.”
După două secole de neutralitate, Suedia s-a alăturat NATO în martie ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina și a efectuat exerciții militare în Gotland în luna următoare. Finlanda a aderat la NATO în aprilie anul trecut.
Insula este la fel de importantă pentru restul NATO ca și pentru Suedia, deoarece ocuparea ei ar oferi Rusiei o bază pentru sisteme anti-navă și antiaeriene pentru a susține un atac asupra statelor baltice.
„Oricine controlează Gotland controlează Marea Baltică”, a declarat Byden. „În acest moment, suntem noi aceia. Noi apărăm Gotland și putem folosi insula și pentru operațiuni ofensive, dacă este necesar. Avem un mare interes să menținem deschisă ruta maritimă și să controlăm ceea ce se întâmplă deasupra și sub suprafață.
„De la Gotland, putem ajuta alte state NATO din Marea Baltică să trăiască în siguranță. Dar dacă Putin invadează Gotland, el poate amenința țările NATO de pe mare. Acesta ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiunile nordice și baltice.”
„Sunt sigur că Putin are ambii ochi pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obține controlul asupra Mării Baltice”, a adăugat el.
Potrivit lui Byden, este probabil ca Putin să urmărească îndeaproape și Insulele Aland, o regiune autonomă a Finlandei care se află între Finlanda și Suedia, la intrarea în Golful Botnia.
„Rușii urmăresc îndeaproape ce se întâmplă la intrările și ieșirile din Marea Baltică”, a declarat Byden. „Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin, unde acesta poate teroriza membrii NATO”.
Byden a avertizat, de asemenea, că flota rusă de petroliere îmbătrânite din Marea Baltică reprezintă o amenințare de mediu potențial devastatoare.
„Aceste nave foarte vechi și dărăpănate nu sunt întreținute așa cum ar trebui și își maschează originea rusă prin faptul că nu arborează pavilionul rusesc. Rusia ar putea provoca un dezastru ecologic chiar la ușa noastră și ar putea face să pară un accident”, a spus el.
De asemenea, Rusia ar putea folosi navele pentru a purta un război împotriva NATO. „Nu există o modalitate mai bună pentru Rusia de a ne surprinde pe furiș decât să se deghizeze într-un petrolier vechi”, a spus Byden. „Ei pot folosi navele pentru a ne intercepta comunicațiile, pentru a transporta ceva în secret sau pentru a le folosi pentru sabotaj subacvatic”.
Separat, The Moscow Times, un site de știri independent aflat în exil, a relatat marți că autoritățile ruse au decis în mod unilateral să schimbe granițele maritime ale țării cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică. Site-ul a citat un proiect de decret guvernamental pregătit de ministerul rus al apărării și publicat pe o bază de date de acte juridice, potrivit căruia Rusia intenționează să declare o parte din apele din estul Golfului Finlandei și teritoriul din apropierea orașelor Baltiysk și Zelenogradsk din regiunea Kaliningrad ca fiind apele sale interne.
Frontierele rusești se bazează pe coordonate care au fost definite de Uniunea Sovietică în 1985. Acestea trebuiau ajustate, deoarece „nu corespundeau pe deplin situației geografice actuale”, se arată în proiect. Ulterior, documentul a fost retras de pe internet și Rusia a negat că are intenții de modificare a frontierelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu