G4Media.ro

Puținii oligarhi care au condamnat războiul din Ucraina sunt plecați din țară…

Sursa foto: Olga MALTSEVA / AFP

Puținii oligarhi care au condamnat războiul din Ucraina sunt plecați din țară și nu au nicio influență / Nimeni nu și-ar permite să îl critice pe Putin în Rusia – Euronews

Doar o mână de oligarhi ruși s-au pronunțat împotriva invaziei Ucrainei din februarie 2022. Mai mult, ei nu locuiesc în țară, iar mesajele lor cu greu ajung la publicul rus. Nimeni nu și-ar permite să-l critice pe Putin în Rusia, fără să suporte consecințe drastice, scrie Euronews într-o analiză.

„Invazia Rusiei în Ucraina este barbară și sunt categoric împotriva ei”, a declarat săptămâna trecută Arkadi Voloj, cofondatorul motorului de căutare Yandex, cu sediul în Rusia.

El este unul dintre numeroșii oligarhi care au fost loviți de sancțiunile UE în iunie 2022.

„Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina – mulți dintre ei prieteni și rude personale – ale căror case sunt bombardate în fiecare zi”, a adăugat Volozh într-o declarație publicată joi.

A fost o declarație fermă, care a ținut prima pagină a ziarelor, care a condamnat fără echivoc războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei și care l-a pus pe Volozh pe lista destul de scurtă a oligarhilor ruși care s-au pronunțat împotriva invaziei din februarie 2022.

Volozh, care a cofondat Yandez în 1997 și s-a mutat în Israel în 2014, a demisionat din funcția de director executiv al companiei și a părăsit consiliul de administrație anul trecut, după ce UE a inclus Yandex pe o listă de întreprinderi rusești sancționate.

La momentul respectiv, UE a scris că motorul de căutare a fost „responsabil pentru promovarea mass-media și a narațiunilor de stat în rezultatele sale de căutare, precum și pentru de-clasarea și eliminarea conținutului critic la adresa Kremlinului, cum ar fi conținutul legat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

De asemenea, l-a acuzat pe Volozh că a sprijinit „material sau financiar” invazia. El a numit decizia „greșită”.

Se prăbușesc oligarhii ruși în fața presiunii occidentale?

Recenta condamnare publică a războiului de către Volozh ar putea apărea ca un exemplu al faptului că sancțiunile impuse de UE au funcționat așa cum s-a dorit, destrămând presupusa loialitate a lui Volozh față de Putin.

Dar nu este deloc așa, potrivit lui Emily Ferris, cercetător în domeniul securității rusești și eurasiatice la Royal United Services Institute (RUSI), un think tank britanic de securitate și apărare.

„Este foarte ușor să vorbești împotriva regimului atunci când nu ești în țară și când majoritatea activelor tale nu se mai află în țară”, a declarat Ferris pentru Euronews.

„Cei mai mulți dintre oligarhi, sincer, nu s-au pronunțat împotriva războiului”, a adăugat ea. „Și asta pentru că cei mai mulți dintre ei sunt încă în Rusia și au încă activele lor acolo. Nu am văzut atât de mulți oligarhi care să își mute activele din Rusia – și asta se datorează în parte faptului că, de fapt, este foarte greu de făcut acest lucru.”

Printre puținii alți oligarhi ruși proeminenți care au condamnat public războiul se numără Oleg Tinkov, fondatorul Tinkoff Bank – unul dintre cei mai mari creditori din Rusia – care a renunțat anul trecut la cetățenia rusă pentru a condamna „fascismul lui Putin”.

Înaintea lui, investitorul ruso-israelian Iuri Milner – care a părăsit Rusia pentru SUA în 2014 – a făcut același lucru.

Ceea ce au în comun toți acești oligarhi este faptul că se află în afara Rusiei.

„Dacă te afli în Rusia, este foarte greu să vorbești împotriva războiului, deoarece poți ajunge să fii urmărit penal”, a declarat pentru Euronews David Lewis, profesor de politică globală la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

„Cei care vor să păstreze legăturile de afaceri cu Rusia rămân în mare parte tăcuți și doar cei care se află în afara țării și care au tăiat în mare parte legăturile de afaceri cu Rusia se simt capabili și dispuși să vorbească. Și chiar și printre aceștia, nu sunt atât de mulți oameni”.

Lewis a adăugat că ideea că sancțiunile îi vor întoarce pe oligarhi împotriva lui Putin a fost întotdeauna „destul de naivă”.

„Politica și afacerile sunt atât de strâns legate în Rusia încât este aproape imposibil să îți păstrezi afacerile dacă ieși în opoziție față de politicile guvernului”, a spus el.

Membrii elitei rusești din interiorul țării, care au fost dornici să se distanțeze de poziția Kremlinului față de Ucraina, au avut o reacție discretă la război, optând pentru evitarea susținerii publice a invaziei, în loc să se exprime împotriva ei, a spus Ferris.

Acesta este o parte din motivul pentru care, în Rusia, condamnarea dură a războiului de către Voloj nu a stârnit aproape deloc agitație.

„Cred că a avut un impact practic foarte mic”, a spus Ferris. „Oamenii din Rusia nu îi văd pe oligarhi și pe acei oameni de afaceri locali ca pe un fel de busolă morală pentru națiune”.

Declarațiile oligarhilor care condamnă războiul primesc, de asemenea, foarte puțină acoperire în presa rusă.

De ce ar fi nevoie ca oligarhii să se întoarcă împotriva lui Putin

„Aceste cazuri individuale nu sunt cu adevărat suficiente pentru a schimba termenii dezbaterii sau pentru a schimba acest discurs foarte curând”, a spus Lewis.

„Oligarhii au foarte puțină influență asupra deciziilor, în special asupra deciziilor legate de război în sine. Ei sunt mult mai dependenți de Putin decât e el de ei”, a adăugat el. „Sunt un grup destul de slab în politica rusă, iar asta se întâmplă de ceva vreme”.

Ferris este de acord că puținele acte de rebeliune ale oligarhilor ruși din străinătate nu pot nici măcar să zgârie puțin imaginea lui Putin acasă.

„Stăpânirea lui Putin nu este dictată de acești oligarhi minori, el este înconjurat de lideri militari, forțele armate, oameni care îi sunt apropiați – și nu a existat niciun fel de încălcare în acest grup a consensului asupra războiului. spuse Ferris.

Dacă oligarhii care vorbesc împotriva războiului ar fi cei cu o prezență semnificativă în țară, cu companii care angajează sute și mii de oameni ce și-ar putea pierde locurile de muncă din cauza insubordonării lor, atunci asta ar face o diferență pentru Putin și societatea rusă. Dar este puțin probabil să se întâmple asta.

„Toți cei care câștigă o sumă semnificativă de bani în acea țară îi datoreaza asta lui Putin, pentru că el a creat condițiile pentru a deveni atât de puternici”, a spus Ferris. „Ar fi incredibil de prostesc să mergi împotriva lui”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...