G4Media.ro

Q&A Vaccinarea anti-COVID: Poate reduce fertilitatea? Este recomandată în timpul sarcinii? Vaccinul…

sursa foto: Pixabay.com

Q&A Vaccinarea anti-COVID: Poate reduce fertilitatea? Este recomandată în timpul sarcinii? Vaccinul traversează placenta? / Lămuriri de la CNCAV

Comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare anti-COVID a realizat un material în care răspunde, cu trimiteri la studii internaționale, întrebările legate de posibile riscuri în ceea ce privește fertilitatea și sarcina, în cazul vaccinării.

Citește mai jos materialul publicat de CNCAV.

Vaccinarea împotriva COVID-19, fertilitatea, sarcina și alăptarea:

(material adaptat după Victoria Male, lector în imunologie reproductivă la Imperial College London @VikiLovesFACS)

 

  1. Vaccinul COVID-19 ar putea reduce fertilitatea feminină?

 

Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea.

Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar participanților li  s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate      s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât  și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii. Date relevante din studiile inițiale pot fi accesate aici (AstraZeneca), aici (Moderna), aici (BioNTech-Pfizer) și aici (Janssen).

 

Vaccin Grupul control (placebo) Grupul vaccinat
Participanți Sarcini Avorturi spontane (procent) Participanți Sarcini Avorturi spontane (procent)
BioNTech-Pfizer 18,846 12 1 (8%) 18,860 11 0 (0%)
Moderna 15,170 7 1 (14%) 15,181 6 0 (0%)
AstraZeneca 5,829 9 3 (33%) 5,807 12 2 (17%)
Janssen (J&J) 21,895 4 1 (25%) 21,888 4 1 (25%)

 

Tabel 1. Sarcini neprevăzute în studiile clinice pentru fiecare vaccin autorizat

În urma autorizării și utilizării pe scară largă a vaccinurilor, au fost colectate date suplimentare despre un posibil efect al acestora asupra fertilității umane. La pacienții cu FIV (fertilizare in vitro), de exemplu, vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează funcția ovariană, calitatea ovulelor, fertilizarea sau rata de succes a sarcinii. Puteți citi aceste studii aici, aici, aici și aici.

La o scară mai largă, aproape 5000 de persoane din SUA au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârșitul lunii martie 2021 și aproape 500 de persoane din Ontario au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârșitul lunii mai 2021.

Vaccinul funcționează prin instruirea corpurile noastre să producă anticorpi care se leagă de o proteină virală numită Spike. Acest lucru împiedică virusul să ne infecteze celulele. Afirmația că vaccinul ar putea reduce fertilitatea a venit din ideea că există proteine ​​în placentă care au unele asemănări cu Spike, astfel încât anticorpii care blochează Spike s-ar putea atașa și de placentă. Proteinele virale, însă, și placentare nu sunt suficient de similare încât să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat acum că anticorpii produși în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană – sincitina-  implicată în dezvoltarea placentei. Puteți citi mai multe despre acest lucru aici. Dacă anticorpii împotriva Spike ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ne-am fi așteptat să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la persoanele cu sarcină timpurie care au făcut COVID-19, iar acest lucru nu a fost observat. Puteți găsi studii aici și aici.

 

  1. Nu sunt însărcinată, dar aș vrea să am copii mai târziu. Aș putea să mă vaccinez?

 

  1. Pentru persoanele care doresc să rămână însărcinate nu există niciun motiv să nu se vaccineze.

 

Nu există dovezi că vaccinul reduce șansele de a rămâne însărcinată mai târziu. Experții Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie sunt de părere că „femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să evite sarcina după vaccinare”. Totodată, și specialiștii Societății de Obstetrică și Ginecologie din România recomandă ca sarcina să nu fie amânată după vaccinare, iar persoanele care rămân însărcinate în intervalul dintre doze să nu evite efectuarea rapelului. Detalii aici.

 

  1. Am auzit că vaccinul COVID19 ar putea reduce fertilitatea masculină. E adevărat?

 

  1. La acest moment, sunt disponibile trei studii privind calitatea lichidului seminal, înainte și după vaccinare. Vaccinarea nu modifică numărul de spermatozoizi sau calitatea acestora. Puteți accesa studii efectuate asupra persoanelor supuse FIV aici și aici, și unul realizat pe voluntarii care nu urmau niciun tratament aici.

Persoanele care sunt îngrijorate de fertilitatea masculină trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că infecția SARS-CoV-2 în sine reduce calitatea lichidului seminal. În acest studiu, un sfert dintre participanți au avut un număr de spermatozoizi sub limita normală, după COVID-19.

 

  1. Sunt însărcinată. Ar trebui să mă vaccinez? Care sunt riscurile dacă fac COVID-19 în timpul sarcinii?

 

Există riscuri asociate cu COVID-19 în special în a doua jumătate a sarcinii. Pacientele însărcinate care fac COVID-19 sunt mai susceptibile de a avea nevoie de terapie intensivă comparativ cu persoanele infectate care nu sunt însărcinate. Conform articolului care a studiat evoluția persoanelor însărcinate în intervalul martie – octombrie 2020 ( când nu erau încă circulante variantele de acum, care se dovedesc a fi mai infectioase), femeile însărcinate infectate cu COVID-19 prezintă un risc mai crescut de complicații severe ale sarcinii: preeclampsie, eclampsie, sindrom HELLP, terapie intensivă, naștere prematură. Riscul de mortalitate maternă a fost calculat la 1,6%, de 22 de ori mai mare în grupul de femei însărcinate și infectate cu virusul SARS-CoV-2. În rândul femeilor însărcinate cu COVID-19, asimptomatice, aceste riscuri sunt mai scăzute, mai puțin riscul de preeclampsie care rămâne destul de ridicat.

Nașterea prematură și pierderea sarcinii sunt mai frecvente decât în ​​mod normal la pacientele însărcinate care se infectează cu virusul SARS-CoV-2, iar bebelușii lor sunt mai predispuși să fie internați în unitățile de terapie intensiva neonatală. BMJ oferă un rezumat actualizat periodic al cercetărilor din acest domeniu, pe care îl puteți găsi aici.

 

  1. Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnăvească de COVID-19?

 

Persoanele complet vaccinate au mai puține șanse de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil și pentru cele însărcinate. Puteți citi despre acest lucru aici.

A fost studiată imunogenitatea vaccinurilor în rândul persoanelor însărcinate comparativ cu persoane care nu sunt însărcinate și nu au fost observate diferențe între titrurile de anticorpi dobândiți în urma vaccinării sau răspunsul celular în funcție de starea de graviditate. Mai multe detalii găsiți aici.

Vaccinurile sunt, de asemenea, foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate și severe ale bolii. În Marea Britanie, în intervalul februarie – iulie 2021, nicio persoană însărcinată și vaccinată complet nu a fost internată în spital cu COVID-19. În schimb, au fost internate patru gravide vaccinate cu o singura doză și 738 nevaccinate. Puteți citi mai multe despre acest subiect aici.

 

  1. Vaccinul COVID poate traversa placenta?

Bebelușii mamelor vaccinate nu au IgM anti-Spike, ceea ce indică faptul că vaccinurile în sine nu traversează placenta. Puteți vedea datele despre acest lucru aici și aici, cu o explicație despre interpretarea studiilor aici.  Vaccinarea nu este, de asemenea, asociată cu nicio patologie placentară. Puteți citi despre acest lucru aici.

 

  1. Este sigur să te vaccinezi împotriva COVID-19 în timpul sarcinii?

În SUA, siguranța noilor vaccinuri COVID-19 este monitorizată în mai multe moduri. Unul dintre acestea este un program de supraveghere activ numit V-safe. V-safe recrutează oameni la vaccinare și îi monitorizează în mod activ.

Registrul de sarcini V-Safe a înscris 3958 de participanți în perioada 14 decembrie 2020 – 28 februarie 2021. Până la 30 martie, 827 dintre aceste persoane și-au încheiat sarcina, dintre care 712 cu succes. Rata de evenimente adverse în sarcină fost aceeași la persoanele vaccinate împotriva COVID-19 în timpul sarcinii cu cea din populația generală însărcinată, dar vaccinată. Puteți citi mai multe aici.

Un studiu realizat în Ontario, Canada, care a utilizat un registru de 30.892 de persoane vaccinate în timpul sarcinii a constatat, de asemenea, că la cele 3.236 care au născut deja de la începutul studiului nu au fost identificate riscuri crescute de pierdere a sarcinii, naștere prematură sau bebeluși mai mici decât ar fi fost de așteptat pentru vârsta lor gestațională. Puteți citi mai multe aici.

Un studiu mai mic, utilizând un registru de 390 de gravide din Israel, a constatat, de asemenea, că printre cele 57 de femei care au născut în perioada de supraveghere, nu au fost identificate riscuri crescute de pierdere a sarcinii, naștere prematură sau bebeluși mai mici decât s-ar fi așteptat pentru vârsta lor gestațională și nu au avut loc avorturi spontane în rândul participantelor studiului. Puteți citi mai multe aici.

Două studii suplimentare au comparat rezultatele la naștere pentru bebelușii născuți de persoanele vaccinate, comparativ cu cei născuti de mame nevaccinate. Niciunul dintre aceste studii nu a identificat un risc crescut de reacții adverse la naștere asociate cu vaccinarea. Doar unul dintre studii a analizat și rata de avort spontan, dar fără a constata un risc crescut asociat cu vaccinarea. Puteți citi aceste studii aici  și aici.

SUA are, de asemenea, un program de monitorizare pasivă numit VAERS. Acesta colectează informații pe care medicii, pacienții sau familiile lor le raportează. Până la 28 mai 2021, peste 121.000 de gravide au primit fie vaccinul de la compania Pfizer, fie de la compania Moderna, fie de la  Janssen în SUA. Au fost raportate 1299 de evenimente adverse la aceste persoane, din care majoritatea au fost efecte secundare ușoare, despre care știm deja că sunt frecvente post vaccinal, inclusiv la persoanele care nu sunt însărcinate.

În ceea ce privește problemele specifice sarcinii, până la 28 mai au fost raportate 330 avorturi spontane, 46 nașteri premature, 28 de cazuri de preeclampsie sau restricție de creștere intrauterină și 19 pierderi de sarcină, la peste 121.000 de persoane. Acest lucru este în concordanță cu rata la care apar în mod normal aceste evenimente, în rândul populației nevaccinate.

La briefingul organizat în data de 5 aprilie, la Casa Albă, moment în care 70.000 de gravide fuseseră vaccinate, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, dr. Anthony Fauci a precizat că „lucrurile arată foarte bine pentru asocierea dintre vaccinare și protejarea gravidelor de rezultatele adverse pentru ele și fătul lor ”. Puteți citi o transcriere a briefingului aici.

Ulterior, la briefingul din 23 aprilie, directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, a declarat că: „Important, nu s-au observat probleme de siguranță pentru persoanele vaccinate în al treilea trimestru sau probleme de siguranță pentru copiii lor”. Puteți citi o transcriere a briefingului aici.

Datele din Marea Britanie privind siguranța vaccinurilor COVID-19 în timpul sarcinii, colectate prin supraveghere pasivă, sunt în concordanță cu datele din SUA, fără semne de evenimente adverse care să apară mai des decât în populația generală gravidă, dar nevaccinată. Rapoartele sunt actualizate în mod regulat și le puteți găsi aici.

La data de 16 aprilie, Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (Joint Committee on Vaccination and Immunisation-JCVI), care sfătuiește guvernul britanic cu privire la politica de vaccinare, a lansat o declarație în care afirma că „nu au existat probleme specifice de siguranță de la vreo marcă de vaccinuri COVID-19 în legătură cu sarcina”. Puteți citi afirmația aici.

 

  1. Vaccinarea în timpul sarcinii va oferi copilului meu protecție împotriva COVID, după naștere?

La momentul actual există multe studii care arată că anticorpii IgG pe care îi produce corpul dumneavoastră după vaccinare traversează placenta. Puteți citi unele dintre ele aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici. Pe baza cercetărilor efectuate care arată că vaccinarea împotriva tusei convulsive și a gripei în timpul sarcinii protejează nou-născuții împotriva bolilor, ne așteptăm ca vaccinarea împotriva COVID-19 să ofere bebelușului o anumită protecție împotriva acestui virus, deși mai sunt necesare studii pentru a afla acest lucru.

  1. Este recomandat vaccinul împotriva COVID-19 în timpul sarcinii?

În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi susține că vaccinarea COVID este recomandată în timpul sarcinii. În schimb, în Marea Britanie, persoanele însărcinate nu sunt momentan prioritizate pentru vaccinare.

În alte țări, cum ar fi SUA, persoanele însărcinate sunt în mod activ vaccinate cu prioritate din cauza riscului crescut.

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România recomanda ,,gravidelor clinic vulnerabile  să discute  opțiunea  vaccinării cu medicul lor, deoarece comorbiditățile acestora  le  conferă un  risc  foarte  crescut  de  a dezvolta complicații grave ale bolii COVID-19.  De asemenea, gravidele care lucrează în sistemul medical sau de îngrijire socială trebuie să discute opțiunea vaccinării.”

 

  1. Alăptez. Ar trebui să mă vaccinez?

Nu există niciun risc asociat cu administrarea de vaccinuri inactivate în timpul alăptării și nu au apărut semnale de siguranță la persoanele care alăptează sau la copiii lor. În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi recomandă vaccinarea persoanelor care alăptează.

Două studii care au căutat ARN mesager din vaccin în laptele matern nu au reușit să îl detecteze. Le puteți citi aici și aici. Un studiu mai recent, care a concentrat mai întâi ARN mesager din lapte, a reușit să-l detecteze la 2 părți pe miliard la 3 din 10 donatori de lapte. Puteți citi acest studiu aici și o explicație suplimentară aici.

O serie de studii au arătat că anticorpii protectori pe care îi produce corpul se secretă în laptele matern la concentrații mari. Puteți citi aceste studii aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici.

Există, de asemenea, unele dovezi că celulele T care răspund la COVID-19 pot ajunge în laptele matern. Puteți citi despre acest lucru aici. Ar fi de așteptat ca acești anticorpi să ofere copilului o anumită protecție împotriva COVID-19, deși sunt necesare mai multe studii pentru a afla acest lucru.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva     COVID-19 îi adreasează mulțumiri doamnei Victoria Male, lector în imunologie reproductivă la Imperial College London pentru efortul depus în documentarea și elaborarea acestui material și pentru permisiunea de a-l adapta și folosi. Persoanele interesate pot găsi materialul inițial, actualizat periodic, aici. Autoarea poate fi găsită și pe Twitter: @VikiLovesFACS

 

Referințe în ordinea apariției în text:

 

  1. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1003840/CMA_UKPAR_COVID_19_Vaccine_AstraZeneca_PAR_16.07.2021.pdf
  2. https://www.fda.gov/media/144434/download
  3. https://www.fda.gov/media/144246/download
  4. https://www.fda.gov/media/146217/download
  5. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.09.21255195v1
  6. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.30.21258079v1.full.pdf
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666334121000684
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8116639/
  9. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104983?query=featured_home
  10. https://www.bornontario.ca/en/whats-happening/resources/Documents/COVID-19-Vaccination-During-Pregnancy-in-Ontario-Report-1—FINAL.pdf
  11. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.23.21257686v1
  12. https://link.springer.com/article/10.1007/s00404-020-05848-0
  13. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(20)31177-7/pdf
  14. https://sogr.ro/pozitia-societatii-de-obstetrica-si-ginecologie-din-romania-sogr-fata-de-vaccinarea-covid-19-a-femeii-gravide-si-care-alapteaza/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8116639/
  16. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.30.21255690v1.full.pdf
  17. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2781360
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7953947/
  19. https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3320.long
  20. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2779182
  21. https://www.gavi.org/vaccineswork/five-things-we-know-about-delta-coronavirus-variant-and-two-things-we-still-need
  22. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2780202
  23. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2782047
  24. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.22.21261000v1.full.pdf
  25. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(21)00215-5/pdf
  26. https://www.jci.org/articles/view/150319
  27. https://twitter.com/VikiLovesFACS/status/1397131519618162689?s=20
  28. https://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2021/08000/Severe_Acute_Respiratory_Syndrome_Coronavirus_2.16.aspx
  29. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104983?query=featured_home
  30. https://www.bornontario.ca/en/whats-happening/resources/Documents/COVID-19-Vaccination-During-Pregnancy-in-Ontario-Report-1—FINAL.pdf
  31. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/uog.23729
  32. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.17.21257337v1.full.pdf
  33. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2782047
  34. https://www.whitehouse.gov/briefing-room/press-briefings/2021/04/05/press-briefing-by-white-house-covid-19-response-team-and-public-health-officials-24/
  35. https://www.whitehouse.gov/briefing-room/press-briefings/2021/04/23/press-briefing-by-white-house-covid-19-response-team-and-public-health-officials-31/
  36. https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-vaccine-adverse-reactions/coronavirus-vaccine-summary-of-yellow-card-reporting
  37. https://www.gov.uk/government/news/jcvi-issues-new-advice-on-covid-19-vaccination-for-pregnant-women
  38. https://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-021-02618-y
  39. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002937821001873?via%3Dihub
  40. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(21)00215-5/pdf
  41. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.04.05.438524v1.full.pdf
  42. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2780202
  43. https://www.jci.org/articles/view/150319
  44. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.11.21253352v1
  45. https://www.mdpi.com/2076-393X/9/6/675?type=check_update&version=1
  46. https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavirus-covid-19-pregnancy-and-womens-health/covid-19-vaccines-and-pregnancy/covid-19-vaccines-pregnancy-and-breastfeeding/
  47. https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavirus-covid-19-pregnancy-and-womens-health/covid-19-vaccines-and-pregnancy/covid-19-vaccines-pregnancy-and-breastfeeding/
  48. https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavirus-covid-19-pregnancy-and-womens-health/covid-19-vaccines-and-pregnancy/covid-19-vaccines-pregnancy-and-breastfeeding/
  49. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.05.21252998v1
  50. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.23.21257686v1
  51. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.27.21256151v1.full.pdf
  52. https://twitter.com/VikiLovesFACS/status/1410147665187332097?s=20
  53. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002937821001873?via%3Dihub
  54. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778766
  55. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.06.21252603v1.full
  56. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.23.21252328v1
  57. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2780202
  58. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.03.21256416v1.full.pdf
  59. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.27.21256151v1.full.pdf
  60. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.03.21256416v1.full.pdf

 

 

 

 

 

 

Grupul de comunicare al CNCAV

 

—————-

 

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

 

www.vaccinare-covid.gov.ro, #ROVaccinare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Trist. Dar peste 5 ani de la vaccinare? Peste 10, 15, 20 de ani de la administarea anti-covid ce se intampla? Pana acum vaccinul anti-covid e cel mai safe din instorie se pare, desi e in faza experimentala si a fost creat cu o tehnologie noua.

    • Waxere, cu tine mă pot lăuda. Ce-i drept, și cu Eugen(ia), amok, Nume, v, VV, tiberius……
      AȘA, WAXERUL MEU, PRIMUL SĂ FII LA LĂUDAT WAXINUL.
      Ai copeica de la mine pentru rapiditatea în waxereală! Și ai băgat și romglezisme: „safe”. MĂ MÂNDRESC CU TINE!!!

    • Eu „Sire” ii zic lui Dragnea, dar daca marci rubla, ma mai gandesc.

    • Erbicidu,
      Esti frustrat tare se pare

    • Unul dintre Obiectivele G4Media:
      „Apararea si promovarea principiilor bunei guvernari, a transparentei institutionale si decizionale si a accesului la informatiile de interes public”.

      Ar putea intra aici lejer si interzicerea unor utilizatori sa posteze comentarii a caror singur scop e împiedicarea cititorilor sa aiba acces la comentarii de interes public.

      Ce spuneti @G4MEDIA? Comentarii doar pe baza de email valid?…
      Suntem mai multi care sustinem asta… diana, lili, goe, raducu, oo9 🤣
      Nu avem multi bani dar donam cand e cazul!

    • Nu cred ca se aproba.:))))) Pur si simplu nu esti convingator. Dar, nice try, mai, Cloudfler.

    • Trolii nu pot fi convingatori.
      Dar adresa mea de email (nepublicata) ar putea fi convingatoare.
      Multi avem si adrese de email ‘corporate’ (imi cumpar un domeniu cu un nume frumos si-mi plantez un email server pe el… mai nasol e ca au scumpit astia si domeniile .ro de internet, adio mocangeala)

    • @norișor,
      Tu-ai fi primul la braț cu Erbicidu, waxerul leghebetist și Eugen(ia). Plus restul de waxeri ca tiberius, amok-ul , Diana RD, v, V, madalin,…..

    • Problema trolilor este una europeana, iar cei mai afectati sunt probabil cei sub 18 ani. Sigur trebuie facut ceva in privinta asta, dar nu stiu daca asta e solutia. Pe baza de email scrii pe hotnews, mie mi-e greu sa scriu acolo, bine si din alte cauze. Dar am observat ca unii dintre comentatori isi pot incarca poze la avatar, deci este posibil sa aiba deja o optiune asemanatoare. Intreaba-l pe Vlad! El are poza, mai, Cloudfler.

    • @Erbicidu Barbu: Sa te f.u.t in gât!

    • Ia uitati ce zice unul:

      Professor Sir John Bell,

      professor of medicine at Oxford University,

      and a part of the GAVI team –

      Sir John is a member of SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies)

      and sits on the government’s vaccine task force that has negotiated the purchase of a handful of proposed vaccines to combat coronavirus – developing AstraZeneca’s coronavirus vaccine, said in an interview with Jon Snow that

      “These vaccines are unlikely to completely sterilize a population.

      They are very likely to have an effect which works in a %, say 60 or 70%.”

      Believe him, someone who has these levels of credentials

      DOESN’T MISSPEAK WITHOUT CORRECTING HIMSELF.

      A avut oare o scapare a la Freud !?

      https://m.youtube.com/watch?v=IMAkFKprzRQ&t=1m46s

      Sterilization:

      1.The process of making something free from bacteria or other living microorganisms. Microorganisms can be bacteria, fungi, archaea or protists.

      The term microorganisms does not include viruses and prions, which are generally classified as non-living.

      https://www[.]uib.no/en/geobio/56846/wh….

      I am sure any infertility will be blamed on the virus.

  2. În primul rînd waxinul distruge neuronul. Dovadă este waxereala asta care duduie din waxeri.
    Vezi la cei ca mine, ca Eugen(ia), amok-ul, tiberius, nume, muicoa, nume, v, C, vv, VV…. Mulți, mulți waxeri.
    Și toți retardeluți mintal.

    • Deasupra dovada concludenta ca an alfabetismul functional exista si e debilitant. Intr-un fel mi-e mila de el. Saracul de el, citeste si nu intelege. Orice efort intelectual ar face pentru a-si largi cultura generala nu-l ajuta. E condamnat sa ramana prost.

    • @TiPuloi,
      Să o waxerești pe mă-tacurviștina! F.m-ții. m-tii de waxwer leghebetist!

  3. DE CE NU!? Mama Waxerilor mereu fată, e mereu borțoasă….

  4. Frățicăăă… :)))))

    Pohta ce-am pohtit: să fac idiocrații să spumege. Azi v-o prezint pe duduia Bărbulea, această bombă de cauciuc al forumului care sare din norocel în norocel.

    Hai să ne trăiești coană Barbulică, că ești damă bună:)))))

    PS pentru toți idiocrații: voi mie vă adresați cu „Sire“, sau „Excelență“!
    E un ordin!!!
    😀

    • Haoleooo, clonă waxeristă nespălată ce-mi ești! Eu te lăsai la produs pe centură și tu waxerești de-a-mboulea!?
      Fă, hie-ți-ar neamul de pirandă nespălată, tu și cu waxerița hailaltă de Eugen(ia) să veniți cu toți gologanii de pe centură ca altfel vă dau iar la țîgani înapoi și vă rup ăia oasele!

  5. Da, vaccinul reduce fertilitatea mai ales la femeile trecute de 65 de ani!

  6. Abia aștept să l văd pe Dacian Julienne cu burta la gură cum îi fată prima odraslă lui Borno 🤣 primul trans care va naște

    • A fătat deja: tiberius, amoku, Eugen(ia), Unul, una, muicoana, Erbicidu, DianaRD….
      CUM CREZI CĂ AU APĂRUT ATÂȚIA WAXERI PE ACEST SITE?

    • Si lili si Radulescu Marcel sunt in tabara ta, Barbule, care fura nick-ul Erbicidu?
      Eu te-am parasit, plec din tabara sputnikarilor.:)))))

  7. Abia aștept să l văd pe Daciana Julienne cu burta la gură cum îi fată prima odraslă lui Borno 🤣 primul trans care va naște

  8. Chiar se intrebau cititorii g4 daca femeile gravide pot lua covrig prin vaccin. Un grup chiar mai mare vrea sa stie daca exista garantii similare si la barbatii celibatari de dreapta.

    Ce? „a treia doza in sase luni”? care-i problema?

    Daca iti spun ca ARNul se degradeaza la -20 de grade inainte sa intre in tara, sunt antivaxer?

  9. Un articol foarte bine documentat pentru cei care vor sa se convinga singuri.
    Oricum in ziua de azi daca nu ai un medic bun pe langa tine cititul comentariilor mai rau iti fac.

  10. Raspunsurile la astfel de intrebari vor putea fi aflate peste 23-30 de ani ( cel putin ) .
    Studiind istoria oricine poate observa faptul ca toate inventiile ( si gaselnitele ) omenesti au avut si ,,efecte adverse ” si …..perverse .

  11. 1. tot ruletă rusească este.

    2. cercetarea are in vedere o perioadă SCURTĂ.

    vaccinurile copilăriei au fost testate vreo 30 de ani inainte de administrare de masă și in plus acest supervaccin este mult mai invaviz.

    trebuie să fii un pic cu capul să-ti injectezi asta cu copilul mic in burtă. Pe copil văd că n-au prea cercetat.

    o nebunie, trăim religia vaccinului salvator deși ea se prăbușește in Israel și Anglia unde se infectează vaccinații și PM-ul Israelului a zis că eficacitatea e mică, 37%… DE aia vor doza a 3-a, de cât de eficient este.

    Injectati-vă, cine știe, cand incep să crape de la supradoză poate ieșiti din psihoza colectivă.

    • Cred ca orice solutii injectabile pot starni psihoze.
      Multi nu au inteles ca nu se vaccineaza pentru ei atunci cand vor sa-si exercite dreptul la libera circulatie.
      Tu ai idee cum se previne un colaps si mai ales cine te mai ajuta daca s-a intamplat deja (colapsul) daca nu ai colaborat cu acel cineva anterior?
      Suntem impreuna si nu lupi singuratici gen Chuck Norris

    • Pe termen scurt, virusul este periculos, inclusiv pentru gravide si sarcina lor. Vaccinul nu. Si pe termen lung nu cunosti efectele adverse, nici la virus nici la vaccin. De ce ai risca cu virusul, in loc sa te vaccinezi? Cumva pentru ca virusul e „natural”? Newsflash: si viperele sunt naturale, si nu ai vrea sa te muste o vipera.