Qatarul anunţă că îşi reconsideră rolul de mediator în negocierile pentru eliberarea ostaticilor din Gaza
Qatarul a anunţat miercuri că îşi reevaluează rolul de mediator în negocierile dintre Israel şi palestinienii din Hamas, menite să asigure o încetare a focului în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor, invocând îngrijorări legate de politicienii care încearcă să folosească discuţiile pentru a obţine avantaje electorale, relatează Reuters, transmite News.ro.
Există o „utilizare abuzivă a acestei medieri pentru interese politice înguste”, a declarat prim-ministrul Sheick Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, care este şi ministru de externe, adăugând că situaţia obligă Qatarul să „efectueze o revizuire completă a acestui rol”.
Liderul qatariot nu a numit niciun politician anume, dar acest anunţ intervine după ce Ambasada Qatarului în Statele Unite a criticat comentariile făcute marţi de un membru al Congresului american, Steny Hoyer, care a cerut Washingtonului să îşi „reevalueze” legăturile cu Doha. Democratul a declarat că Qatarul ar trebui să ameninţe Hamas cu „repercusiuni” dacă va continua să „blocheze progresul” în direcţia eliberării ostaticilor deţinuţi în Gaza şi a unui armistiţiu în enclavă.
Alţi congresmeni americani au sugerat în ultimele luni că Qatarul sprijină Hamas, acuzaţie respinsă de Doha, în ciuda faptului că biroul politic al grupării palestiniene are sediul în statul din Golf.
În Qatar se află un contingent de aproximativ 10.000 de soldaţi americani, cel mai mare număr staţionat în orice ţară din Orientul Mijlociu.
După ce miercuri a indicat anterior că negocierile privind Fâşia Gaza se află într-o „fază delicată”, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a subliniat că rolul de mediator are limitele sale. Mediatorii „nu pot oferi lucruri pe care părţile însele se abţin” să le ofere, a spus el.
„Încercăm cât mai mult posibil să rezolvăm acest obstacol”, a adăugat el, fără a da mai multe detalii.
Premierul Qatarului a condamnat, de asemenea, ceea ce a descris ca fiind o politică de „pedeapsire colectivă” aplicată de Israel în războiul său din Gaza împotriva Hamas, precum şi ultima escaladare a violenţelor în Cisiordania ocupată de Israel.
Discuţiile pentru o încetare a focului, mediate de Qatar şi Egipt, au loc pe fondul unui dezastru umanitar în Gaza, unde palestinienii suferă de o lipsă gravă de alimente, medicamente şi alte produse de bază.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank