Qatarul va furniza Germaniei gaz natural lichefiat/ Este un „element de bază” pentru securitatea energetică a ţării, spune cancelarul Scholz
Germania va primi gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar, în urma unui acord despre care cancelarul german Olaf Scholz a spus, marţi, că este un „element de bază” pentru securitatea energetică a ţării sale şi un semn că Berlinul are la dispoziţie mai multe surse pentru a se aproviziona, înlocuind astfel gazul rusesc, relatează Reuters, citat de News.ro.
QatarEnergy şi ConocoPhillips au semnat marţi două acorduri de vânzare-cumpărare pentru a exporta anual 2 milioane de tone de GNL în Germania timp de cel puţin 15 ani, începând din 2026, în contextul în care Berlinul caută noi parteneriate energetice după ce Rusia a sistat livrările de gaz.
„Sunt foarte încrezător că aceasta este o altă piesă importantă dintr-o casă pe care am construit-o deja în mare măsură”, a declarat Scholz la un briefing de presă, referindu-se la reducerea dependenţei de gazele ruseşti. El a adăugat însă că problemele internaţionale nu ar trebui să ducă la ridicarea unor bariere comerciale între ţări.
La rândul său, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat marţi că este mulţumit de durata acordului încheiat cu Qatarul. „Cincisprezece ani este grozav”, a declarat Habeck la o conferinţă de afaceri la Berlin, referindu-se la durata contractului. „Nu aş fi avut nimic împotriva unor contracte de 20 (de ani) sau chiar mai lungi”, a adăugat el.
Cu toate acestea, Habeck a atras atenţia asupra planurilor Germaniei de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2045, impunând limite asupra cantităţilor de gaz pe care ţara le va primi în viitor. Germania va trebui să înceapă să îşi reducă consumul de gaze de la mijlocul anilor 2030 dacă doreşte să îşi atingă obiectivul ambiţios, a arătat el.
Între timp, ministrul Energiei din Qatar, Saad al-Kaabi, a declarat, într-un interviu publicat marţi de ziarul german „Bild”, că nu vede vreo limitare pentru cantitatea de GNL pe care ţara sa este dispusă să o trimită în Germania.
Gazul lichefiat urmează să fie livrat la un terminal ce se va construi în Brunsbuettel.
Cele 2 milioane de tone din contract sunt echivalente cu 2,8 miliarde de metri cubi de gaz anual, adică aproximativ o treime din capacitatea terminalului Brunsbuettel preconizat a fi finalizat în 2026.
Germania are câteva proiecte de terminale plutitoare pentru a aduce mai repede la ţărm încărcături punctuale, ca o soluţie provizorie până când terminalele fixe, cu baza pe uscat, vor fi funcţionale.
Habeck nu a oferit mai multe detalii despre acordul cu Qatarul, dar a dat asigurări că Germania va achiziţiona cele mai avantajoase oferte disponibile. „Aceasta include Qatarul, dar nu este singurul furnizor de pe piaţa mondială”, a adăugat ministrul german.
Germania a primit, de asemenea, mai mult gaz spot de la terminalele GNL din ţările europene vecine.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii