G4Media.ro

„Quest”, ultima navă pierdută a faimosului explorator Ernest Shackleton a fost descoperită…

sursa foto: Kevin C. Charpentier/Pexels

„Quest”, ultima navă pierdută a faimosului explorator Ernest Shackleton a fost descoperită în apropiere de coasta Canadei/ Epava a petrecut peste cinci decenii în apele arctice

Celebrul explorator Ernest Shackleton realizase deja trei expediții de succes în Antarctica și se afla la începutul celei de-a patra expediții când a murit în urma unui atac de cord în ianuarie 1922. Shackleton, în vârstă de 47 de ani, a fost găsit mort în patul său la bordul navei Quest, în timp ce aceasta era ancorată în largul coastei insulei Georgia de Sud, potrivit Smithsonian Magazine.

După moartea lui Shackleton, vasul cu aburi construit în Norvegia și echipat cu o goeletă a fost folosit pentru vânătoarea de foci, pentru cercetări în Antarctica și pentru misiuni de salvare, până când a naufragiat în largul coastei de nord-est a Canadei, la 5 mai 1962. Gheața de mare groasă a fost vinovată, străpungând corpul navei și scufundând-o. Din fericire, toți membrii echipajului aflat la bord la acel moment au supraviețuit.

Acum, cercetătorii spun că au localizat locul de veci al navei Quest. Cu ajutorul sonarului, o echipă condusă de Royal Canadian Geographical Society a găsit epava la o adâncime de 1.280 de metri sub suprafața Oceanului Atlantic de nord-vest, la aproximativ 15 mile marine de coasta Labradorului.

„Aceasta face acum parte din patrimoniul cultural canadian, din patrimoniul cultural al Newfoundland-ului [și] din patrimoniul cultural mondial”, a declarat David Mearns, care a fost director de căutare pentru acest proiect. „Este o epavă foarte, foarte importantă”.

Echipa a căutat epava doar de cinci zile – la bordul navei de cercetare Leeway Odyssey – când sistemul lor sonar a detectat ceva pe fundul mării. În viitor, cercetătorii speră să se întoarcă la fața locului pentru a face fotografii ale epavei cu ajutorul unor vehicule subacvatice operate de la distanță.

În urmă cu doi ani, cercetătorii au găsit o altă navă a lui Shackleton, Endurance, pe fundul mării Antarcticii. Endurance, care era mai mare decât Quest, s-a scufundat în Marea Weddell, în 1915, în timp ce Shackleton și echipajul său de 27 de oameni priveau neputincioși de pe gheața de mare din apropiere. Scufundarea navei a pregătit terenul pentru una dintre cele mai improbabile – și impresionante – povești de supraviețuire din toate timpurile.

În momentul în care Endurance s-a scufundat, aceasta petrecuse deja 10 luni prinsă în gheață – în timp ce Shackleton și oamenii săi încercau cu disperare să o elibereze. În cele din urmă, însă, gheața schimbătoare a început să își pună amprenta asupra navei din lemn, care a început să se răsucească și să ia apă. Aventurierii nu au avut de ales decât să abandoneze nava.

Shackleton și echipajul său s-au îngrămădit în trei bărci de salvare, apoi au făcut o călătorie dificilă de cinci zile până la Insula Elefantului, nelocuită. Acolo, au supraviețuit hrănindu-se cu foci, alge și pinguini. Fără nicio speranță de a fi salvați, Shackleton și cinci oameni au navigat 800 de mile până la o stație de vânătoare de balene de pe insula Georgia de Sud. Patru luni mai târziu, s-a întors pe Insula Elefantului și și-a salvat echipajul. Toți cei 28 de membri ai echipajului au supraviețuit.

„După ce Endurance a fost găsită, o mulțime de pasionați de Shackleton din întreaga lume… s-au îndreptat imediat către Quest”, a declarat John Geiger, care a ajutat la conducerea căutărilor recente. ‘Unde este Quest? O putem găsi?”

Deși mai mică decât predecesorarea sa, Quest a fost lăudată la vremea respectivă pentru inovațiile sale tehnologice.

Echipamente radio fără fir, instalații electrice și un hidroavion au făcut parte din expediția inițială condusă de Shackleton.

Cercetătorii au folosit ultima poziție cunoscută a Quest, precum și hărți, jurnale și date istorice, pentru a restrânge zona de investigație. Aceștia au luat în considerare locul în care condițiile meteorologice și curenții ar fi putut împinge nava după ce aceasta s-a scufundat. În cele din urmă, după ce au cercetat o zonă care se întindea pe o suprafață de 24 de mile marine pătrate, au găsit nava la aproximativ 1,5 mile distanță de ultima sa poziție cunoscută.

Nepoata lui Shackleton, Alexandra Shackleton, a susținut misiunea de căutare a navei Quest și a declarat pentru Jonathan Amos de la BBC News că a simțit „ușurare și fericire” când a aflat că nava a fost găsită.

„Pentru mine, aceasta reprezintă ultima descoperire din povestea lui Shackleton”, a adăugat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...