Rabinul Arousi, șeful Marelui Rabinat al Israelului, îi cere explicații Papei Francisc după ce pontiful a spus că ”Tora nu mai dă viață”, iar practica religioasă iudaică este învechită
O cerere alarmată de clarificare adresată Papei Francisc, din cauza unora dintre afirmațiile sale cu privire la Tora sosește la Vatican direct din Israel. Autoritățile evreiești au perceput unele dintre meditațiile pontifului din timpul audienței generale din 11 august ca pe o invitație de a depăși legea evreiască, considerând-o învechită, transmite Rador.
Şi au decis să-i scrie Papei Francisc. Scrisoarea (așa cum a fost raportată de agenția Reuters și de site-ul Paravatican Il Sismografo) a ajuns la cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, precum și al Comisiei pentru relațiile religioase cu iudaismul. Misiva este semnată de rabinul Rasson Arousi, președintele Comisiei Marelui Rabinat al Israelului pentru dialog cu aceeași Comisie a Sfântului Scaun, care îşi exprimă „îngrijorarea” faţă de cuvintele lui Bergoglio, care a avut mereu relații excelente cu evreii, chiar și în perioada în care era arhiepiscop de Buenos Aires.
Rabinul Arousi subliniază că Papa nu numai că ar fi prezentat credința creștină ca pe ceva ce depăşeste învăţăturile Torei, dar ar fi susținut şi că aceasta din urmă „nu mai dă viață, ceea ce înseamnă că practica religioasă iudaică din epoca actuală este învechită”. Arousi adaugă că toate acestea ar fi „o parte integrantă” a unei „învățături disprețuitoare faţă de evrei și faţă de iudaism, lucruri despre care credeam că au fost respinse complet de Biserică”. În cele din urmă, rabinul cere ca „îngrijorarea noastră să-i fie transmisă Papei Francisc” și, în același timp, cere o elucidare, pentru a se asigura că în cuvintele pontifului nu a existat nimic dispreţuitor.
În cateheza de acum două săptămâni, bazată pe Scrisoarea Sfântului Pavel către Galateni, Episcopul Romei a subliniat că „Apostolul explică Galatenilor că, în realitate, Legământul cu Dumnezeu și Legea mozaică nu sunt legate indisolubil », iar Legea « nu stă la baza Legământului, pentru că a venit mai târziu, era necesară și justă, dar mai întâi a fost promisiunea, Legământul ». O argumentare care „îi scoate în afara jocului pe toţi cei care susțin că Legea mozaică este o parte constitutivă a Legământului. Nu, Legământul este primul, este chemarea către Avraam. Tora, legea în vigoare, nu este inclusă în promisiunea făcută lui Avraam”. Acestea fiind spuse, „nu trebuie să credem totuși că Sfântul Pavel a fost contrar Legii mozaice – subliniază Pontiful – Nu, el a respectat-o. De mai multe ori, în Scrisorile sale, el apără originea divină și susține că are un rol specific în istoria mântuirii. Legea însă nu dă viață, nu oferă împlinirea făgăduinței, deoarece nu se află în condiția de a o putea îndeplini. Este o călătorie care te conduce spre întâlnire”.
sursa: Rador, Autor: Domenico Agasso, Traducere: Cătălina Păunel, sursa foto: Vatican Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii