Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, reintrodusă în Catedrala Mitropolitană din Iasi
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată în procesiune şi reaşezată în Catedrala Mitropolitană, marţi seara, după ce numărul pelerinilor aşezaţi la rând s-a redus considerabil, transmite Agerpres.
Prin această procesiune urmată de reaşezarea în Catedrala Mitropolitană a raclei Sfintei Parascheva se încheie hramul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Din această seară, credincioşii care vor să se închine la moaştele Sfintei pot veni oricând la baldachinul care a fost aşezat în interiorul sfântului locaş.
„Este înduioşător să vezi că este târziu şi că în curtea Catedralei Mitropolitane sunt încă mii de credincioşi care aşteaptă să se închine. Am asistat cu toţii la acest moment frumos, când Sfânta Cuvioasă Parascheva a revenit aici, în chivotul ei, Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Mă gândesc ce cuvinte ar fi mai potrivite pentru a descrie pelerinajul de anul acesta. Cred că e dificil de ales între linişte şi seninătate. Acestea sunt cele două cuvinte care cred că ar putea descrie cel mai bine pelerinajul de anul acesta. Ambele fac trimitere la pelerinii care au venit anul acesta în număr foarte mare. Însă, dincolo de numărul lor, contează că fiecare dintre ei a purtat tainic în gândul şi inima lui rugăciunea pe care a adus-o şi a aşternut-o în faţa lui Dumnezeu şi Sfintei Cuvioase Parascheva”, a declarat presei preotul Lucian Apopei, directorul de Comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Din data de 8 octombrie, când a început pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au venit aproximativ 300.000 de credincioşi.
Anul acesta, au fost aduse în pelerinaj şi moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, de la o mănăstire de pe Muntele Athos.
Numită în popor şi Sfânta Vineri, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei şi a celor săraci. Ea a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Atunci s-a stabilit şi ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii