Radio Europa Liberă: CSM vrea să cumpere încrederea românilor în justiție cu două milioane de euro / Cine a câștigat contractul și ce reacții a strârnit campania ”Oameni pentru Justiție”
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) derulează o campanie media privind rolul justiției în societate, prin care va plăti televiziunilor și radiourilor din țară peste 10 milioane de lei, aproximativ două milioane de euro, scrie jurnalistul Virgil Burlă pe site-ul Radio Europa Liberă.
În condițiile în care încrederea în justiție este în cădere liberă și imaginea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avut de suferit serios în ultimul mandat din cauza disputelor dintre tabere, Consiliul a demarat o campanie intensă de informare a cetățenilor.
Instituția a semnat în februarie anul trecut un contract cu două firme de publicitate pentru campania de informare publică „Oameni pentru justiție. Justiție pentru oameni”.
Înțelegerea în valoare de 10,7 milioane de lei are scopul de a informa publicul despre activitatea sistemului judiciar și rolul justiției în societate. Potrivit caietului de sarcini, contractul poate fi subcontractat.
Campania preconizată a dura 12 luni se face la nivel național, prin canalele media TV, radio și prin panouri stradale, cât și în mediul on-line, prin platformele Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, pe canalul YouTube și pe site-ul www.justitiepentruoameni.ro.
Lipsa de încredere a populației în Justiție
Unu din doi români nu are încredere în sistemul judiciar. Potrivit eurobarometrului din 2022, 51% din români spun că nu se pot baza pe justiție, procent similar cu cel privind încrederea populației în Poliție, o altă instituție care așteaptă reformarea. „Susținerea mai scăzută din România vs media europeană poate fi cauzată de corupție, multe persoane considerând că aceasta afectează și instituțiile din Justiție”, se arată în Eurobarometrul din 2022.
Firmele câștigătoare
Câștigător al contractului a fost desemnată asocierea de firme Complete Media SRL și All Media Company SRL. Prima societate aparține Roxanei Necula, cea care a fost și manager de proiect.
Societatea a mai fost implicată în campanii de informare ale Poliției Române. Firma cu șapte angajați a avut în 2011 o cifră de afaceri de 11 milioane de lei și un profit de 400.000 de lei.
A doua societate, All Media Company SRL este deținută de Ștefania Doina Ursică. În 2021, societatea a avut o cifră de afaceri de 23 milioane de lei, un profit de aproape 300.000 de lei și opt angajați.
Încă de la început, cele două firme au subcontractat partea de reclamă la radio către o altă firmă, SC Best Advertising Wordwide SRL.
Societatea este deținută și administrată de Marian Străchinescu, cel care vinde spațiul publicitar pentru toate stațiile radioului public.
Rezultatele de pe rețelele sociale
În ce măsură acești bani au contribuit la creșterea transparenței și încrederii în sistemul judiciar? Dacă urmărim contul de Facebook al CSM, postarea din decembrie anul trecut despre obiectul proiectului, plătită pentru o promovare mai îndelungată, a adunat 647 de reacții și 410 comentarii.
Dintre cele 647 de reacții, 275 au fost ironice, 134 de furie și 205 aprobatoare. Majoritatea comentariilor sunt critice la adresa sistemului judiciar, oamenii expunând cazuri concrete de dosare care se judecă foarte încet și în care taxează veniturile magistraților, în balanță cu o presupusă lipsă de răspundere a breslei.
Campania media este parte dintr-un proiect mai amplu, TAEJ, în valoare totală de 30 milioane de lei care promovează transparența.
Proiectul „mamă” a început în 2018, s-a derulat pe trei ani, perioadă prelungită ulterior, și a avut o valoare de 29 milioane de lei, din care aproape 25 milioane fonduri europene.
Ghiduri costisitoare
În cadrul proiectului s-au realizat trei ghiduri privind relația sistemului judiciar cu mass-media, cu avocații și cu puterea executivă. În plus, a fost realizat un „îndrumător de bune practici privind activitatea magistraților în spațiul social media” și redactarea unui „pachet informativ privind drepturile grupurilor vulnerabile”.
Toate aceste documente reprezintă niște recomandări pentru îmbunătățirea funcționării sistemului judiciar.
Aceste ghiduri au fost redactate de 29 de experți selectați de CSM care au participat la diverse întâlniri cu durata de trei zile care au avut loc în Luxenburg, Olanda sau Spania.
Consiliul nu precizează numele acestora, precizând, de exemplu, doar numărul experților în comunicare selectați și al avocaților. CSM ne-a precizat că „suma totală plătită până în prezent către o parte din experții menționați mai sus este de 352.965 de lei”.
Consultanță de 1.400 de lei/zi
Am descoperit un expert non-discriminare care a fost ales de CSM pentru a participa la două dintre secțiunile proiectului. În declarația de interese, Dezideriu Gergely, angajat al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a consemnat suma de „1400 de lei/zi curs formare” pentru „formare profesională, jurisprudență CEDO, civil, grupuri vulnerabile”.
În același timp, caietul de sarcini al proiectului prevede la durata contractului că „activitatea de analiză, actualizare şi/sau completare a pachetului informativ va fi de maxim 2 luni de la data încheierii contractului de colaborare/ contractului de prestări servicii dintre expert și Consiliul Superior al Magistraturii”.
Alte cheltuieli realizate în cadrul acestui proiect reprezintă cazarea și transportul participanților. CSM ne-a transmis că „până în prezent, suma totală aferentă serviciilor de cazare este de 421.643,25 de lei, iar suma totală aferentă deconturilor de transport este de 146.121,04 de lei”.
TAEJ – „Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar”, are ca obiective „îmbunătățirea și abordarea unitară a comunicării publice la nivelul sistemului judiciar în vederea consolidării imaginii acestuia, asigurarea unei transparențe sporite în interiorul și exteriorul sistemului, precum și îmbunătățirea accesului la justiție prin creșterea gradului de informare, conștientizarea drepturilor cetățenilor și dezvoltarea culturii juridice”.
Sursa: Radio Europea Liberă / Autor Virgil Burlă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii