Radio Europa Liberă: Cum a încheiat firma deținută de un consilier din Guvern contracte de consultanță de sute de mii de euro cu mai multe primării în săptămâna ordonanței austerității
Într-o singură săptămână, firma Funding Plan Investment SRL, deținută de Bogdan Dragoș Marinescu, consilier superior la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a reușit să încheie contracte de consultanță de aproape 715 mii de euro (3,55 milioane de lei), dezvăluie Radio Europa Liberă.
Potrivit sursei citate, este de departe firma care are cele mai bune rezultate în intervalul analizat de Europa Liberă – 23-30 octombrie 2023.
Iar ziua de 27 octombrie, adică exact cea în care s-a publicat OUG-ul de reducere a cheltuielilor bugetare, a fost pentru consilierul din MIPE cea mai profitabilă – a obținut contracte de aproape 500 de mii de euro (2,4 milioane de lei).
Înființată în 2019, fără niciun angajat raportat în 2022, firma a reușit să adune contracte din bani publici de peste 1 milion de euro (5,7 milioane de lei), în ultimii trei ani.
Bogdan Dragoș Marinescu, patronul firmei de consultanță, nu crede că există nicio incompatibilitate între funcția pe care o ocupă la stat, de consilier în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și activitatea sa din privat.
„Conform legii, incompatibilitate este atunci când desfășor activități de consultanță conform fișei postului”, explică Bogdan Marinescu, pentru Europa Liberă.
Iar contractele încheiate nu înseamnă neapărat că va primi și banii, adaugă acesta.
„Nu sunt contracte [în vigoare], pentru că toate sunt cu clauză suspensivă. Adică aceste contracte vor fi plătite numai momentul în care proiectele prin AFM (Administrația pentru Fondul de Mediu) vor fi aprobate”.
AFM este instituția care ar trebui să finanțeze primăriile cărora Marinescu le oferă consultanță.
Iar primăriile au ajuns la firma lui după ce Marinescu a trimis oferte către acestea, explică patronul firmei Funding Plan Investment.
Cristian Văduva, primarul comunei Galicea Mare/Dolj, una dintre instituțiile care a ales firma consilierului, confirmă pentru Europa Liberă că a primit o ofertă pe e-mail.
Văduva spune însă că nu știa că patronul este și angajat la stat, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. „Nu mi-a sugerat nimeni să aleg firma respectivă”, susține primarul.
El mai spune că nu s-a grăbit cu achiziția de servicii de consultanță din cauza ordonanței care interzice achiziția unor astfel de servicii, ci pentru că își dorește să depună mai repede proiectele la AFM.
„Achiziția trebuia făcută cât mai repede, ca să se poată realiza documentele. Știu că trebuie să avem documentele, să putem să le încărcăm undeva între 11-12 decembrie și știu că regula este primul venit, primul servit”.
Și Cătălin Trăistaru, primarul din Sopot/Dolj – o altă comună care a încheiat contract cu Marinescu – susține că tot urgența depunerii proiectului la AFM a fost motivul pentru care a achiziționat serviciile de consultanță pe 27 octombrie.
Nicidecum ordonanța ce stătea să intre în vigoare. Cum a aflat de firma consilierului din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene?
„Din întâlnirile noastre cu primari din județ, mai vorbim, ce proiecte mai apar, cu cine mai lucrează? Unii colegi, zic, domnule, uite, noi avem o firmă, nu ne cer bani înainte, plătim numai în cazul în care se finanțează proiectul”, explică primarul de la Sopot.
„Mi se pare o anomalie, dacă ni se interzice achiziția de consultanță, cum mai depunem proiecte cu finanțare europeană?”.
Citește integral pe Radio Europa Liberă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank