G4Media.ro

Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia: „Am fost extrem de neplăcut…

Sursa foto: ANIS Romania

Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia: „Am fost extrem de neplăcut surprinși să aflăm că de la 1 ianuarie 2025 vor fi introduse și noi taxe și eliminate facilități fiscale, fără să fi fost discutate așezat/ Termenul de aplicare este inacceptabil”

Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia a transmis o reacție la deciziile anunțate de Guvern privind noile taxe și eliminarea unor facilități fiscale, de la 1 ianuarie.

„Am fost extrem de neplăcut surprinși să aflăm, după discuțiile de ieri cu Guvernul, în Consiliul Național Tripartit, pe tema Ordonanței privind reducerea cheltuielilor, că de la 1 ianuarie 2025 vor fi introduse și noi taxe și eliminate facilități fiscale, fără ca aceste lucruri să fi fost discutate așezat, așa cum am primit asigurări că se va întâmpla în luna ianuarie. În felul acesta, este greu să vorbești despre un parteneriat între mediul public și cel privat, atât de necesar având în vedere ce perioadă dificilă urmează. Este de neînțeles de ce Guvernul a ales să nu ne spună transparent, în cadrul întâlnirii, că intenționează să ia aceste decizii chiar înainte de finalul anului.

Cel mai grav însă este că ele au aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025, adică în trei zile. Nu înțelegem nici de ce a reapărut de nicăieri celebra ”taxă pe stâlp”, care lovește în cele mai productive companii și în cele care fac cele mai mari investiții, în condițiile în care Guvernul ne asigura că va renunța la altă taxă foarte nocivă, cea pe cifra de afaceri. Sau ce vină au antreprenorii care tocmai au aflat că în 3 zile vor plăti impozite mai mari sau nu mai beneficiază de anumite facilități. Una este decizia luată dintr-o necesitate, alta este termenul de aplicare. Termenul de aplicare este inacceptabil pentru noi.

Nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu știi de Crăciun ce taxe vei avea de plătit de plătit în prima zi după Revelion. Am primit nenumărate asigurări că acest lucru nu se va mai întâmpla, că deciziile fiscale vor avea un orizont de minimum 3-6 luni de zile. Deciziile de ieri privind limitarea sau înghețarea unor cheltuieli publice sunt mai mult decât binevenite, având în vedere că încheiem anul cu un deficit care se apropie milimetric de 9% din PIB. Este imens și el nu se datorează mediului privat, care anul acesta a contribuit suplimentar, însă cheltuielile au fost scăpate efectiv de sub control.

Aceste decizii, pe care ne pregăteam să le salutăm, au fost puse într-un con de umbră din cauza lipsei de transparență privind aceste noi taxe. Am fost asigurați în repetate rânduri că vom fi consultați atunci când Guvernul se va uita la creșterea veniturilor bugetare în 2025 conform obligațiilor din PNRR și din planul de ajutare pe 7 ani agreat cu Comisia Europeană. De ce Guvernul continuă să ne spună una, dar să facă alta, rămâne un mister, însă unul cu grave consecințe economice”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Executivul trece la măsuri de austeritate în sistemul bugetar, inclusiv înghețarea primelor sau a bonusurilor, dar din ianuarie. Pe ultima sută de metri din acest an, bugetarii de lux încasează prime și bonusuri colosale.
    Deocamdată s-a aflat doar de cei de la Nuclearelectrica. Înainte de Crăciun, directorii din Nuclearelectrica au luat prime de sărbători de 9.000 de euro, șefii de serviciu au luat prime de 5000 de euro, iar angajații obișnuiți o primă de 1000 de euro, au precizat surse din instituție, pentru stiripesurse.ro..

    Potul cel mare vine însă acum, pe final de an când, directorul general și membrii Consiliului de Administrație vor primi 12 salarii brute.

    Cât despre salarii, directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, are un salariu lunar de peste 70.000 de lei și încasează peste 840.000 de lei pe an.

    Nuclearelectrica este doar un exemplu din lista companiilor si autorităților de stat, gen ASF, unde salariile, primele și bonusurile, în special ale celor din conducere, sunt de zeci de mii de euro.

  2. Ciolacu a ascultat si a inteles… !