G4Media.ro

Radu Burnete, directorul Confederației Patronale Concordia: Cum am ajuns atât de repede…

Foto: Ilona Andrei / G4Media

Radu Burnete, directorul Confederației Patronale Concordia: Cum am ajuns atât de repede de la cumulul pensiei cu salariul să discutăm noi, mediul privat, că urmează impozitarea progresivă? E oarecum ilogic acest pas atât de mare

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, a declarat la emisiunea „În Fața Ta”, la Digi24, că speră ca mediul privat „să nu se trezească” cu supraimpozitarea luată în calcul de Guvern pentru bugetari.

Burnete spune că nu are sens ca salariul președintelui să fie luat ca prag pentru impozitarea veniturilor și că această propunere a Executivului „pare scoasă la o bere”.

Potrivit lui Burnete, înainte să vedem pe cine ar trebui să impozităm în plus, ar trebui să rezolvăm problemele ANAF-ului, care durează de două decenii.

Cele mai relevante declarații

  • „Sistemele vestice de impozitare progresivă sunt sisteme foarte complexe. ANAF-ul nostru nu poate să colecteze nici TVA-ul, care este o taxă simplă. Cum am ajuns atât de repede de la cumulul pensiei cu salariul să discutăm noi, mediul privat, că urmează impozitarea progresivă? E oarecum ilogic acest pas atât de mare. Este această problemă a cumulului pensiei cu salariul, care este veche, o știm și o tot dezbatem și ne tot chinuim să o rezolvăm. Pare că ne scărpinăm invers.
  • Guvernul ar trebui să aibă instrumentele pentru a reduce pensiile și salariile din domeniul public, dacă vrea să o facă. Eu știu că CCR a făcut garduri în jurul specialilor, sunt conștient de asta. Dar să vrei să reduci pensiile din domeniul public impozitând suplimentar… nu înțeleg. În privința bugetului, vedem că se materializează avertismentul Consiliului Fiscal din decembrie. Am estimat mai multe venituri decât putem colecta, această eroare vine din cum am tratat prețurile la energie. La buget nu avem o problemă în partea contribuabililor, bugetul a plecat conceptual prost, trebuie îndreptat, într-adevăr. Cum facem să-l îndreptăm… se pare că de foarte mulți ani discuția nu vine în ordinea logică și onestă.
  • Din punctul meu de vedere, modul în care politicienii trebuie să se raporteze la contribuabili atunci când ne raportăm la creșterea taxelor și impozitelor este în felul următor: primul este ANAF. Dacă ANAF își face treaba corect și colectează de la toată lumea taxele și impozitele de care avem nevoie, dar nu ne ajung banii, atunci vedem de unde să luăm bani în plus. Avem o cotă unică. Ne ajung banii din această cotă unică? Poate mai trebuie să lucrăm aici. Dacă și pe asta am rezolvat-o și sistemul nostru fiscal este echilibrat, dar avem cerințe statului mai mult decât își permite, abia după aia vorbim despre impozite noi.
  • România este într-o altă etapă a dezvoltării decât Germania sau Franța. Noi avem nevoie să acumulăm capital pe care să-l investim mai departe. Dacă începem acum să impozităm masiv acest capital când, în sfârșit, economia asta începe să-și dea drumul, efectiv punem frână pe dezvoltarea economică. Avem nevoie să mai petrecem o generație în acest stadiu în care acumulăm capital, investim, după care putem începe să vorbim de impozitarea asta progresivă. Sistemele vestice de impozitare progresivă sunt sisteme foarte complexe.
  • ANAF-ul nostru nu poate să colecteze nici TVA-ul, care este o taxă simplă. Avem miliarde de euro care lipsesc anual, din necolectarea sumelor TVA. Cum ar putea acest ANAF să administreze un sistem așa de complex? Mi se pare o nebunie. Nu e aplicabilă și cred că mulți dintre politicienii care propun această cotă progresivă știu că nu este aplicabilă.
  • Îi rugăm ca atunci când vin cu aceste propuneri să vină și cu un mic studiu, să înțelegem de ce o anumită cotă, de ce un anumit prag. Pare așa, o idee scoasă la o bere, salariul președintelui cel mai mare, de acolo impozităm mai mult. În mediul privat salariile sunt legate de productivitate, de claritatea sau disponibilitatea unei anumite specializări. Nu au nicio legătură cu salariul președintelui. Pentru noi, asta ar fi ceva absolut stupid, să ne trezim cu taxe și impozite, pragul fiind stabilit după salariul președintelui, nu are noimă. Eu sper în continuare că e o neînțelegere și că ei, uitându-se la problema cumulului pensie cu salariu, au ieșit așa cu lucrul ăsta, fiind neatenți. Mă aștept să clarifice și să nu ne trezim cu o supraimpozitare în mediul privat.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că a propus în Coaliție „impozitarea suplimentară pe praguri” a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de 25.000 de lei brut. Ciolacu susține că nu s-a pus problema ca această măsură să fie aplicată și angajaților din sectorul privat.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus marți că în Coaliție s-a discutat despre o impozitare a veniturilor suplimentare, dar că nu este vorba despre o supraimpozitare. El a adăugat că așteaptă o analiză de la Ministerul Finanțelor înainte de a lua o decizie. Unii liberali au atras atenția la ședința coaliției că nu pot fi supraimpozitate doar veniturile bugetarilor, ci măsura ar trebui să fie aplicată și în sectorul privat pentru a fi Constituțională, ceea ce PNL nu a acceptat până în prezent.

Citește integral pe Digi24.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. E perfect normal pentru o natie de hoti. Ati votat PSD 30%, PNL 25% si acum va mirati ca ce face statul nu are sens. Dar asta ati votat! Daca o sa va vina mintea la cap, o sa votati masiv cu USR. Dar pana atunci veti fi chinuiti de un stat ticalos, exact ca voi.

  2. Este ilogic si este o mare desconsiderare pentru oamenii onesti din aceasta tara in care se pleaca acasa cu 58% din salariul brut. Dar, este nevoie de bani pentru alimentarea pensiilor si salariilor speciale ale specialilor Romaniei, cei mai multi dintre ei cu activitati si realizari banale si probabil deja vatamati si afectati neuropsihic conform sporurilor si ele speciale pe care le incaseaza insa totusi apti pentru un job la stat, la buget, in paralel cu activitatea de pensionare.

  3. Povești fără sens .. E clar că mare parte din salariile bugetarilor sunt plătite din împrumuturi de stat. Au fost multe decizii luate de către partidul care se hraneste din bugetul de stat ”cumpărând” voturile cu banii din buget. Cum bugetul se alimentează preponderent din taxele pe salarii, economia privată ce trebuie să-și producă salariul lună de lună este blocată în jurul salariului minim. Să nu uităm că în MARE parte dezvoltarea țării este asigurată de economia privată …ori noi o cam ținem sub povara taxelor. Cu cât cresc salariile în sectorul bugetar..cu atât mai mulți tineri PLEACĂ pentru că din ce le rămâne după taxarea salariului minim nu mai trăi pot doar să mai tragă o îjurătură și să plece din țară !!!