G4Media.ro

Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel: Înainte de a vă alătura corului…

Foto: X Radu Ioanid

Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel: Înainte de a vă alătura corului războiului din Gaza, faceți-vă temele sau vedeți-vă de treabă

Ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid, un istoric al Holocaustului, se declară nedumerit de modul în care atât de mulți se consideră acum experți în ceea ce privește consecințele zilei de 7 octombrie și războiul din Gaza, un potop de voci neperturbate de „gândirea critică, educație și cunoașterea reală a faptelor”. El exprimă aceste nedumeriri într-un articol publicat de cotidianul de centru-stânga Ha’aretz.

Redăm mai jos textul integral:

”Atacurile de la 7 octombrie au prezentat lumii imaginile macabre ale unui masacru sălbatic. Așa cum am mai afirmat, nu există nicio justificare, nicio explicație și niciun context care ar putea scuza astfel de acte odioase.

De la acea sâmbătă fatidică, am văzut o cantitate enormă de oameni care au ieșit public cu propriile analize și evaluări a ceea ce s-a întâmplat în acea zi și a războiului care a urmat. În calitate de istoric al Holocaustului, care a cercetat acest subiect complex timp de peste trei decenii, sunt nedumerit să văd atât de multe analogii și interpretări înguste ale atacurilor din 7 octombrie ca fiind un alt Holocaust sau care echivalează Hamas cu regimul nazist.

Nu faceți nicio greșeală. Atacurile de la 7 octombrie au fost un atac crud și sălbatic asupra umanității, dar nu au fost un Holocaust, un genocid a cărui amploare, metodă și sferă de acțiune rămâne singulară. Este izbitor să vezi câți oameni par să se creadă întruchiparea lui Leonardo da Vinci, iconicul polimat al Renașterii, de asemenea cunoscător în toate domeniile. Să-ți vezi de treabă este o virtute.

Dacă sunteți învățător sau profesor universitar, educați-vă studenții, stimulați-le mintea și nu-i îndreptați unii împotriva altora și nu-i implicați în politica despre care știți prea puțin, dincolo de clișee. Contribuiți la domeniul dumneavoastră academic. Faceți-vă temele sau vedeți-vă de treabă.

Dacă sunteți președintele unei universități din Ivy League din Statele Unite, spuneți lucrurilor pe nume, nu vă învârtiți în jurul cozii. Incitarea la genocid nu este o evaluare „bazată pe context”.

Dacă sunteți student și deveniți pasionat de un anumit subiect, înainte de a vă exprima, informați-vă și educați-vă cu privire la istoria și geografia acestuia. Războiul și politica sunt rareori atât de negre și albe pe cât le-ar putea vedea o minte tânără. Faceți-vă temele sau vedeți-vă de treabă.

Dacă sunteți un activist, fiți sigur de ceea ce susțineți. A milita pentru schimbările climatice nu este același lucru cu a milita pentru drepturile omului, iar a milita pentru drepturile omului înseamnă a lua apărarea tuturor victimelor, indiferent de naționalitate, etnie, religie sau orientare sexuală. Luptați-vă lupta. Faceți-vă temele sau vedeți-vă de treabă.

Dacă sunteți model, actor, animator sau influencer, rămâneți la domeniul vostru artistic și creativ – cinema, studio sau social media buzz și nu vă implicați în politica globală despre care știți puțin sau nimic. Jucați-vă rolul. Faceți-vă temele sau vedeți-vă de treabă.

Dacă sunteți antreprenori de succes, nu vă implicați în discuții despre subiecte delicate și sofisticate în funcție de interesele voastre înguste de afaceri. Vă faceți rău vouă înșivă, companiilor voastre și prea multor oameni care depind de ea. Construiți-vă puterea economică. Creați bogăție, nu discordie. Faceți-vă temele sau vedeți-vă de treabă.

Dacă sunteți politician, nu distorsionați faptele istorice pentru obiective politice imediate. Crimele în masă și sălbăticia nu reprezintă Holocaustul. Lăsați istoria în seama istoricilor și a educatorilor. Construiți societatea. Faceți-vă temele sau vedeți-vă de treabă.

Să nu amestecăm lucrurile. A devenit prea ușor în zilele noastre să ne lăsăm entuziasmați de evenimente departe de noi, mult dincolo de cunoștințele sau experiența noastră directă, evenimente din locuri despre care știm prea puțin și asupra cărora ne proiectăm propriile experiențe.

Dacă un subiect este în trending online, nu înseamnă că ar trebui să ne implicăm automat sau să promovăm anumite narațiuni atunci când nu avem o imagine completă. Înțelegerea imaginii complete înseamnă teme de casă.

Ceea ce încerc să spun aici nu are absolut nimic de-a face cu reducerea la tăcere a vreunui liber cugetător, ci mai degrabă să avertizez asupra consecințelor periculoase ale libertății de exprimare în absența gândirii critice, a educației și a cunoașterii reale a faptelor.

Fiți un cetățean al lumii informat și responsabil, singurul care poate schimba lucrurile în bine.

Radu Ioanid este în prezent ambasador al României în Statul Israel. Anterior, a lucrat timp de 31 de ani pentru Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii din Washington D.C. Este autorul mai multor cărți despre Holocaustul din România și istoria evreilor din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. E cam arogant mesajul totusi. Ne vorbeste tuturor de sus de parca domnia sa ar detine adevarul absolut si noi ceilalti n-avem dreptul la opinii.

  2. Impartial si de bun simt

  3. „…avertizez asupra consecințelor periculoase ale libertății de exprimare în absența gândirii critice, a educației și a cunoașterii reale a faptelor”

    Nu am nicio îndoială că domnul ambasador știe foarte bine că extremiștii se caută între ei, se recunosc și se atrag.

    Înțeleg foarte bine și „soluția Congo” și pe cea a „insulei pustii din Mediterana”, dar cred de asemenea că o forță multinațională ar putea foarte probabil să intervină în regiune în vederea calmării situației.

    Altfel, o victorie a Rusiei în Ucraina nu doar că ar afecta serios România, dar ar afecta grav pacea globală. Adică, chiar dacă domnul ambasador s-ar muta înapoi în siguranță” la Washington, pierderea rolului de superputere de către SUA ar încuraja atât Iranul, cât și China. Carevasăzică, nimeni nu ar mai fi în siguranță.

    Prin urmare, gândirea critică ne spune că pericolul actual la adresa întregii lumi este, chiar acum, Rusia lui Putin. Chiar acum!

  4. … nu stiu cum suna in limba engleza ”vedeti-va de treba” dar in limba romana suna arogant, militaresc, de piata. Iti poti inchipui ca un oarecare i-ar raspunde ”Sa traiti, am inteles …”. E, nu mai functioneaza lumea asa si uneori te bucuri cand vezi ca un ”artist” are curajul sa spuna lucruri pe care conducatorii nu au curajul sa le spuna. Cei drept, nu prea multi in Romania. Ce ne-am fi facut fara teatru in epoca comunista, teatru acela inteligent si subtil care ocolea cenzura? Si trebuie sa ajungi la mase cu mesajul.

  5. Adevărul e că și teroriștii ” e oameni”. Cum să nu-i iubești, cum să nu-i primești în Europa, în SUA și pe unde vor ei să se mai școlească și să se mai cazeze, ca după un timp să -l ia amocu pe unu’ și să mai intre cu vreun camion în mulțimea pașnică, să mai pună vreo bombiță prin vreun metrou, sau să se dea cu avionu’, deturnăndu-l cu câteva sute de pasageri în el ca să intre în primul bloc mai bengos întâlnit în cale, strigăndu-și Allahu’. Cu toate astea Dumnezeul nostru ne spune să ne iubim aproapele ” ca pe tine însuți „. Dar oare căți dintre noi mai au curajul?…..