G4Media.ro

Radu Mazăre, achitat definitiv într-un dosar legat de vânzarea unor terenuri în…

Foto: Inquam Photos / George Calin

Radu Mazăre, achitat definitiv într-un dosar legat de vânzarea unor terenuri în Mamaia. În prima instanţă, el fusese condamnat la şase de ani şi jumătate de închisoare

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost achitat, luni, de Curtea de Apel Constanţa într-un dosar în care a fost judecat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat mai multe terenuri din Mamaia, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie considerând că ar fi realizat un prejudiciu de aproximativ patru milioane de euro. Decizia Curţii de Apel este definitivă. În primă instanţă, el fusese condamnat, în acest dosar, la şase ani şi jumătate de închisoare, relatează News.ro.

Curtea de Apel Constanţa a hotărât, luni, să desfiinţeze hotărârea atacată, a rejudecat dosarul şi a decis achitarea fostului primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre, pentru abuz în serviciu, dar şi a Sorinei Gina Hortolomei Moscu şi SC Mehmetoglu SRL pentru spălare de bani.

Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

În luna mai 2018, Radu Mazăre fusese condamnat în acest dosar de Tribunalul Constanţa la trei ani şi jumătate de închisoare pentru vinderea la un preţ subevaluat a unuia dintre terenuri, la patru ani şi jumătate de închisoare pentru că a vândut tot la preţ subevaluat un alt teren şi la doi ani şi jumătate de închisoare deoarece nu a suspendat din funcţie mai mulţi angajaţi ai primăriei care fuseseră trimişi în judecată. Astfel, instanţa a decis contopirea pedepselor rezultând că Radu Mazăre trebuia să ispăşească o pedeapsă de şase ani şi jumătate de închisoare.

Cealaltă persoană judecată în acest dosar, Sorina Gina Hortolomei Moscu, primise o condamnare de doi ani şi unsprezece luni de închisoare cu suspendare.

Totodată, societăţile judecate în acest dosar au primit în total amenzi penale care se ridică la un milion de lei.

Potrivit rechizitoriului, în 12 octombrie 2004, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării la un preţ derizoriu, consideră procurorii DNA, de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 m.p., situat în staţiunea Mamaia.

Prin această faptă, procurorii anticorupţie au stabilit că a fost provocată o pagubă de 1.104.884,16 euro unităţii administrativ teritoriale şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

În 28 februarie 2007, Radu Mazăre şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p., aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului, mai spuneau procurorii DNA.

„Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina”, au menţionat procurorii DNA.

În 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei Moscu şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 m.p. cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală.

Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de către Sorina Gina Hortolomei Moscu.

“Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri”, au mai arătat procurorii.

De asemenea, el a mai fost acuzat de procurori că nu a suspendat mai mulţi angajaţi ai Primăriei Constanţa, care fuseseră trimişi în judecată pentru diverse infracţiuni.

Radu Mazăre ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor din Mamaia. De asemenea, el este judecat în mai multe dosare instrumente de către procurorii DNA.

Sursa: News.ro

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Cum e posibil ca la judecata pe fond să fie hotărâtă o pedeapsă de 6,5 ani care să fie anulată complet la apel??? E ca și cum instanța de apel a ignorat complet toate dovezile care au stat la baza pedepsei de 6,5 ani. Dacă dovezile nu ar fi fost obținute în mod legal, dosarul ar fi fost respins încă de la camera preliminară. E ceva necurat la Curtea de Apel Constanța. Asta nu inspectează madam Adina Florea?

    • Raspunsul e CCR.

    • Nici eu nu înțeleg Justiția asta!
      De cele mai multe ori, instanța superioară, mai ales ICCJ, întoarce cu 180 de grade soluția data până la ea, ca și cum majoritatea judecătorilor din țară sunt analfabeți funcțional, cretini, bătuți în cap, rău intenționați, mafioți sau cum mai doriți să le spun!

  2. Lasa mascariciule ca vin alte dosare din spate…

  3. Păi CA Constanța este in cardasie cu d-l Mazăre. Nu trebuie să trăiască și ei mai bine, până ajung la pensiile speciale? Ăștia sunt aia de nu vor să fie anchetați de DNA și înregistrați de SRI, când fac aranjamentele. Ei vor să poată fura in mod independent.

  4. Ori la prima instanta, ori la CA se afla niste judecatori care n-ar trebui sa fie judecatori. Cam asa arata verdictul asta.

  5. Eu as desființa cu totul Sistemul nostru de Justiție!
    Acesta, pentru noi, înseamnă doar pierdere de timp și bani. Sunt suficiente 2 puteri în stat, de ce e nevoie și de a treia, care mai mult încurcă lucrurile?!

    • Radulescule, daca unii magistrati sunt corupti si le merge cu coruptia acum, dupa ce PSD + CCR + SIIJ le-a creat linistea necesara, nu inseamna ca toti oamenii din sistemul de justitie sunt asa; dovada ca primul judecator i-a condamnat pe mafioti.
      Acuma, daca populimea a votat in 2016 niste infractori care au oprit activitatea anti coruptie, nu da vina pe coruptii minoritari din sistem. Ei au existat tot timpul si abia au asteptat sa ia spaga linistiti, iar Dragnea, Ciordache, Dorneanu & Co le-au creat sentimentul de siguranta pentru a „lucra” linistiti.

  6. „SCAPAM TOTI SI RAMANEM CU TOT CE AM LUAT” SINGURUL PROIECT AL „conducatorilor” PENTRU romania.
    EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE.