Radu Mazăre acuză presiuni și amenințări pentru extrădarea sa din Madagascar: „Am fost adus cu forța în România”
UDPATE: Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat Ministerul Justiției să obțină acordul autorităților malgașe pentru judecarea lui Radu Mazăre în dosarul cartierului social „Henri Coandă”. În absența lui, procesul poate înceta fostul primar. Consimțământul Madagascarului a fost pentru judecarea în dosarele retrocedării plajelor și „Polaris”.
Într-o declarație dată la Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul privind presupusa mită primită pentru construirea cartierului social Henri Coandă, fostul primar al Constanței Radu Mazăre a susținut că ar fi fost amenințat de un ofițer de poliție și un procuror din Madagascar.
„Consider că mi-au fost încălcate drepturile de ambele state, Madagascar și România, în momentul în care am fost adus forțat în România, fără posibilitatea de a mă prezenta în fața unei instanțe în statul Madagascar și când am fost preluat de escorta românească fără a exista o hotărâre de extrădare emisă de o instanță. Deși în Madagascar s-au făcut presiuni asupra mea, am fost amenințat inclusiv cu copiii ca să îmi dau acordul scris că renunț la orice și doresc să mă întorc în România, nu am făcut acest lucru. Am fost amenințat de un ofițer de politie, precum și de procuror”, a declarat Mazăre în fața judecătorilor.
Pe de altă parte, avocatul lui Radu Mazăre, Tiberiu Bărbăcioru, susține că au existat nereguli procedurale în extrădarea clientului său.
„În cererea de extrădare trimisă de Ministerul Justiției (MJ) în Madagascar se face referire la Legea 302/2004. S-a cerut extrădarea, iar Madagascar a emis o autorizare de preluare a lui Mazăre de funcționari ai statului român, deci nu e vorba de consimțământ. Este o chestiune diplomatică, nu judiciară. Nu știu ce procedură a fost urmată, dar extrădare nu este. Așa că lipsește consimțământul statului Madagascar, prevăzut de legea națională” a susținut apăratorul lui Mazăre în sala de judecată.
La termenul anterior, Instanța Supremă a cerut explicații din partea Ministerului Justiției pentru a vedea dacă există un aviz al statului Madagascar pentru extrădarea în vederea judecării lui Radu Mazăre și în dosarul cartierului social. Potrivit răspunsului ajuns la instanță, la dosarul extrădarii sunt atașate doar actele referitoare la condamnarea definitivă din dosarul retrocedării de plaje și mandatul de arestare preventivă din dosarul Polaris.
Astfel că procurorul de ședință, reprezentant al Direcției Naționale Anticorupție, a cerut ca Ministerul Justiției să extindă cererea de extrădare.
„Având în vedere că cererea de extrădare a privit doar cauzele în care Radu Mazăre a fost judecat definitiv și arestat în lipsă, iar pentru aceasta cauză nu s-a solicitat extrădarea, apreciem că e necesara o extindere a cererii de extrădare, adică dumneavoastră (judecătorii Înaltei Curți n.red.) trebuie să solicitați MJ să ceară Ministerului Justiției din Madagascar să își dea acordul ca Mazăre sa fie judecat în acest dosar”, a declarat procurorul.
Judecătorii Instanței Supreme au rămas în pronunțare cu privire la cererea DNA de emitere a unei adrese către Ministerul Justiției.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii