Raed Arafat: Am reușit să cumpărăm primele 40 de mii de teste rapide pe bază de antigen. Aceste se vor transmite în cursul săptămânii la unitățile de primiri urgențe/ Vom cumpăra alte 3 milioane de teste rapide
România a achiziționat 40 de mii de teste rapide pe bază de antigen, care vor fi distribuite săptămâna viitoare la unitățile de primiri urgențe, dar vor fi utilizate doar în cazul persoanelor simptomatice, a declarat, duminică seara, la Antena 3, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de interne. Arafat a mai spus că România va achiziționa alte 3 miliaoane de teste rapide pe bază de antigen, care vor mări semnificativ capacitatea de testare a României. El a mai spus că în prezent aceasta este undeva la 40-50 de mii de teste pe zi, dar că nu se realizează atât de multe.
Cele mai importante declarații făcute de Raed Arafat la Antena 3. Emisiunea este în desfășurare
- Apar cazuri individuale la tineri care fac complicații în mod fulminant, în ciuda tratamentului și intervențiilor. Singura soluție bună este prevenirea. E clar că orice măsură deranjaează pe cineva, dar nu avem cum altfel. Alții au luat măsuri mai dure decât noi.
- Franța a ajuns să interzică livrările la domiciliu. Noi nu stăm cel mai prost, stăm mai bine ca și incidență la acest moment. Asta nu garanta că vom continua să stăm bine dacă nu vor face totul să stopăm creșterea exponențială pe care o avem acum. În România s-au luat măsuri în perioada stării de urgență, au fost măsuri de succes, cred că asta i-a făcut pe unii să creadă că noi am exagerat cu măsurile.
- Depinde de noi toți unde vom ajunge, depinde de fiecare persoană. Persoanele care nu cred, care încearcă să convingă pe alții să nu respecte regulile, nu fac decât să pună viața altora în pericol. Am reușit să suplimentăm paturile, dar avem nevoie și de personal. Vom încerca să mobilizăm rezidenți de ani și mai mici să ajute secțiile de terapie intensivă, este nevoie de acest sprijin, de resursa umană.
- O să suplimentăm cele două tiruri care erau retrase, 24 de paturi vor reveni, unul va fi trimis la Botoșani, altula la Timișoara. Se încearcă rectrutarea unor spitale întregi, cum am făcut cu spitalul Malaxa.
- O să discutăm cu toți furnizorii de oxigen, să poată să livreze mai bine cu spitalele. Oxigenul a devenit un bun extrem de necesar. Furnizarea este sub presiune. Un spital consuma pe lună o mie de metri cubi și a ajuns să consume 50 de mii. Este nevoie maximă. Noi încercă să rezolvăm aceste probleme și să nu se ajungă la o întrerupere.
- Am ajuns de la câteva mii de teste pe zi am ajuns la 40 – 50 de mii de teste, dar nu se fac atâtea. Am reușit să cumpărăm primele 40 de mii de teste rapide pe bază de antigen. Aceste se vor transmite în cursul săptămânii la unitățile de primiri urgențe, dar vor fi folosite la cazurile simptomatice. Al doilea pas a fost OUG prin care vom cumpăra 3 milioane de teste rapide pe bază de antigen. Asta va grăbi depistarea pozitivilor, carantiarea și izolarea.
- Testele cu antigen nu erau recunoscute în iulie, acum sunt recunoscute. O să se achiziționeze trei milioane de teste rapide, depistarea cazurilor va fi mai rapidă. Sunt colegi care spun că trebuie să continuăm tot cu testele PCR. Dacă se va dovedi că diferența între teste rapide și PCR nu e mare, se vor folosi teste rapide.
- Se discută la Ministerul Transporturilor să se reducă timpii de așteptare la Metrou, dar cu prețul de a mări puțin timpul de așteptare când nu este foarte aglomerat.
- Despre închiderea școlilor. Recomandarea OMS este o recomandare, nu înseamnă că este aplicabilă la toți. La noi au trecut multe școli pe scenariul roșu. Sunt alte studii care spun de trasnmiterea asimptomatică. În mare parte copiii sunt asimptomatici. Noi știm de 1% pentru că au avut febră, au avut simptome. Acum decizia de a trimite pe toți elevii la domiciliu este încă o soluție pentru a reduce contactul și mobilitatea. Trebuie redusă mobilitatea, redus contactul. Sperăm ca într-o lună să vedem un efect bun, să stopăm creșterea și să vedem reducerea numărului de cazuri.
- Ieri am fost sunat de la un anumit Tribunal și întrebat cum procedăm. Din 100 de persoane, 30 sunt infectate deja. Adaptarea trebuie să se facă, ce poate fi trecut online, să se facă online. Asta din nou reduce contactele și mobilitatea.
- Va exista o perioadă importantă până când va începe vaccinarea publicului. S-ar putea să fie în primul trimestru al anului viitor. Va dura puțin până va avea un impact pe plan european.
- 0800800165 este numărul la care pot fi transmise seziări în legătură cu cetățenii care nu respectă restricțiile.
- Eu nu văd luna decembrie să fie de revenire la normalitate totală, imposibil. Va necesita să fim foarte atenți până la primăvara anului viitor. Nu înseamnă că vom avea măsuri drastice până atunci. Dacă lumea se relaxează, începe un nou val.
- O perioadă vom continua creșterea numărului de infectări, zece, două săptămâni. Măsurile ne pot duce la un platou și apoi să începem coborârea. Dacă e prea devreme, începem din nou să urcăm. Vor fi măsuri speciale de ziua alegerilor, dezinfecția, dar vom fi foarte atenți la ce se întâmplă după. Nu sărbători, nu festivități.
Sursa Foto: Florina Raicu/ Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.