G4Media.ro

Raed Arafat, declarații despre 112: ”Unele dispecerate pot fi comasate/ Furnizorul de…

Inquam Photos / George Calin

Raed Arafat, declarații despre 112: ”Unele dispecerate pot fi comasate/ Furnizorul de telefonie va da numele proprietarului cartelei pre-pay doar când acesta va apela 112/ Sistemul AML costă 600.000 de euro fără TVA”

Secretarul de stat Raed Arafat susține declarații de presă la Palatul Victoria. Arafat este și președintele Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112. Arafat a făcut declarații despre serviciul 112 și măsurile pe care le-a luat comitetul și pe care le va înainta premierului Vioricăi Dăncilă. Arafat a spus că draftul cu măsurile prezentate va fi pus în dezbatere publică începând de joi. Principalele declarații făcute miercuri seară de Raed Arafat referitoare la măsurile pe care le propune Guvernului spre implementare:

  • În raport a fost analizată situația actuală a serviciului 112 și a problemei localizării, unde ne aflăm acum și unde trebuie să ajungem. Este nevoie și de alte sisteme complementare. Au fost stabilite 14 măsuri împărțite pe termene: scurt, până în 12 luni, termen mediu (12-36 luni) și termen lung (până la 60 de luni). Se poate să se rezolve unele aspecte mai rapid, dar am găsit mai corect să punem termeni maximali.
  • De mâine, măsurile vor fi puse în dezbatere publică, iar draftul poate suferi modificări.
  • În cadrul ordonanței veți regăsi și aspectele legate de cartele pre-pay. Din cele 47% din apeluri non-urgente efectuate în cele 6 luni ale anului 2019, 52% au fost abuzive și 81% dintre acestea au fost făcute de pe cartele pre-pay unde nu s-a putut identifica proprietarul cartelei. Numai când se va apela 112, furnizorul de telefonie va da datele proprietarului.
  • O altă măsură este reconfigurarea infrastructurii de telefonie mobilă în colaborare și cu sprijinul STS.
  • Promovarea aplicației ”Apel112”, astfel ca ea să funcționeze ca o măsură temporară până la complementarea AML. Promovarea o vor face toate instituțiile, astfel încât să o descarce cât mai multe persoane.
  • Constituirea și încadrarea a două centre de formare a dispecerilor 112. Centrele deja există, au fost făcute printr-un program cu fonduri europene și s-au făcut primele pregătiri și urmează să continuăm pregătirea printr-un program finanțat cu fonduri europene de care vor beneficia 650 de dispeceri. Ținta noastră este să formăm cât mai mulți dispeceri care să poată țină un apel cap-coadă, fără să transfere altcuiva.
  • Referitor la costul implementării sistemului AML (Advanced Mobile Location), vorbim de 600.000 de euro fără TVA și acest cost a fost depus după un calcul amănunțit din partea colegilor de la STS.
  • Instituirea unui mecanism de verificare periodică a sistemului AML pentru a vedea dacă sistemul funcționează la parametrii doriți.
  • Avem în viziune ca unele dispecerate să fie comasate și să creăm dispecerate foarte profesioniste. Poate deveni subiectul unui proiect amplu cu fonduri europene.
  • Pregătirea și formarea continuă a dispecerilor.
  • Prima fază de pregătire a personalului va fi destinată celor care sunt deja în sistem. Dacă se suplimentează personal, va intra în cursul de pregătire.

 

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Si? N-aveti 600.000 de euro? Vindeti cateva masini si umblati cu Dacia, ca Papa.
    Acum trebuie sa apara cavalerii sensibilitatii ca ei nu suporta sa-si dea datele la cartelele pre-pay.

  2. Raed Arafat e deja mare politician!
    Iese, „face o Declaratie de presa”, adica CITESTE cateva randuri de pe foi, apoi FUGE de intrebarile jurnalsitilor!
    NU am vazut in 2 Ani jumate nici un membru al Guv analfabetei Dancila sa iasa si sa tina o Conferinta de Presa, adica sa reziste intrebarilor jurnalsitilor!
    Ies, citesc dupa foi, apoi FUG!
    Le-o fi frica de jurnalistii periculosi??!!!

  3. O gargara penibilă din partea domnului Arafat. Nu trebuie decât să vă învățați oamenii de la 112 (și pe cei din tot lanțul, inclusiv pe polițiști)) să nu mai lucreze în sictir. Ascultați inca o data dialogurile cu Alexandra Macesanu și vedeți atitudinea operatoarea de la 112 și a poliției. Așa că întreg pachetul de măsuri e inutil, inclusiv „aspectele legate de cartelele pre-pay”. Am mai zis pe acest site, tocmai insistenta cu care este propusă înregistrarea acestora și minciunile cu care este sprijinită această măsură m-au determinat să trec în tabăra celor care o resping.

    • Excelent punctat! Ti se face sila cand vezi atat josnicie si atat cinism, astia isi impun agenda (sa nu uitam ca prepay cu buletinul e o obsesie veche a SRIului) profitand de moartea unor copii. Oricum, cred ca adoptarea unui act normativ continand prevederi DEJA declarate constitutionale este ilegala.

    • Fără supărare, măsura cu prepay cu buletinul este cu atât mai importanta cu cât se poate afla imediat identitatea apelantului. Dacă măsura ar fi fost in vigoare, Alexandra ar fi avut o șansă întrucât a sunat de pe telefonul agresorului…

    • @Ombilicodelmondo, fara suparare, dar tu crezi ca infractorii isi cumpara cartela prepay cu buletinul?Nu. Cand o sa intre masura asta in vigoare, o sa fie plin netul de SIM-uri anonime, aduse din Olanda, Uk, Suedia, etc. sau luate cu ajutorul unor baze de ddate pe numele unora care habar nu au. Fii linistita, masura asta doar pe infractori n-o sa-i afecteze!!!!

    • Și încă o idee pe care domnul Arafat ar putea sa le pună în aplicare fara modificarea cadrului legislativ: organizarea periodica de simulări cu cei de la 112 și cu politia pentru a testa reacția personalului și timpii de respins în situații de genul acesta. Ceva gen ce a făcut Sorina Pintea cu pacienții și cu șpaga. Clientul (rapitul) misterios.
      Repet, insistenta cu care se solicită înregistrarea cartelelor preplătite și argumentele minicinoase (Cioloș susținea că sunt folosite de teroriști!) precum și ușurința cu care datele personale pot fi transmise de politie interlopilor mă face să nu susțin această măsură. De altfel există suficiente antecedente in care utilizatori de cartele preplatite au fost chiar condamnați deși nu își inregistrasera datele personale ( exemplu. Sorin Ovidiu Vîntu). Dar asta inseamna munca pentru organele de anchetă și ei vor sa fie comozi. De altfel chiar și în situații de răpire cunoașterea identității celui ce deține un număr de telefon poate mai mult sa încurce lucrurile. De exemplu deținătorul are mai multe proprietăți și nu locuieste la adresa de buletin (Firea are buletin de București dar sta in Voluntari!). Sau persoana rapită poate suna de pe un telefon furat sau pe telefonul propriu.

    • Numai când se va apela 112, furnizorul de telefonie va da datele proprietarului. Dupa care va fi salvat intr-o baza de date, pentru diverse utilizari ulterioare, nu?

      Sau garanteaza dl. Calafat ca dupa finalizarea actiunii datele vor fi sterse definitiv, fara intarziere?! 💡

      Pentru o incercare de şmen din asta ieftin, unii n-au mai fost primiti in clasa, dupa recreatie …

  4. Dacă tehnologia era implementată responsabil și corespunzător la timpul ei, mai multe drame ar fi fost evitate. Să nu uităm de Aura Ion. Să înțelegem că ați stat în 600k de euro fără tva? Lamentabil. La fel de vinovați toți.

  5. Vrajeala de 2 lei. Se vor gasi sute de oameni saraci care vor cumpara o gramada de cartele sim cu buletinul lor pentru 5 lei in plus.
    Daca ii mai si ameninta facem o noua afacere, ia cartela neamule asa cum era pe vremuri cu diverse tipizate.
    Ce faci atunci? Restrictionezi ce? Amendezi cumparatorul? Daca spund ca a pierdut cartela o babuta de 80 de ani o bagi la puscarie?
    Praf in ochii prostilor caci vor gasi alternative cei ce sunt interesati.

  6. odata pe vremuri, o fi fost competent!
    acum, doar incearca sa mimeze competenta!

  7. Arafat este doar unul care traieste cu regretele din perioada ceausista. Comunismul era bun dar a fost gresit aplicat. Hai sa supraveghem fiecare individ in parte si totul va fi bine!
    In momentele de criza nu are importanta cine este proprietarul cartelei.
    Este vital sa tii in cateva minute/secunde – ceea ce este tehnic posibil fara mare bataie de cap – locul de unde s-a facut apelul. Alexandra a sunat de pe un telefon pe care l-a gasit la indemana! Bravo ei! O fata cu adevarat viteaza; ar merita un monument pentru ca s-a dovedit a fi o luptatoare!
    Ce relevanta are pe numele cui era cartela? Adresa putea fi cu totul alta. Daca telefonul era unul furat? Ce faceau, trimiteau mascatii la Craiova unde traia pagubasul? Nu e absurd?
    Daca apelul poate fi localizat cu precizie se poate trimite un echipaj acolo de unde s-a apelat.
    Rezultatul ar fi salvarea unei vieti cum ar fi fost in cazul Alexandrei sau descoperirea unui amator de glume proaste in alte 80% din cazuri daca e sa crezi ce zice protejatul lui ceausescu baas arab socialistul arafat .
    Cu siguranta s-ar diminua si procentul de apeluri false faca „glumetul” ar primi o penalizare care sa-l usture.
    Fie si 1% cazuri reale si merita sa salvezi viata unui OM. Care cere ajutor pentru ca se afla in primejdie!!

    • In cazul de fata, adresa era fix a celui care o rapise, si-ar fi insemnat salvarea ei. Nu are rost sa discutam daca aia, daca ailalta, si sa divagam de la subiect. Cel putin pentru faptul ca fata a platit cu viata interdictia de a se cumpara cartelele prepay cu buletinul, face absolut necesara masura in cauza.

  8. Statul are de recuperat de la Varanul 60 mil de euro si noi discutam de 600.000 pentru un scop care ar salva zeci, sute de vieti. Masina lu’ mama lu’ Oprisan a fost 150.000, etc. Numai vrajeala si figuratie

    • Toată lumea se leagă de cartelele SIM prepay, însă toate telefoanele mobile pot apela 112 și fără cartela SIM. Cu alea ce facem, le identificam după IMEI?

    • si pentru apelurile fara sim superscula de aml nu functioneaza. Numa probleme ….

  9. Nene Arahat, matale ejti mare bo$$ în sistem de mulți ani. Ai avut timp berechet (știindu-i hibele) să faci chiar mai mult decât declari acum, după Caracal.
    După accidentul din Apuseni, după Colectiv și după altele pe care, poate, opinia publică le cunoaște mai puțin, ai avut tot timpul din lume sa faci ce spui azi. Dacă n-ai făcut, e clar că timpul matale in fotoliul pe care îl ocupi a trecut și ar cam fi cazul să pleci
    cu partidul care te scoate in față.
    Am eu așa un feeling că după 2020 intri de-a rostogolul în istorie pe ușa din dos…

  10. Pai daca sistemul AML costa 600.000 de euro bani puteti sa luati de la varan. Ala avea de dat bani pentru 100 sisteme AML. Zic si eu daca nu se stie de unde sa se faca rost de malai… doar zic, nu ma bag.

  11. Prea tarziu, habibi! Ti-a placut sa fii considerat guru al sistemului fo 20 de anisori, acuma descoperi brusc ca sistemul e naspa si necesita imbunatatiri urgente?

    Siretenia araba e proverbiala. Omul i-a combinate binisor pe romani, incepand, foarte probabil, chiar cu sefi ai serviciilor secrete, de care nu se poate sa fii stat departe in studentie si imediat dupa, zic si eu. Observati stilul vorbirii, bine elaborat fonetic pentru a sugera ca el e inca strain, el nu e neaos. Carevasazica, daca iese naspa, sa avem intelegere, daca iese bine, maaaamaaa, ce capacitate de om, desi strain le potriveste mai bine ca ai nostril. Plus 10% impresie artistica, harapu’ si-a construit un stil propriu de pronuntare, unic.

  12. Sistemul 112 nu e nici mai bun nici mai rau decat societatea romaneasca luata pe bucati sau in ansamblu. E un mare progres fata de ceea ce a fost inainte dar are multe lipsuri. Lipsurile sunt date , in principiu, de legislatie (i.e. de factorul politic)
    Sunt doua moduri de organizare:
    1. Modul cu dispecer unic, in care cel care preia apelul de urgenta se ocupa de el de la cap la coada
    2.Modul cu call taker si dispeceri specializati (pompieri politie ambulanta) in care apelul e preluat de un operator (call taker) care acum e al STS cu scopul de a filtra oarecum apelurile false de cele reale dupa care intra in scena dispecerii specializati.
    Modul 1 e specific societatilor civilizate in care populatia nu-si bate joc de acest serviciu public
    Modul 2 e tipic societatilor manelizate in care anumiti cetateni in proverbiala lor lipsa de educatie, civism, cultura, isi bat joc de acest serviciu public.
    Dorinta lui Arafat de a migra spre modul 1 , desi laudabila, e foarte greu realizabila, atat datorita nivelului de educatie al boborului, cat si datorita unui hatis legislativ care va face ca modul 1 sa fie operabil cand mi-oi vedea eu ceafa. Mai concret, ar trebui modificate o multime de legi din domeniul sigurantei nationale si ordinii publice care sa scoata din zona militarizata operarea si dispecerizarea sistemului 112, reproiectarea unei diagrame de relatii operativ functionale intre actorii din sistem. De exemplu, pana vei avea un corp specializat de dispeceri care sa preia un apel si sa-l proceseze cap-coada, acest lucru va trebui facut de oamenii din sistem IN CONDITIILE LEGISLATIEI ACTUALE. Pai isi imagineaza cineva ca daca apelul e preluat de o asistenta de la ambulanta (careia ii spunem peste noapte dispecer de urgenta) si apelul e de natura unei rapiri cum a fost la Caracal, acea asistenta poate face ceva concret, fara a avea AUTORITATEA data de lege? Trebuie trimise echipe complexe de politie de ordine publica, judiciar, criminalisti, trebuie mobilizate echipe tehnice etc. Acum acest lucru este imposibil. .SISTEMUL TREBUIE REPROIECTAT DIN TEMELII.
    Trebuie rescrise legile privind siguranta nationala , ordinea publica, legile privind regimul retelelor electronice, legile sanatatii, toate centrate pe nevoile sistemului de apeluri unic de urgenta. Vede cineva acest lucru posibil, acum, in Romania, cu actuala clasa politica? Eu nu.

  13. Un comentariu legat de faptul ca viata fetei ar fi costat suma de 600.000 euro fara TVA(aproape 3 milioane de lei), in conditia in care acest domn arafat se ocupa din anul 2014, dupa Apuseni, de cazul 112, nu de cai verzi pe pereti, de genul Ro Alert.
    Pentru Ro Alert, proiectul de suflet al d-lui arafat, s-au dat sume serioase, citez : ”La finalul anului 2017, Guvernul României a stabilit un buget de 30,4 milioane lei pentru sistem. În urma unei licitații câștigate de o companie de telefonie mobilă, bugetul alocat a fost de aproximativ 17,4 milioane de lei.” De curiozitate, cu diferenta de la 17 milioane, pana la 30 de milioane ce s-a facut? Cam cat a fost spaga pentru aiureala de Ro Alert? Adica, praduim 30 de milioane, cand doar 3 ar fi facut functional sistemul 112? Arafate, puscaria, nene, si tu si toata gasca psd-alde.