VIDEO Dezbatere G4Media și FPEE pe dezinformarea din sănătate/ Raed Arafat: Este necesară educația timpurie a copiilor, din clasele primare, pentru a dezvolta gândirea critică / Pandemia a fost exemplul perfect pentru cum putem ucide oameni prin dezinformare
Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), susține că este necesară educația timpurie a copiilor, încă din clasele primare, pentru a dezvolta gândirea critică, astfel încât să identifice dacă o știre este adevărată. Marți, la Masa rotundă „Soluții pentru abordarea dezinformării și narativelor anti-științifice pe teme de sănătate”, organizată de G4Media.ro și Free Press for Eastern Europe, la Universitatea Româno-Americană, Raed Arafat a subliniat că pandemia de COVID a fost exemplul perfect pentru cum putem ucide oameni prin dezinformare.
„Dacă luăm dezinformarea în domeniul sănătății, pandemia a fost exemplul cel mai perfect pentru cum putem ucide oameni prin dezinformare. În al patrulea val, cam 90% din decedați, conform statisticilor noastre, 90% din cei care au intrat în secțiile de Terapie Intensivă erau nevaccinați, peste 20.000 de decese în două luni în valul patru, un val prin care puteam să trecem prin el fără absolut nicio presiune, dacă aveam mai multe persoane protejate și imunizate prin vaccinări. Și totuși, chiar și în timpul valului 4, când noi urlam chiar în conferințe de presă despre situație, încă cântăreți, croitorese dezbăteau despre vaccinare și despre sistemul sanitar și despre pandemie la unele televiziuni, fără să generalizez și toată ziua, toată noaptea de fapt, 3-4 ore le auzeam punctele lor de vedere. (…)
E o goană după rating, e o goană după breaking news, e o goană după bani, este o goană după transmiterea unor impresii despre care inclusiv cei care le transmit știu că nu sunt adevărate. (…) Toată lumea zice că social media a fost modul în care s-a transmis fake news în România. Nu, social media a fost una din metode. Îmi pare foarte rău, dar o parte din mainstream media a participat la răspândirea fake newss-ului în România”, a afirmat secretarul de stat Raed Arafat.
Șeful DSU a precizat că a fost publicat un studiu recent al Royal Society despre măsurile non-farmaceutice (masca, reducerea numărului de persoane la interior etc.) și impactul lor, iar concluzia a fost că măsurile non-farmaceutice împreună au avut un impact major în reducerea răspândirii pandemiei și a virusului.
Arafat a menționat că nu există „o soluție magică imediată” pentru a reduce impactul dezinformării.
„Putem vorbi de două chestiuni aici. Una este educația, educația timpurie, cum fac țările nordice, a copiilor, pentru a crește gândirea critică la ce găsesc ei pe social media și la ce aud prin diferite mijloace media și să înțeleagă că trebuie să caute din mai multe locuri: site-urile oficiale, să caute sursa știrilor și să vadă dacă într-adevăr această știre este adevărată. Acest lucru se face copii de la clasele a II-a, a III-a, a IV-a. Dar educația trebuie să se facă și cu mass-media, îmi pare rău. Deci și mass-media trebuie să fie educată ce impact are de fapt ce face asupra populației și dacă ăsta e impactul pe care și-l doresc asupra populației”, a susținut Raed Arafat.
Acesta a susținut că uneori mesajul autorităților a fost transmis deformat:
„Degeaba ni se spune: voi n-ați comunicat, dacă noi totuși am comunicat, dar mesajul nostru a fost ciuntit, și nu generalizez, insist că nu generalizez, fie mesajul a fost adaptat, fie mesajul a fost transmis în batjocură. nu mai vorbim de cei care l-au transmis așa cum este, în mod neutru, și le mulțumim întotdeauna.”
„Deci, avem nevoie de educație la nivelul populației, începând de la nivel de copil (…), dar a doua chestiune este responsabilitatea și aici responsabilitatea se împarte între mai mulți: responsabilitatea presei, responsabilitatea politicului, responsabilitatea fiecăruia dintre noi, responsabilitatea corpului medical în astfel de situații. Un dezastru de lungă durată este foarte greu de gestionat din punctul de vedere al comunicării și pandemia a fost clasicul dezastru de lungă durată”, a mai declarat Arafat.
G4Media.ro și Free Press for Eastern Europe au organizat, marți, la Universitatea Româno-Americană, Masa rotundă „Soluții pentru abordarea dezinformării și narativelor anti-științifice pe teme de sănătate”. Între participanți s-au aflat Andrei Baciu, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Raed Arafat, secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, Nelu Tătaru, președinte Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, Gindrovel Dumitra, vicepreședinte Societatea Naţională de Medicină a Familiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii