G4Media.ro

Rafah se pregătește pentru o posibilă ofensivă militară israeliană

Captura X

Rafah se pregătește pentru o posibilă ofensivă militară israeliană

Orașul Rafah, unde se înghesuie aproape 1,5 milioane de palestinieni, se pregătea luni pentru o posibilă ofensivă a armatei israeliene, după ce mediatorii internaționali s-au întâlnit la Cairo pentru a negocia un armistițiu în Fâșia Gaza, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Aceste discuții, care vizează de asemenea să obțină eliberarea ostaticilor deținuți de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, înregistrează „progrese semnificative”, a relatat luni media egipteană proguvernamentală Al-Qahera News, citând o sursă egipteană de rang înalt.

Duminică, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că forțele țării sale „se pregătesc să își continue misiunile (…) în zona Rafah”, un oraș situat la frontiera egipteană, în extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, unde s-au adunat aproape 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea persoane strămutate.

Cu câteva ore mai devreme, trupele israeliene se retrăseseră din Khan Yunis, un alt oraș din sudul teritoriului de coastă și epicentrul luptelor, pentru „a se pregăti pentru operațiuni viitoare”, potrivit armatei.

Premierul Netanyahu și-a reafirmat hotărârea de a eradica Hamas „în întreaga Fâșie Gaza, inclusiv la Rafah”, oraș pe care l-a descris ca fiind ultimul bastion major al mișcării islamiste.

Statele Unite, un aliat de lungă durată al Israelului, și-au exprimat în repetate rânduri dezaprobarea față de o eventuală operațiune în Rafah, pe care o consideră prea costisitoare în termeni de vieți omenești.

Duminică, zeci de refugiați palestinieni din Rafah s-au întors la Khan Yunis imediat după retragerea israeliană, potrivit imaginilor AFP.

Pe jos, în mașini sau în căruțe trase de măgari, fotografiile AFP arată bărbați și femei care traversează un oraș devenit un câmp de ruine.

 

„Toate străzile au fost distruse cu buldozerul. Iar mirosul… Am văzut oameni săpând și scoțând cadavre”, a declarat pentru AFP Maha Taher, în vârstă de 38 de ani, mamă a patru copii, după ce s-a întors duminică în Khan Yunis.

“Progrese semnificative”

Anunțurile armatei israeliene au fost făcute în același timp cu o nouă serie de negocieri indirecte la Cairo între Hamas și Israel, prin intermediul mediatorilor internaționali Egipt, Statele Unite și Qatar.

Sursa citată de Al-Qahera News, un organ de presă apropiat de serviciile de securitate egiptene, a declarat că au fost înregistrate „progrese semnificative” în reducerea diferențelor asupra mai multor puncte de dispută din acordul în discuție.

Delegațiile Qatarului și Hamas au părăsit Cairo și se vor întoarce „în termen de două zile pentru a finaliza termenii acordului”, potrivit presei.

Delegațiile americană și israeliană urmează să părăsească capitala egipteană „în următoarele ore”, iar consultările vor continua în următoarele 48 de ore, a explicat aceeași sursă.

Sâmbătă, Hamas, considerată organizație teroristă de către Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană, a dat asigurări că nu va renunța la cererile sale pentru un acord: „o încetare completă a focului”, retragerea israeliană din Gaza, întoarcerea persoanelor strămutate și un acord „serios” de schimb de ostatici și prizonieri palestinieni.

Netanyahu a replicat duminică că nu va exista o încetare a focului fără eliberarea tuturor ostaticilor.

O situație mai mult decât catastrofală

Războiul a fost declanșat la 7 octombrie, când comandourile Hamas au efectuat un atac fără precedent în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui raport AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Mai mult de 250 de persoane au fost răpite și 129 sunt încă reținute în Gaza. 34 de ostatici au murit, potrivit oficialilor israelieni.

Duminică, mii de persoane s-au adunat în fața clădirii parlamentului israelian din Ierusalim pentru a susține familiile captivilor reținuți în Gaza. „Pentru voi, cei care sunteți încă acolo, rezistați”, a declarat Agam Goldstein, în vârstă de 17 ani, un ostatic eliberat la sfârșitul lunii noiembrie.

Ca represalii la atacul din 7 octombrie, Israelul a jurat să distrugă Hamas și a lansat intense raiduri de bombardament asupra teritoriului palestinian înainte de a desfășura o ofensivă terestră.

De partea palestiniană, războiul a costat viața a 33.175 de persoane din Gaza, majoritatea civili, potrivit Hamas.

Pe lângă victimele umane și distrugeri, războiul a provocat o catastrofă umanitară în teritoriu, unde 2,4 milioane de palestinieni sunt amenințați de foamete, potrivit ONU. Strict controlat de Israel, ajutorul livrat pe cale terestră prin Egipt ajunge foarte încet.

„Fiul meu în vârstă de 8 ani îmi cere mâncare, dar nu am ce să-i dau (…) Îmi doresc moartea pentru mine și pentru copiii mei, ca să pot scăpa de acest chin”, a declarat pentru AFP Labad, o mamă a patru copii care s-a refugiat la rude după ce casa ei a fost distrusă în Jabaliya (centrul Libanului).

Duminică, mai multe agenții ale Națiunilor Unite și organizații umanitare au descris situația din Gaza ca fiind „mai mult decât catastrofală”.

„Case, școli și spitale sunt în ruine. Profesori, medici și lucrători umanitari sunt uciși. Foametea este iminentă”, a denunțat pe X șefa Unicef, Catherine Russell.

În urma morții a șapte lucrători umanitari – printre care un australian – ai ONG-ului american World Central Kitchen într-o lovitură israeliană la 1 aprilie, Canberra a numit luni un fost responsabil militar care să colaboreze cu Israelul pentru a asigura „transparența” anchetei.

Războiul are repercusiuni și la granița dintre Liban și Israel. Armata israeliană a afirmat duminică că a finalizat o „nouă fază” în pregătirile sale pentru „război” la această frontieră, unde schimburile de focuri mortale cu Hezbollah se intensifică.

Pe plan juridic, Germania se confruntă luni cu acuzații din partea Nicaragua în fața celei mai înalte curți a ONU, țara din America Centrală acuzând Berlinul că a facilitat „comiterea genocidului” împotriva palestinienilor prin sprijinul său militar și politic pentru Israel. Berlinul respinge aceste acuzații.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. hamas prefera razboiul si distrugerile de vieti omenesti, in nici un caz nu vrea pace. altfel elibera ostaticii israelieni si puneau jos armele. in consecinta, operatiunile IDF trebuie continuate