Rafila a refuzat un spital la care începe construcția, iar Ministerul Sănătății renunță acum la proiectele care „aleargă prea încet” / Eliminat din PNRR deoarece costa prea mult, noul spital județean din Sibiu va fi realizat din împrumuturi de la BEI
Proiectul noului spital județean din Sibiu a fost respins din PNRR la începutul acestui an de Ministerul Sănătății pentru că avea un buget prea mare, iar dorința Executivului era ca din banii de la Comisia Europeană să fie realizate cât mai multe proiecte. Asta, deși acest proiect era cel mai înaintat din punct de vedere al demersurilor birocratice.
Opt luni mai târziu, ministrul Rafila anunță că șase spitale, aflate inițial pe lista PNRR, sunt scoase din listă pentru că nu pot fi finalizate în termenii agreați cu Comisia Europeană. Suma care va fi returnată depășește cu mult banii necesari construcției spitalului din Sibiu.
Între timp, unitatea din Sibiu urmează să fie construită cu bani din fonduri externe nerambursabile, contribuție națională din împrumut BEI și contribuție de 2% din partea Consiliului Județean Sibiu.
Ianuarie 2023. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, explica în cadrul unei conferințe de presă că proiectul noului spital județean din Sibiu a fost scos din lista de finanțare cu bani din PNRR. Asta, deși acest proiect era cel mai înaintat din punct de vedere al procedurilor.
„Au fost trei spitale… proiectele lor valorau 500 de milioane de euro fără TVA, deci 600 de milioane de euro cu TVA. Finanțabil din PNRR, aplicând cofinanțarea de 40% ar fi fost 300 de milioane, or limita aprobată de Guvernul României a fost de 199,99 milioane euro. De ce există lege. Ca să trecem peste ea? Există o lege, o hotărâre de guvern are caracter de lege, trebuie să o respectăm.
Dacă intrăm cu spitale care au valoare mare, pentru că exact aceeași situație era la Brașov, exact aceeași situație era la Focșani, nu mai puteam să ajungem la 25 finanțabile, pentru că dacă puneam trei spitale cu valoare foarte mare atunci probabil aveam o listă de 18 și nu ne încadram în criteriul impus de UE, să avem minim 25”, explica Rafila motivul pentru care proiectul din Sibiu nu a putut intra pe lista PNRR.
Citește și:
Septembrie 2023. Același ministru organizează o nouă conferință de presă în care anunță că sunt tăiate din PNRR fonduri nerambursabile pentru sănătate de 740 de milioane de euro. Ministrul a explicat că proiectele tăiate de la finanțare pe motiv că nu s-a demarat la timp procedura birocratică vor fi realizate din împrumuturi de la BEI, care sunt rambursabile, adică vor fi returnate de la bugetul de stat.
”Să ne înțelegem, dacă nu termini până la data la care finanțatorul (Comisia Europeană prin PNRR, n.red.) îți asigură resursa, atunci plătești de la bugetul de stat. Nu avea rost să intrăm într-o astfel de situație”, a afirmat Alexandru Rafila.
„Nu am renunțat absolut la nimic, a trebuit să reducem un buget pe care nu îl mai primim. E evident că unele spitale care au alergat mai încet au pierdut”, a afirmat de asemenea Alexandru Rafila.
Între timp, construcția Noului Spital Clinic Județean Sibiu se va face cu fonduri din Programul Operațional Sănătate.
Proiectul Noului Spital din Sibiu are o valoare sub limita maximă de 500 milioane de euro și va putea fi astfel finanțat integral din POS Operational (Programul Operațional Sănătate), conform unei ordonanțe de urgență. Suma integrală va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, contribuție națională din împrumut BEI și contribuție de 2% din CJ Sibiu, anunța conducerea CJ Sibiu în luna iunie.
În aceeași lună a fost desemnat și constructorul noului spital. E vorba de asocierea de nouă companii conduse de Con-A Operations, alături de alte 57 de societăți subcontractante ori terțe-susținătoare.
Con-A Operations este liderul asocierii din care mai fac parte Flexik Automation, Con-A, Medicare Engineering S.A., Med Q Clinexpert, Editronic International, Helinick, Papapostolou SRL și Eltrex SRL.
„Cu o valoare licitată de 2.105.751.203,36 lei, fără TVA (aproximativ 428 milioane euro), asocierea de firme condusă de CON-A Operations a câștigat licitația pentru atribuirea contractului de construire și echipare medicală a Noului Spital Județean de Urgență Sibiu, rezultatul procedurii fiind validat de reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice”, informează reprezentanții CJ Sibiu într-un comunicat de presă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu