Rafila: Agenția pentru investiții în sănătate, cu bani din PNRR, rămâne la Ministerul Sănătății/ Ce prevede exact PNRR
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat joi că Ordonanța de înființare a Agenției pentru Investiții în Sănătate, cuprinsă în PNRR, este în avizare la Ministerul Sănătății și că rămâne în coordonarea acestui minister, deși au existat anterior discuții privind eventuala sa mutare în coordonarea Secretariatului General al Guvernului.
Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene , Cristian Ghinea, a scris joi pe Facebook: „Rafila a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătății ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului. E absolut verificată informația, rog presa să îl întrebe. E o modificare a PNRR, nu asta ne-a cerut Comisia, ba dimpotrivă. S-ar putea să ne coste. Spitalele. 25. Repet: ministrul Sănătății care are 1,7 miliarde euro pentru spitale și agenția la cheie vrea să scape de ea. Ministrul Sănătății nu vrea să se ocupe de construcția de spitale”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook. ”
Alexandru Rafila a clarificat astfel: „Am avut consultări la nivelul Guvernului și reprezentanților UE apropo de locul cel mai bun unde să fie plasată, unde ar fi mai bine – la SGG sau la Ministerul Sănătății. Între timp, toată lumea a căzut de acord că ar fi cel mai bine să rămână la Ministerul Sănătății, ceea ce domnul Ghinea nu știe este că Ordonanța se găsește în procedura de avizare la Ministerul Sănătății”.
Faptul că Agenția nu va fi mutată de la Ministerul Sănătății la Guvern a fost confirmat de ministrul Investițiilor, Dan Vâlceanu. „ANDIS se va face la Ministerul Sănătății, am avut aceste discuții cu ministrul Rafila, nu intră în discuție mutarea sa.”
Legat de suma alocată pentru înființarea ANDIS, de 30 milioane de euro, despre care au fost numeroase discuții în spațiul public, Dan Vîlceanu a explicat: „Există într-adevăr alocată o sumă pentru consultanță, dar în condițiile în care va costa mai puțin, poate fi folosită la altceva. Există o sumă alocată pentru ANDIS, dacă constituirea va costa 10 milioane, restul se poate folosi la alte investiții. Nu este semnat niciun contract acum. Suntem în zona de acte normative, de Guvern”.
Din suma de 30 milioane de euro, potrivit explicațiilor publicate de Cristian Ghinea, agenția care ar trebui să construiască spitale (ANDIS) are finanțare prin PNRR 5 milioane euro pentru funcționarea sa (salarii, dotări) până în 2026 și 25 de milioane pentru tot ce înseamnă asistență tehnică la construcția de spitale.
În total, investițiile din PNRR pentru construcția de spitale se ridică la 1,7 miliarde euro.
Alexandru Rafila a spus că „problema legată de consultanță este o o problemă serioasă. ANDIS nu face consultanță pentru toate spitalele , se ocupă de spitalele regionale care nu sunt pe PNRR și încă 3 spitale din lista celor 25. Consultanța trebuie dimensionată corect în funcție de obiectivele pe care le avem de realizat”.
Ce prevede exact PNRR despre ANDIS:
„Scopul ANDIS este dezvoltarea infrastructurii de sănătate publică, prin pregătirea, implementarea și finalizarea proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate publică.(…)
Conducerea agenției va fi compusă dintr-un președinte și un consiliu director și va avea, în primul an de funcționare, un număr de 52 de angajați, dintre care 25 vor fi preluați prin transferul integral al Direcției de Monitorizare Implementare Spitale Regionale, structură funcțională în prezent în cadrul Ministerului Sănătății, cu posibilitatea preluării ulterioare a anumitor funcționalități din alte servicii ale Ministerului Sănătății. Se estimează că, în fazele avansate de maturitate ale ANDIS, aceasta va avea un total de 78 de angajați. Fazele de maturitate ale ANDIS sunt descrise în secțiunea următoare. În primele faze de maturitate ale proiectului (2021-2023), ANDIS va beneficia de asistență tehnică din partea BEI-PASSA, această asistență tehnică urmând a fi treptat redusă până ce ANDIS va atinge nivelul de maturitate necesar. Această asistență tehnică va putea fi pusă și la dispoziția beneficiarului investiției sau o va putea utiliza în realizarea documentelor necesare realizării investiției propuse și selectate.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Susține-ne activitatea
Donație Paypal recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donație Paypal singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
Donează prin Transfer Bancar
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon
8 comentarii