Rafila anunță că va apela la avocați, după declarațiile calomnioase lansate de Ghinea și Ungureanu: Eu nu am fost angajatul OMS, ci reprezentantul României la o organizație internațională. OMS nu poate participa la licitații cum crede Ungureanu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus la Antena3 că este ținta unei „campanii de denigrare” pentru că este printre cei mai vizibili reprezentanți ai PSD, și că nu va rămâne indiferent la declarațiile calomnioase întreținute la adresa sa, în ultimele zile, în special de către doi membri ai USR, Cristian Ghinea (fost ministru al Fondurilor Europene) și Emanuel Ungureanu (deputat).
„O sa apelez la avocați, pentru că aceste calomnii repetate sistematic evident că nu mă lasă indiferent. Este o lipsă totală de bun simț… Aceste declarații sunt nedemne de un deputat și de un fost ministru (referire la Ungureanu și Ghinea – n.red). Atacurile furibunde la care am fost supus au fost puse în operă ca să împiedice implementarea PNRR ”, a comentat Rafila.
Social-democratul a ținut să sublinieze că acuzația cum că el a acordat contractul de consultanță de 21 de milioane de euro, din PNRR, „unei firme la care a fost angajat”, e complet falsă.
„Eu nu am fost angajat al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ci reprezentantul României la această organizație internațională din care țara noastră face parte”, a spus Rafila, explicând că statutul OMS în privința acordării de asistență nu diferă de cel al Băncii Europene de Investiții sau de cel al Băncii Mondiale de Investiții, structuri internaționale care la rândul lor au beneficiat și beneficiază de contracte de consultanță/asitență în toate țările, nu doar în România.
Ministrul Sănătății a mai adăugat că OMS, Banca Mondială sau BEI, nu pot participa la licitații, așa cum a sugerat Emanuel Ungureanu.
„Aceste structuri nu sunt firme, așa cum crede domnul Ungureanu, ele nu pot participa la licitații prin statutul lor”, a comentat Rafila. El a exemplificat prin contractul de asistență semnat cu Banca Mondială pentru realizarea spitalelor regionale de urgență, negociat pe vremea când la guvernare se afla USR, și care s-a atribuit printr-un memorandum semnat de Guvern, nu printr-o licitație.
Rafila a spus că banii pe care OMS ar urma să-i încaseze pentru a acorda asistență în privința realizării reformei din sistemul medical, prevăzută în PNRR, nu s-au plătit, așa cum insinuează USR-iștii. Banii ar urma să se aloce etapizat, în concordanță cu implementarea proiectelor de investiții.
În privința acuzației că ar deține o„avere nejustificată”, Rafila arată că a condus Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” timp de 14 ani, fiind obligat să-și depună anual declarația de avere. „Datele din declarația mea de avere nu s-au schimbat prea mult, dacă era ceva în neregulă cred că ANI s-ar fi sesizat în 14 ani”, a spus Rafila.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii