G4Media.ro

Rafila: Braşovenii trebuie să ştie că noul spital de pneumologie „se va…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila: Braşovenii trebuie să ştie că noul spital de pneumologie „se va face cu siguranță”. Resping orice demagogie / Spitalul a fost tăiat de la finanțarea prin PNRR

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le-a transmis, luni, locuitorilor din judeţul Braşov că noul spital de pneumologie şi boli infecţioase „se va face cu siguranță”, contractul va fi semnat „probabil în cursul acestui an” şi că problemele pentru care întârzie demararea proiectului nu ţin de sursele de finanţare, ci de documentaţia tehnică, pe care ar fi trebuit să o înainteze ministerului Primăria Braşov, relatează Agerpres.

„Ceea ce trebuie să ştie toţi cetăţenii din judeţul Braşov este că acest spital se va face cu siguranţă, iar problema nu este legată de finanţare, dacă banii sunt din PNRR sau alte resurse ale bugetului. (…) Din păcate, corespondenţa cu Primăria Braşov nu a fost printre cele mai fericite, iar documentaţia tehnică, ce permite să avansăm şi să semnăm contractul, încă mai aşteaptă pentru că trebuie să existe, totuşi, şi o corelaţie între destinaţia terenului şi situaţia lui juridică, în sensul că nu poţi să construieşti un spital pe terenuri agricole. (…) Aşa cum, cu respect, l-am primit pe domnul primar de două ori, mă aşteptam să existe măcar o minimă şi decentă comunicare în ce priveşte proiectul spitalului de pneumologie (pneumologie şi boli infecţioase – n.red.), care se va face cu siguranţă. Probabil că, în cursul acestui an, vom semna contractul, iar durata de execuţie nu trebuie să depăşească, în principiu, trei ani”, a afirmat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă.

Rafila a afirmat, totodată, că respinge „toate demersurile demagogice” care au fost făcute privind acest subiect, acuzându-l pe primarul Braşovului, Allen Coliban, de o comunicare „nesinceră şi nepotrivită”.

„Eu resping total toate demersurile demagogice care au fost făcute, îmi pare rău, nu vreau neapărat să nominalizez persoana, dar cred că o cunoaşteţi cu toţii. Eu m-am întâlnit în ultimii doi ani de două ori cu domnul primar al municipiului, discuţia a fost legată de acel spital judeţean pe care dânsul intenţionează să-l facă dintr-un împrumut. Noi sprijinim orice demers care îmbunătăţeşte accesul cetăţenilor la servicii de sănătate, mai ales într-un judeţ foarte populat, ca Braşov. (…) Cred că, pentru oameni care nu au vocaţia construcţiei, singura posibilitate de a se face remarcaţi este să aibă un discurs demagogic”, a spus ministrul Sănătăţii, subliniind că toate proiectele pe Sănătate, inclusiv cele care au fost tăiate de la finanţare prin PNRR, „se vor face”.

Alexandru Rafila s-a aflat luni în municipiul Codlea, unde a evaluat spitalul din localitate, context în care a subliniat importanţa relaţiei autorităţilor locale cu unităţile sanitare.

„Important este parteneriatul cu autoritatea locală – pentru că atunci când aceasta îşi dă interesul şi ajută unitatea sanitară, prin alocări pe care le poate face conform legii, de exemplu plăţile la utilităţi, investiţii în întreţinerea şi reparaţiile unităţii sanitare, atunci comunitatea este deservită aşa cum trebuie din punct de vedere al serviciilor medicale, indiferent că discutăm de municipii, de oraşe sau de comune. (…) Într-o unitate administrativ-teritorială în care nu sunt servicii medicale, părerea mea este că interesul nu este foarte mare pentru sănătatea cetăţenilor”, a spus ministrul Rafila.

Acesta a remarcat investiţiile pe care municipalitatea codleană le-a făcut la spitalul din localitate, în ce priveşte lucrări de renovare, care „probabil au costat mulţi bani”, dar şi faptul că aici a găsit un corp medical motivat, o atmosferă foarte bună şi o acoperire cu medici a unităţii sanitare foarte bună, cu servicii medicale diversificate. De asemenea, el a menţionat că a vorbit şi cu pacienţi, care sunt mulţumiţi de condiţiile de cazare şi hrana pe care o primesc aici.

Totodată, Rafila a precizat că Ministerul Sănătăţii a adus la Spitalul din Codlea un mamograf, investiţie care va fi completată, în curând, cu un computer tomograf.

G4Media.ro a publicat, în 9 septembrie, în exclusivitate, că șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o la Bruxelles.

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a solicitat, în 19 septembrie, reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii să facă publice criteriile care au stat la baza deciziei de a elimina spitalul de pneumoftiziologie şi infecţioase din lista proiectelor finanţate prin PNRR, susţinând că Primăria are capacitatea de a-l construi până în 2026 dacă va primi finanţare. Detalii aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. de 33 ani SPECIALISTII PSDNLUDMR

    • de 33 ani SPECIALISTII PSDNLUDMR „ne construiesc”: spitale, autostrazi, poduri, si cate si mai cate , nu le vedem noi , dar ele sunt

    • si ca tot ai construit atatea spitale, cu bani de la PNRR sau nu .. medicamente pentru bolnavii de cancer pe cand?

    • Reptila o „pu.toare” cu acte in regula plod de sec.urist

  2. Tipic bolsevic, ii acuza pe altii de ceea ce este el insusi.

  3. Mincinos ordinar acest comunist prost . Aveati bani in PNRR pentru spitale dar avea si UE niste procurori adevarati. Va e frica, nenorocitilor.

  4. ha ha ha
    terminatul ăsta vb. de demagogie ????