G4Media.ro

Rafila: Critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an, când…

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Prepeliță

Rafila: Critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an, când se estimează la nivelul regiunii europene o creştere importantă a numărului de cazuri de COVID-19

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit la Digi24 despre evoluţia epidemiei de COVID-19, afirmând că cel mai probabil va urma un val doi al infectărilor, iar „critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an” – noiembrie şi decembrie, „când se estimează la nivelul regiunii europene o creştere importantă a numărului de cazuri”, transmite News.ro.

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că s-ar putea să asistăm spre jumătatea anului viitor la începutul controlului acestei boli, numai dacă vom avea la dispoziţie un vaccin care să fie suficient de eficace.

”Părerea mea este că dacă ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce ştiu şi de la OMS, critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an – noiembrie şi decembrie, când se estimează la nivelul regiunii europene o creştere importantă a numărului de cazuri. Şi odată cu venirea sezonului rece, cu desfăşurarea activităţilor mai mult în spaţii închise, mai puţin în spaţii deschise, există acest risc. Şi dacă populaţia nu va fi suficient de antrenată, ca să spun aşa, în respectarea acestor măsuri de distanţare, sigur că se poate ajunge şi la un al doilea val, dar în niciun caz nu putem discuta de ani de zile de evoluţie a acestor valuri pandemice. Mai degrabă s-ar putea să asistăm spre jumătatea anului viitor la începutul controlului acestei boli, numai dacă vom avea la dispoziţie un vaccin care să fie suficient de eficace încât să oprească transmiterea, mai ales la categoriile cu risc”, a declarat Rafila.

El a afirmat că suntem după o etapă de creştere constantă a numărului de cazuri de COVID-19, care a debutat în jurul datei de 1 iunie, creştere care s-a oprit spre sfârşitul lunii august.

„De vreo 3, 4 săptămâni, avem o medie zilnică în jur de 1.200 de cazuri, iar acest lucru se observă cel mai bine dacă studiem datele pe care le furnizează zilnic Centrul european de control al bolilor şi suntem la valoarea aproximativă de 85 de cazuri la o sută de mii de locuitori incidenţă cumulată şi ne-am oprit la această valoare, cum spuneam, de vreo 3 săptămâni. Dacă vom reuşi să nu depăşim cu 10, 15, 20 la sută această valoare în perioada următoare, având în vedere că se reiau şcolile, o serie întreagă de alte activităţi care s-au reluat, şi ulterior să ajungem pe un trend descendent, cred că o să fie suportabil pentru sistemul de sănătate şi cred că şi pentru populaţie, pentru că în momentul de faţă populaţia este puţin dezorientată, nu ştie ce să creadă, informaţiile sunt contradictorii. Unii spun că va fi o explozie de cazuri, alţii spun că va fi o scădere”, a explicat Alexandru Rafila.

sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Critic va fi anul viitor când va crește exponențial numărul de sinucideri, de internări la psihiatrie și de revolte.

  2. Depinde cine-i plateste pe astia sa trambiteze vestile. Sunt doua tabere: una care crede in COVID, iar alta care neaga fenomenul.

  3. Ce se va intampla sa finalul anului? Intram pe a treia cocoasa? Sau pen(a)elistii vor fi fost alesi deja, si dam drumul la isterie ca nu mai avem nimic de pierdut?
    Totul bine si frumos pana la alegeri, Orban se ocupa personal de capastruirea virusului in acest moment – vad ca o face cu mare succes. Doar pana la alegeri, ca dupa aia cui ii mai pasa?

  4. Dom doctor lasă profețiile și mai bine explică de ce la noi procentul de cazuri critice și de mortalitate zilnice sunt cele mai mari din Europa. După ce termini cu prezentul, te rog să ne explici de ce după închiderea spitalelor normale mortalitatea din România a scăzut.
    Or fi având ambele de-a face cu ceva din sistemul spitalicesc mioritic pe care cu onor îl slujești?
    Oare ne protejați pe noi sau pe voi?

  5. As prefera sa nu mai avem pe aceasta somitate dandu-si cu parerea. Pana de curand am fost „ciumatii europei”. Inca suntem, doar ca au inceput si altii.

    Felul cum a fost gestionata pana acum epidemia la noi, necesita mai multe demisii, inclusiv a acestui papitoi, care tot isi da cu parerea. Am avut niste luni care n-au fost nici restrictie, nici vacanta, nici liniste. Pe cand europenii au avut cat de cat normalitate.

  6. In martie 2020: „saptamani critice”
    In iunie 2020: „inca nu am depasit zona critica”
    In sept. 2020: „critice vor fi probabil ultimele doua luni”

    Mai crede cine vrea…

    • De fapt poti trage o concluzie din zicerile astea: omul habar n-are despre ce vorbeste.

    • @amicu – „omul habar n-are despre ce vorbeste.” :)))))))))))) tare asta mai nulitate! pai poate ai tu habar, nu? 😀

    • @bug – cand gasesc pliciul sau un IT-ist capabil rezolvam problema.

    • Plictisitule, astea sunt glume pentru copiii de 5 ani. Cam asta e nivelul tau intelectual