G4Media.ro

Rafila, despre incendiul de la spitalul de copii Robănescu: Transformatorul era în…

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Rafila, despre incendiul de la spitalul de copii Robănescu: Transformatorul era în perioada de garanție / La nivel național, sunt multe situații în care instalațiile sunt vechi / Lucrăm foarte mult la schimbarea modului în care România acordă asistenţă medicală

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri la Centrul de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu, unde marţi noaptea a luat foc un transformator electric, că toţi copiii evacuaţi din spital sunt în stare bună, împreună cu părinţii lor şi aşteaptă să se mute cât mai repede, în măsura în care va fi racordată la energie locaţia respectivă, în totalitate. Ministrul a mai arătat că sunt pagube relativ mici, transmite News.ro.

Ministrul Sănătăţii a declarat că nu poate da relaţii legate de penele de curent şi a precizat că spitalul are în acest moment curent de la generatorul propriu însă partea de Ambulatoriu nu are curent. Despre pagubele incendiului, Alexandru Rafila a spus că ”sunt pagube relativ mici la faţada clădirii” şi că nu este vorba de o sumă mare, dar important este să se reia activitatea cât mai repede.

Alexandru Rafila a precizat că toţi copiii evacuaţi din spital sunt în stare bună, împreună cu părinţii lor şi aşteaptă să se mute cât mai repede, în măsura în care va fi racordată la energie locaţia respectivă, în totalitate. ”Discutăm de copii cu dizabilităţi, care au nevoie de proceduri de recuperare, pentru ei fiecare zi este importantă”, a mai spus Rafila, el adăugând că centrul de recuperare este funcţional.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că a durat foarte puţin traversarea străzii, şa Spitalul Marie Curie, de ordinul minutelor şi maximum o oră a durat inclusiv repartizarea în saloane a pacienţilor, în urma incendiului, iar directorul spitalului a mobilizat personal suplimentar în zona Unităţii de Primiri-Urgenţe pentru ca această repartizare să se facă într-un timp cât mai scurt. Rafila a mai arătat că spitalul are un contract şi a primit aprobare de instalare a acestui transformator electric.

”El a fost achiziţionat şi instalat şi era în perioada de garanţie de către o firmă agreată de distribuitor”, a explicat ministrul, el precizând că orice astfel de echipament este administrat de o firmă care se ocupă cu acest lucru. ”Nu Ministerul Sănătăţii s-a ocupat de achiziţia acestui echipament”, a subliniat Rafila, el arătând că echipamentul care a luat foc a fost instalat în luna octombrie 2022 şi era în garanţia de un an de zile. Întrebat dacă vor face controale şi la alte spitale, ministrul a răspuns:

Fiecare spital trebuie, Ministerul Sănătăţii nu are echipe specializate care să verifice instalaţiile electrice. Noi putem să constatăm vechimea acestor instalaţii, avem o evaluare la nivel naţional, sunt multe situaţii în care instalaţiile sunt vechi. În general, în marile spitale care sunt mari consumatori există circuite separate pentru acei mari consumatori care pot să pună probleme, dar, aşa cum v-a spus şi domnul premier, lucrăm foarte mult la schimbarea modului în care România acordă asistenţă medicală spitalicească”. Rafila a arătat că sunt foarte multe investiţii în derulare şi crede că acesta este răspunsul raţional, să încerce să înlocuiască clădirile vechi sau să facă restructurări complete care includ toate tipurile de instalaţii.

”Am văzut clădiri chiar mai vechi care au fost renovate în totalitate şi care în momentul de faţă sunt conform standardelor în ceea ce priveşte circuitele şi siguranţa pacienţilor”, a completat ministrul Sănătăţii.

Context. Un incendiu puternic a izbucnit marți seara, în curtea Spitalului Nicolae Robănescu, în strada D. Minca din Capitală, după ce un transformator a explodat. 110 copii au fost transferați la spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria S. Curie”. Șeful DSU, Raed Arafat transmite că nimeni nu a fost rănit și copiii au fost evacuați în siguranță.

Incendiul s-a produs la un transformator, după ce ar fi avut loc o explozie. Mai precis, directorul medical al Spitalului, Andrada Mirea, a relatat că a avut loc o pană de curent, apoi, când energia a revenit, transformatorul care era nou a explodat și a izbucnit incendiul. Focul s-a propagat și la două autoturisme din strada D. Minca.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. de 33 ani lucreaza PSDNLUDMR cu manageri lipitori de afise la rezolvarea problemelor spitalelor .. si totusi periodic ard in spitale bebelusi sau adulti pacienti , de vii

  2. Dar cine a dat aprobarea pentru instalarea unui transformator netestat? Tot vreun functionar care nu are treaba cu nimic si nu-si asuma nimic deoarece era legal sa dea aprobare conform documentelor depuse in urma verificarilor facute de unii pe care nici nu-i stie, care au achizitionat ceva cine stie de unde?
    Cat timp a trecut de data trecuta de cand au fost mutati oameni vulnerabili dintr-un loc in altul din cauza unora care nu si-au facut treaba?
    Sa fie 2 saptamani?

    • E cine .. Vlad Voiculescu normal

    • Extraordinar, genial, fenomenal !Ti-ai dat seama imediat că este vorba de un transformator „netestat”. Cum se testează brea așa ceva ? Chiar ar trebui medicii să-l testeze cu stestoscopul ? Iată că deștepții se înmulțesc la noi.