Rafila, despre miniștrii USR: De la un magician care a trăit 4 ani fără să aibă venituri declarate, au devenit făuritori de consultanță, pe bani din credite / Nu e corect ca angajați din România cu salarii de 1.000 de euro pe lună să fie consiliați de persoane care primesc 2.000 de euro pe zi
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a criticat, joi, într-o conferință de presă, lipsa de transparență a foștilor miniștri USR în privința PNRR, numindu-i „făuritori de consultanță”, pe bani din credite, care vor trebui rambursați de România.
„Eu am lansat acest subiect în dezbatere publică pentru că e un subiect important, pentru ca oamenii din această țară să știe care e situația de a îmbunătăți condițiile medicale din bani care sunt parțial nerambursabili și parțial rambursabili”, a spus Alexandru Rafila, precizând că el nu a pronunțat niciun nume și nu a adus nicio acuză nimănui, dar au existat niște reacții virulente.
„Când am venit în Ministerul Sănătății, acest PNRR din punct de vedere al detaliilor tehnice nu exista. Domnul ministru Cseke nu l-a găsit decât cu foarte mare dificultate și a reușit să-l obțină de la MIPE sub forma unui stick”, a spus Rafila.
Acesta a precizat că a consultat cele 22 de structuri ale Ministerului Sănătății, care vor trebui să implementeze programul și niciuna n-a fost consultată sau nu a participat la realizarea acestui program. „A fost un program nu secret, dar necunoscut în Ministerul Sănătății. Acest program a fost lucrat probabil de puține persoane, poate și din afara Ministerului Sănătății”, a adăugat el.
Alexandru Rafila a subliniat că problema legată de consultanță este serioasă, pentru că viitoarea agenție pentru investiții în sănătate – ANDIS – nu face consultanță pentru cele 25 de spitale din PNRR, ci se ocupă de cele trei spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova), care sunt finanțate din alți bani, nu din PNRR și încă trei spitale care să fie de interes național. Celelalte spitale trebuie făcute de agențiile de dezvoltare regională.
„Acolo mi s-a părut că e puțin ciudat ca într-o agenție care este ANDIS, acești angajați fiind angajați cu salarii obișnuite din România, conform legii salarizării, să fie consiliați de foarte mulți experți internaționali de la diverse instituții. Funcționarea agenției în sine înseamnă o valoare de 5 milioane de euro, inclusiv trainingul pentru angajați, iar consultanța e de 5 ori mai mare. Mi s-a părut, eu n-am acuzat pe nimeni, n-am spus că lucrul ăsta e legal sau ilegal, doar am cerut un punct de vedere din partea Corpului de control al primului ministru, un organism independent, nu am făcut plângere la parchet, pur și simplu am avut nevoie de un organism independent care să evalueze această situație. Lucrul acesta se va întâmpla, l-am adus în transparență, încât cetățenii acestei țări să cunoască toate aceste lucruri, nu sunt lucruri secrete”, a precizat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a mai spus că este o problemă și cu lista celor 49 de spitale care au fost aduse în proiect, pentru că nu există niciun criteriu rațional pentru care au fost selectate. Din acestea va trebui ca ministerul să aleagă 25 pe baza unor criterii, la care se lucrează. El a mai spus că sudul și estul țării sunt vitregite în acest proiect.
„Noi nu vrem să punem în discuție PNRR, dar trebuie să oferim posibilitatea ca prin acesta să construim, să renovăm și să dotăm instituții medicale de care oamenii au nevoie. (…) De exemplu, dacă ai un spital regional nu faci și centru de multitraumă, pentru că se presupune că un spital regional are și acel centru. Nu vrem altceva decât transparență, obiectivitate, criterii clare”, a mai afirmat ministrul.
Acolo sunt și niște lucruri care necesită consultanță foarte multă pentru că „sfidează logica”, a susținut Rafila, dând ca exemplu că clădirile trebuie să se termine cel mai târziu în 2026, iar achiziția de echipamente trebuie să se termine cel mai târziu în 2024.
„Cred că transparentizarea și informarea și buna credință nu trebuie să constituie subiectul unor atacuri politicianiste, concertate și triviale din partea celor care temporar au lucrat în Guvernul României”, a susținut Alexandru Rafila.
„Mie mi-e foarte greu să cred că este un lucru în regulă în care 72 sau 75 de angajați de la ANDIS, plătiți cu salariile din România, cu 1.000 de euro pe lună sunt consultați sau consiliați sau cum vreți dumneavoastră de persoane care îi învață cu 2.000 de euro pe zi și nu-i învață o singură zi, îi învață foarte multe sute și mii de zile. Dacă vrei să faci funcțională o astfel de agenție, trebuie să îți aduci oamenii cei mai buni și oamenii cei mai buni ți-i aduci și ți-i fidelizezi dacă găsești și un mecanism încât oamenii aceștia să fie plătiți conform responsabilităților pe care le au. Dar nu se poate ca oamenii ăștia să aibă toate responsabilitățile, cum are și Ministerul Sănătății în momentul de față toate responsabilitățile, și alții să vină și să te consilieze și aibă o responsabilitate limitată și să fie o discrepanță așa de mare între veniturile angajaților în sistem public… Și nu este o pledoarie pentru mărirea veniturilor, dar e pe undeva imoral și neetic ca acești oameni să lucreze într-un mediu în care vin cohorte de consultanți… Poate e nevoie de ei, n-am zis că nu e nevoie de ei, dar trebuie să vedem cum s-a gândit, care au fost motivațiile. Cine ne spune lucrul ăsta? Ați auzit în afară de niște lozinci, niște invective, o detaliere a modului cum au fost gândite lucrurile astea?”, a subliniat ministrul Sănătății.
Rafila a spus că PNRR „este șansa sistemului de sănătate din România dacă facem unități spitalicești de care avem nevoie”. „Nu contează numai faptul că am studiu de fezabilitate, mă interesează ca acea investiție să răspundă unei nevoi de sănătate cu oameni calificați. A doua condiție e ca lucrul acesta să se facă transparent și cu cele mai mici costuri posibile, nu cu cele mai mari”, a adăugat ministrul.
Acesta a precizat că banii pentru consultanță trebuie rambursați.
„Nu sunt bani gratuiți, sunt bani pe care oamenii din această țară trebuie să îi dea înapoi, sunt credite. E vorba de consultanță pe credit. Ei sunt făuritorii de consultanță. De la un magician care a trăit 4 ani de zile fără să aibă venituri declarate, au devenit făuritori de consultanță. Asta am avut în guvernul României în anul 2021”, a mai afirmat Rafila.
Alexandru Rafila a susținut că, în afară de miniștrii Sănătății, la PNRR a mai lucrat „o doamnă secretar de stat care a lucrat la Banca Europeană de Investiții, Andra Migiu, împreună cu câțiva colaboratori foarte apropiați, personali, nu angajații obișnuiți ai ministerului, după care dânsa s-a întors la BEI”.
Ministrul Sănătății a precizat că „nu există niciun fel de întârziere la PNRR”.
Context.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut, marți seara, la Antena 3, că a găsit în PNRR un buget care prevede 5 milioane de euro pentru funcționarea Agenției Naționale de Investiții în Sănătate și de cinci ori mai mulți bani prevăzuți pentru consultanță la această instituție.
Foștii miniștrii USR Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au reacționat la afirmațiile lui Alexandru Rafila, cel mai vehement fiind Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că, de fapt, este vorba de investiții de 1,7 miliarde de euro în spitale și 30 de milioane pentru tot aparatul care se va ocupa de acestea, pe o perioadă de 5 ani.
„De ce toată această șaradă? Evident că se pregătesc să o dea de gard. În martie trebuie elaborate criteriile de selecție a spitalelor. ANDIS trebuia să fie deja operațională și nu este. În iunie trebuie să bată în cuie lista de 25 de spitale din PNRR. Le e lene să muncească la asta, Rafila se ocupă să cumpere televizoare în minister. Soluția? Să zicem că ia Ghinea consultanță. Învârtim subiectul la Gândea la ora de masaj dorsal, nimeni nu mai înțelege nimic și ne scoatem cumva. O să mă ocup eu de verificat șantiere de spitale, instalat echipamente, norme de siguranță? Nu, nu mă pricep, nu am de gând și nu aș face-o. E un non-subiect inventat de PSD pentru că le-am dat muncă prin PNRR și sunt puturoși. Băi, oricât încercați să lipiți asta de mine, nu ține. Organizația pe care am fondat-o și care devine coșmarul leneșilor NU IA FONDURI DIN PNRR”, afirmă Ghinea.
El anunță că „urmează informații bombă despre Rafila și lenea lui care va deveni proverbială”.
„Tot acest atac e unul preventiv, pentru că ei știu că eu știu. Ciolacu, Rafila – sunteți pe cale să ratați șansa de a investi 1,7 MILIARDE euro în spitale. O să fiu aici să vă toc cu asta. Puneți mâna la muncă, putorilor!”, încheie Ghinea.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
68 comentarii