G4Media.ro

Rafila, despre noua taxă propusă în strategia pe sănătate până în 2030:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Rafila, despre noua taxă propusă în strategia pe sănătate până în 2030: Nu e vorba de nicio taxă suplimentară, e o minciună / Este un proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, luni, într-o conferință de presă, că „este o minciună” că ar fi propusă o taxă suplimentară pentru serviciile medicale. Ministrul a afirmat că, în strategia pe sănătate pentru perioada 2023 – 2030, este propus un proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului.

Alexandru Rafila a spus că proiectul strategiei naționale de sănătate a României „a fost realizat integral de experți independenți”.

Ministrul a precizat că taxa respectivă se referă la „furnizarea de servicii ambulatorii în unitățile sanitare publice, în afara normei de bază”.

„Nu e vorba de nicio taxă suplimentară, e o minciună. A fost prezentat neprofesionist. E vorba doar de un proiect-pilot în această strategie, care trebuie să se desfășoare între 2026-2030. Dacă guvernul nu consideră oportun acest proiect-pilot, poate să dispară”, a susținut Rafila.

Acesta a spus că proiectul-pilot urmărește să stabilească dacă, într-o unitate sanitară publică, după programul de lucru, un medic poate desfășura această activitate în sistem privat.

„În momentul de față această opțiune e doar în zona unităților sanitare private și propunerea de pilot este pentru 1, 2, 3 unități în care să încerce în spitalele respective dacă medicii vor să lucreze peste program, să poată să desfășoare această activitate. (…) Nu e cazul să inducem în eroare populația. (…) Discutăm doar despre un proiect. E o idee care trebuie dezbătută, poate să fie agreată sau nu”, a subliniat Alexandru Rafila.

Context. Potrivit proiectului strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pusă în dezbatere publică pe site-ul instituției, Ministerul Sănătății vrea ca pacienții care vor să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei citate, fără vreo precizare că ar fi vorba despre servicii medicale oferite în afara programului de lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. PSD schimbă minciuna.

  2. Fac eu o propunere. Pune frate tahograf la usa cabinetului, de stat sau privat. Ca la sofer… atatea ore de lucru, acolo si acolo. O data ca vedem pe unde se plimba toata ziua medicul ala de nu e niciodata la spital, cum ia 8 ore de la spital de stat, 4 de la facultate, 4 de nu stiu unde si inca 4 …. Ca vorba aia, dai randament atatea ore. Si pe urma discutam de servicii oferite in afara programului de lucru. Cu cabinetul si aparatura statului.

    • Pai si Rafila cum ar mai lua 4 lefuri de la stat? Asta ca sa nu mai amintim ca Rafila nu merita crezut niciodata…E un maestru de alba-neagra, dar unul scrobit ce se da intelectual.

  3. Foarte corect! așa și ei, așa și domnii politicieni,așa și domnii….și ajung la câte 2 pensii și 3 salarii,de parcă au avut 5 vieți și 5 cărți de muncă!!!dar pentru ccr e legal asta!

  4. Multa ceață în proiect, și multă abureală în declarația ministrului.
    Astăzi medicul de familie nu are voie să scrie în trimiterea la specialist nici măcar locul (policlinica sau spitalul cutare), necum numele vreunui specialist. Deci pacientul se duce la cine alege el.

    • La cine apuca si cine-l primeste

  5. Tovarasul Rafila sa mearga la Institutul Oncologic Prof. Dr.I. Chiricuta din Cluj sa vada in ce conditii stau pacientii pe la usile specialistilor, ce cabinete mizere au specialistii respectivi, cum stau cu usile incuiate si refuza dialogul cu apartinatorii. Sa constate si cum ajung oamenii cu cancer veniti cu programare la ora 9 sa intre in cabinetul medicului la ora 16.
    Sa mai platesti si suplimentar pentru asta?!
    Sunt scene atat de dezumaniza(n)te in acest loc, incat in secunda 2 hotarasti ca fiul/fiica tau nu va trai o astfel de umilinta si pleci din tara.
    Lasand in urma, peste ceea ce am descris si scarba de a constata ca, in mizeria aia, Medicul Specialist scrie cu un stilou Mont-Balc…