G4Media.ro

Rafila, despre organizarea alegerilor în septembrie: Dacă nu se întâmplă o schimbare…

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Prepelita

Rafila, despre organizarea alegerilor în septembrie: Dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, mai degrabă nu

Reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că alegerile locale pot avea loc în luna septembrie, aşa cum a fost stabilit, însă numai în condiţiile în care în România infectările cu coronavirus vor fi ţinute sub control şi dacă populaţia va respecta toate recomandările.

”Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată de transmitere sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă cu nişte măsuri a de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot, iar dacă punem o medie de 10 persoane, cred că ducem undeva spre 200.000. Şi accesul alegătorilor poate fi şi el controlat încât să evite aglomeraţia”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24, vineri seara, citat de News.ro.

Intrebat dacă alegerile locale vor putea avea loc în condiţiile în care se menţine numărul de infectări cu COVID – 19 la 1.000 pe zi, Rafila a explicat că depinde foarte mult de trendul de la acel moment.

”Dacă avem 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu, dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la nişte cifre foarte importante şi lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilităţii populaţiei şi măsurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat că, dacă în următoarele săptămâni nu se întâmplă o schimbare importantă în atitudinea oamenilor, alegerile nu vor putea avea loc.

”Mie mi-e foarte greu să cred că dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, două – trei săptămâni maxim, o schimbare importantă în abordare şi comportament, mi-e greu să cred că trendul va putea fi inversat şi alegerile pot avea loc la data de 27 (septembrie – n.r.). Deci mai degrabă, nu”, a mai precizat Rafila.

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Prepelita

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Ce sa mai schimbi, românii sunt o nație spurcata de hoți și mincinosi iar Iohannis o Dancila fara fusta.

  2. jegosule de postac psd-ist ai aceleași comentarii -adică PUNCTAJE!- (…la toate articolele!)de la cei câte te platesc….ATENȚIE —”’EMIL” este un KKT PSD!

  3. Dl Rafila apare de la o vreme pe la toate posturile TV. Unii au contestat OMS, alții au susținut-o, iar alții au părăsit-o de-a dreptul, considerând-o aservită unor ineterse politice. Dl Rafila ne reprezntă în OMS.

    În declarațiile televizate, dl Rafila a fost la fel de contradictoriu precum OMS, dar asta nu a redus numărul aparițiilor domniei-sale pe ecranele tuturor televiziunilor. Cam la fel ca în cazurile d-lor Streinu-Cercel, sau Tudor Ciuhodaru.

    Problema este că dl Rafila este apropiat politic de ProRomânia(noul PSD) și de Victor Ponta, care-l doresc într-o funcție pe la Primâria Generală a Capitalei, ori ministru al sănătății în guvernul de uniune națională pritocit în „centrele de reflecție”.

    Astfel, amânarea alegerilor crește șansele PSD, sauProRomânia de a obține un scor mai bun, prin erodrea PNL, aflat la guvernare. Iar dl Rafila este utilizat – repet, pe toate canalele TV – ca agent electoral. Nu contează ce bazaconii spune.

  4. „Alexandru Rafila a adăugat că, dacă în următoarele săptămâni nu se întâmplă o schimbare importantă în atitudinea oamenilor”

    ce maimutoi… daca nu da vina pe altcineva nu se simte bine.
    in realitate niciun partid nu vrea alegeri. psd si pnl stau bine asa cum sunt acum, mai ales pnl care n-a fost ales. aia mai mici au nevoie de campanie clasica, umblat prin sate si pomeni, care nu e posibila. deci mai vorbim prin 2021 toamna.

    • Cît timp se poate merge la magazin, la mall, se pot ține și alegeri, sînt aceleași condiții – ba la alegeri e chiar mai mică aglomerația.
      Așa că oricine trage să amîne, din nou că deja au fost amînate o dată , alegerile e o jigodie.

  5. Se bucurau fraierii pe aici ca l-a refuzat pe Ponta , na ca acum nu vrea alegeri care sa favorizeze guvernul meu.

  6. Domnilor , alegerile trebuiesc facute in orisice conditii cu respectarea regulilor deja stiute si nerespectate din pacate de catre unii dintre noi . Extinderea perioadei ,ca durata la 2 sau 3 zile ,elimina riscurile contaminarii . Asadar intrarea in politica , facuta in acest mod , ca parte a unei sustineri electorale a unei formatiuni politice , este gresit proiectata . Domnul in cauza ,are deja o imagine pozitiva, referitoare la efectele pandemiei si aceasta imagine nu poate fi mutata in scena politica , fara costuri personale .

  7. Cine le-a dat dreptul hoților ăstora sa preia frâiele țării ilegal? A votat cineva pe Orbán? Eu nu sunt psdist, nici usrist dar nu pot sa înțeleg cum pot unii sa preia puterea așa..faceți ba un program banal prin care omul sa poată vota, așa cum pot depune la ANAF declarații online (deși au un soft făcut de un copil de grădinița) nu văd cum nu pot vota online…tara de hoți și prăpădiți

    • Numai PSD-ALDE și complicii.

    • Nu stim.
      Ilegal e mult spus; pana acum a fost legal, prin motiune si vot de investitura.

      Dar alegeri anticipate pentru clarificare nu s-au tinut.
      Alegerile urmatoare se pot amana sine-die, pana se termina pandemia.

      Asa, ca poate nu aflam niciodata cine sa ne conduca si o sa ne multumim sa fim condusi de cine apuca.
      Poate vine si Ciolacu – sa ne arate cum se poarta masca.
      Poate revine Viorica – sa ne arate niste crestere economica.
      Poate vine Ponta sa le rezolve pe toate intre un meci de basket si o construire de moschee.
      Poate vine unul caruia ii convine pandemia „per siempre”, ca sa nu mai fie nevoie de alegeri.

    • Program banal?!
      Cum garantezi secretul votului?
      Cum garantezi că nu permite votul multiplu?

      Cum garantezi că aia care au făcut programul nu au strecurat vulnerabilități astfel încât să poată fi hăcuit in favoarea unui partid?

      Cum garantezi că cei care il rulează nu fac fraude? Se pot face chestii subtile, gen sistemul pică pentru puțin timp la momentul la care sunt mai activi susținătorii unui partid.

      Cum te asiguri că nu sunt hăcuiti utilizatorii, votând-se în locul lor? E suficient să apară un virus în ziua alegerilor…

      Nu zic că nu se poate face, însă numai banal nu e…

    • Ba este banal, de ce zic asta? Pt ca alte tari au deja sisteme de genul, ai noștri pot lua o soluție gata implementată. Așa cum tranzacțiile băncilor sunt securizate de ce nu ar fi și al votului? De ex, fiecare om sa voteze cu cardul bancar, pt ca de cele mai multe ori oamenii au grija de cardurile lor și nu sunt fraude prea multe la tranzacții…deci de ce nu se poate? Pt ca le convine situația la Hoții ăștia

    • Și mamaia care nu are card la bancă ce face? Nu că i-aș plânge de milă că oricum probabil că ar fi votat psd dar totuși trebuie să poată și ea să voteze…

      Nu sunt convins că e atât de folosit…

      „The use of electronic voting in elections remains a contentious issue. Some countries such as Netherlands and Germany have stopped using it after it was shown to be unreliable, while the Indian Election commission recommends it. The involvement of numerous stakeholders including companies that manufacture these machines as well as political parties that stand to gain from rigging complicates this further.[11] ”

      Dacă te interesează subiectul :
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting

    • Nu zice nimeni ca votul trebuie sa fie doar electronic domu Anonim. Si articolul de wikipedia poate fi editat, inclusiv de Ciolacu.
      Dar ar ajuta cum zicea robert, sistem in colaborare cu bancile, sau poate chiar un sistem bazat pe blockchain (cum se fac deja unele contracte care prin structura protocolului nu permit alterare) domeniu in care deja sunt implicate destule firme IT romanesti.
      Treaba e sa vrea si adminii. Dar adminii au combinatii de facut pana atunci

    • Si sistemul la care te referi in citat cred ca are in jur de 30 de ani.

      Lafel cum televizorul tau arata altfel. Si sistemele de securitate si de permanentizare a arhivelor arata complet altfel.

      Iti zic sa nu te amagesti cu faptu ca nu se poate pt ca este clar ca nu se vrea. Si nu ma refer doar la noi.

  8. Alegerile trebuie facute – ACUM – . Cu totii intelegem , ca un parlament compus din multe partide nu este functional, asa cum este in acest moment . Votam doar pe cele mari .

    • corect , ce rost are sa votezi partide ce mai mult incurca lucrurile

    • Sentimental as vota USR, dar ….. e prea mic .Ma intorc la prima dragoste, doar pentru a vota- acest- nu altul , PNL-Orban ,ce ajutatat de presedinte poate modifica totul .

    • Ba baeti ba, lipsa diversitatii in aparatu legislativ duce la autocratie. Ati uitat de vremurile nu atat de indepartate?

      Cum sa zici ma ca un parlament cu multe partide nu functioneaza. Clar nu functioneaza cand majoritatea parlamentarilor sunt din 2 partide abonati la ban public pt uz propriu.
      Pe usr nu am cum sa ii bag in oala asta momentan din cauza numarului mic de oameni pe care il au in aparatu legislativ.

      Problema principala la noi sunt exact partidele principale si accesul politicienilor in pozitii de administrare publica. Si numirea de catre politicieni a pozitiilor din administratie publica.

      Este destul de simplu. POLITICIANU NU ARE CE SA CAUTE IN ADMINISTRATIE PUBLICA.

      Administratia publica trebuie tratata precum controlul de trafic aerian. Job cu responsabilitate care trebuie facut de oameni care sunt selectati pt capacitatile lor cognitive si nu pentru relatia cu politicianu.

  9. In urma acesarii fondurilor europene , parte si a intelegerii presedintelui ,ce a maximizat suma promisa de UE si parte a acceptului cetatenilor tarii , accept ce depaseste in acest moment cele 70 de procente obtinute de presedinte , putem doar sa ne imaginam un parlament compus doar din doi sau trei jucatori politici .Presedintele, este foarte clar , nu va acorda guvernarea , dupa alegeri decit tot PNL- Orban . In acest context nu putem -cei de dreapta – sa ne risipim votul .

  10. Pandemia nu se stinge decat dupa aparitia vaccinului. Va evolua in valuri succesive si diferit de la o regiune la alta in f-tie de respectarea sau nu a masurilor de protectie. Avand in vedere si faptul ca imunitatea e de scurta durata, va trebui sa ne adaptam, sa ne schimbam total comportamentul. Cine spera ca situatia se va indrepta pana in septembrie e naiv. Chiar daca nr de cazuri va diminua, ele pot creste dupa fiecare eveniment de masa. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne oprim in loc si sa amanam niste alegeri, care se pot f bine organiza in septembrie, pe parcursul a mai multor zile, cu masuri stricte de protectie. Sa fim coerenti, daca se amana alegerile, sa se interzica toate activitatile (festivaluri, biserici, plaja etc) cu potential de propagare.

  11. @Ioan Dacid. Nu mai spune?! Cunosti vreun vaccin care „opreste virusul” prin alt mecanism decat cel de stimulare a imunitatii ? Nici eu. Nu inteleg ce vrei sa spui in comentariul tau.

  12. Trebuie organizate alegerile, fara niciun dubiu.
    Este singura sansa pe ca ne-o ofera soarta in mod firesc.
    Doar asa putem afla din ce categorie fac parte alegatorii.
    Sunt sigur ca sunt cei din categoria cu riscuri crescute de infectare.
    Asa ne dam seama ca nu regulile si masurile de protectie (anti covid) conteaza, ci exista cu totul alte interese.