Rafila, după protestele angajaților DSP: Expun problema în Guvern şi sper să găsim o soluţie sau măcar un calendar de implementare a unor armonizări ale salariilor între cei care lucrează la Casele de Asigurări de Sănătate și Direcțiile de Sănătate Publică
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că înţelege revendicările angajaţilor de la Direcţiile de sănătate publică din ţară, care au organizat proteste nemulţumiţi de nivelul de salarizare, arătând că va face demersuri pentru a fi găsită o soluţie atât pentru aceşti salariaţi, cât şi pentru cei din aparatul ministerului, relatează Agerpres.
El a menţionat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că va avea întâlniri, începând de luni, cu sindicatele reprezentative în domeniu.
„Eu voi avea întâlniri, începând de mâine, cu sindicatele reprezentative. Am discutat deja subiectul cu cei de la Sanitas. O să fac o întâlnire în cursul săptămânii şi cu celelalte sindicate care au membri de la nivelul DSP-urilor. Sincer să fiu, nu pot să nu înţeleg revendicările pe care le au colegii noştri de la Direcţiile de sănătate publică, care mai ales în pandemie au dus greul – a fost foarte, foarte greu. Mai este un lucru pe care trebuie să îl înţelegem: profesionalizarea, medicalizarea Direcţiilor de sănătate publică, păstrarea personalului medical este esenţială, pentru că nu poţi să faci sănătate publică fără oameni din sănătate. Din punctul acesta de vedere, atât cât o să pot, voi face demersuri încât să găsim o soluţie şi pentru colegii noştri din Direcţiile de sănătate publică şi, bineînţeles, din aparatul Ministerului Sănătăţii”, a transmis ministrul.
Rafila a explicat că majorările salariale se pot face doar prin hotărâri ale Guvernului, nu prin decizii ale ordonatorului de credite. El şi-a exprimat speranţa că se va găsi o soluţie pentru armonizarea salariilor între cei care lucrează pentru Casele de asigurări de sănătate şi cei din Direcţiile de sănătate publică.
„Expun problema în Guvern şi sper să putem să găsim o soluţie sau măcar un calendar de implementare a unor armonizări ale salariilor între cei care lucrează la Casele de asigurări de sănătate şi instituţiile subordonate Ministerului Sănătăţii, respectiv Direcţiile de sănătate publică”, a completat Alexandru Rafila.
Potrivit ministrului, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Case Naţionale de Asigurări de Sănătate cu 1,7 miliarde de lei, iar pe măsură ce se acumulează bani la buget vor fi direcţionaţi către CNAS, astfel încât să nu existe o întrerupere a activităţii medicale.
„Spitalele funcţionează pe baza contractelor cu Casele judeţene, iar programele de sănătate curative sunt de asemenea finanţate integral. Din punct de vedere al sistemului de sănătate, Ministerul Sănătăţii face tot ceea ce este posibil, şi am avut întâlniri cu domnul prim-ministru, chiar vineri, cred, legat de acest subiect, să găsim posibilitatea finanţării, din partea Guvernului, secvenţiale a Casei de asigurări, care să trimită bani în teritoriu. Ideea este că, dacă în urmă cu zece zile Guvernul României a aprobat prin hotărâre o suplimentare a bugetului Casei cu 1,7 miliarde de lei, acest lucru va continua secvenţial. Pe măsură ce se acumulează bani la buget, ei vor fi direcţionaţi către Casa naţională, care la rândul ei va finanţa Casele judeţene, încât să nu existe o întrerupere a activităţii medicale”, a evidenţiat Rafila.
El a amintit că o serie de cheltuieli sunt exceptate de la ordonanţa de reducere a cheltuielilor bugetare.
„Sunt exceptate o serie întreagă de cheltuieli de la prevederile ordonanţei, iar excepţii de la ordonanţă se pot face prin memorandum aprobat în Guvernul României pentru categoriile de cheltuieli care sunt stringente în această perioadă”, a indicat ministrul Sănătăţii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank