G4Media.ro

Rafila: ”Fără resurse umane în sănătate toate lucrurile pe care le facem…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rafila: ”Fără resurse umane în sănătate toate lucrurile pe care le facem şi le investim nu vor fi funcţionale” / ”Nu putem peste noapte să creăm specialişti. Ei trebuie motivaţi, atraşi şi stabilizaţi”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni, că reforma în sănătate are două componente majore, iar una dintre acestea este legată de resursele umane, precizând că fără acestea toate investiţiile nu vor fi funcţionale. El a explicat că nu pot fi creaţi peste noapte specialişti în sănătate, iar aceştia trebuie să fie motivaţi, atraşi şi stabilizaţi, transmite News.ro.

Alexandru Rafila a participat, luni, la evenimentul ”Viitorul se construieşte azi! Sănătatea unei naţiuni pleacă de la sănătatea copiilor noştri”.

”Primele spitale din România vor fi gata în prima jumătate a anului viitor din PNRR. Mii de cabinete de medicină de familie sunt deja renovate sau urmează să primească echipamente până la sfârşitul acestui an. Ambulatorile de specialitate, de asemenea, controlul infecţiilor a reprezentat, de asemenea, o foarte mare preocupare. Dincolo însă de investiţiile pe care noi reuşim să le derulăm, împreună cu foarte multe dintre autorităţile locale, pentru că nu pot să nu menţionez autorităţile locale, care sunt extrem de interesate, cele care sunt interesate de sănătatea comunităţilor pe care le conduc, trebuie să discutăm puţin despre reforma din sănătate”, a declarat Rafila,

El a precizat că o componentă majoră a reformei în sănătate este legată de resursele umane.

”Reforma aceasta are două componente majore. Una se leagă de resursele umane în sănătate, pentru că fără resurse umane în sănătate  toate lucrurile pe care le facem şi le investim nu vor fi funcţionale. În mod evident, nu putem peste noapte să creăm specialişti. Ei trebuie motivaţi, trebuie atraşi, trebuie stabilizaţi şi avem foarte multe pârghii la îndemână în acest moment. Aş vrea să mulţumesc în mod deosebit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care ne acordă asistenţă tehnică pentru derularea acestor proiecte. Implementarea managementului profesionist în spitale este o altă chestiune care ne interesează pentru că utilizarea fondurilor publice şi eficientizarea activităţii medicale este de asemenea o prioritate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Rafila s-a referit şi la propunerea premierului Marcel Ciolacu ca Agenţia Naţională Antidrog să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii.

”Sigur că trecerea părţii de prevenţie şi de consiliere a Agenţiei Naţionale Antidrog la Ministerul Sănătăţii este binevenită. Au şi o resursă umană acolo care poate contribui împreună cu specialiştii în psihiatrie pediatrică să poată să combată acest fenomen, însă noi ne preocupăm acum şi suntem destul de avansaţi în realizarea unor centre regionale şi judeţene dacă se poate pentru tratamentul adicţiei, care vor aduce împreună toate activităţile care ţin de partea de terapie, de psihoterapie, de educaţie, pentru că aceşti copii trebuie să poată să-şi continue activitatea şi, în ultimul rând, de ergoterapie şi de activitate fizică. Avem un astfel de centru care este realizat în parteneriat cu o organizaţie non-guvernamentală la Voila, în judeţul Prahova. Avem un grup de lucru care este interesat să dezvolte un astfel de model de bună practică şi autorităţi locale la Bistriţa, la Olt, la Hunedoara. Vă dau doar trei exemple care ne vor fi parteneri în dezvoltarea unor astfel de centre de combatere a adicţiei la copii”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu mai înțeleg nimic.
    Acum câțiva ani aveam personal, prost plătit dar profesionist. Dar din cauza plății foarte proaste, a plecat în străinătate.
    Din lipsă acută și cronică de personal, au mărit salariile la nivelul european, dar „vai, că nu avem personal specializat”. Acum lipsește specializarea personalului.
    Dar, nu era mai ok să-l plătești mai bine pe ăla de dinainte să o ia pe calea străinătății? Era deja specializat și deja acolo în spital. Le-ai făcut să plece, apoi „vai, uite că pleacă”.
    România, țara condusă de niște ratați.
    Iar asta e din cauza omului din oglindă. Dacă toți ne implicăm în politică, vom avea mai multe șanse să cernem de la putere ratații.

  2. doamne.ajuta sa scape medicii din lagarul numit romanaia. sa mai vina pe.aici doar in vacante :DD

  3. Dacă salariul e bun poate rămân unii. Dar ce să facă un chirurg, un ortoped sau un oncolog care știu ce ar trebui să facă dat nu are pe ce să pună mâna să rezolve cazul la fel ca și colegii lor din vest. Dacă s-ar umbla puțin pe la afacerile importatorilor, intermediarilor și distribuitorilor ar putea fi o șansă de rezolvare a crizei. Adică achizițiile publice determină o parte din exodul medicilor

  4. De 35 de ani toti politicienii nu fac decat sa redescopere apa calda sau gaura de la covrig si dau declaratii pompoase si sforaitoare de zici ca ei le-au inventat…

  5. Toți pesediștii ăștia vorbesc de parcă în ultimii 35 de ani ar fi fost la guvernare oricine în afară de ei și acum, vezi doamne, trebuie să repare ce-au stricat… alții. Au nevoie urgent să se șteargă la gură. Nu de alta, da arată cam maro.

  6. Am început să îmi pierd încrederea în Rafila, pentru că de prea multe ori a evitat să ofere răspunsuri clare și soluții concrete la problemele din domeniul sănătății. Promisiunile lui par să fie mai mult de imagine, iar rezultatele reale lipsesc. Parcă nu se mai vede nicio direcție clară, iar schimbările pe care le promite sunt amânate sau chiar uitate. Avem nevoie de o abordare mai transparentă și mai eficientă, pentru că oamenii se satură de vorbe goale și de lipsa unor acțiuni concrete care să aducă rezultate palpabile.