Rafila: Multe dintre materialele cumpărate în pandemie de Unifarm sunt în depozite şi nu pot fi folosite din cauza unor carenţe de natură tehnică
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că multe dintre materialele cumpărate în pandemie de Unifarm sunt în depozite şi nu pot fi folosite din cauza unor „carenţe de natură tehnică”. El a menţionat că România nu va mai achiziţiona vaccinurile anti-COVID în cantitate foarte mare pentru care nu există interes la nivelul populaţiei, relatează News.ro.
„A fost o discuţie astăzi în Guvern, s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Naţionale Unifarm. Acolo ştiţi bine că s-au cumpărat foarte multe materiale sanitare la Unifarm. Multe dintre ele nu erau corespunzătoare din punct de vedere calitativ. Ele există în depozitele Unifarm. Au făcut subiectul şi diverselor investigaţii care au fost făcute în această perioadă în ceea ce priveşte modul în care au fost realizate achiziţiile publice acolo. Sigur că pe partea de anchetă penală nu pot să vă dau foarte multe detalii, dar este evident că s-au cumpărat. Acolo a existat un împrumut pentru Unifarm în valoare de un miliard 150 de milioane de lei, care în mod evident nu a fost folosit corespunzător, pentru că cea mai mare parte din materialele achiziţionate şi echipamentele achiziţionate de Unifarm se găsesc încă în depozite, nu au putut fi folosite datorită unor carenţe de natură tehnică şi a unor specificaţii care probabil că nu au fost cele corecte”, a explicat Alexandru Rafila.
El s-a referit şi la situaţia vaccinurilor achiziţionate în pandemie.
„În ceea ce priveşte vaccinurile, ştiţi bine că odată cu venirea mea la Ministerul Sănătăţii, am avut o politică de protejare a banilor publici. Am reuşit să vindem 7,5 milioane de doze de vaccin în valoare de circa 150 de milioane de euro. Sigur că aceste contracte, care se află încă în vigoare, instituie obligaţii pentru România, inclusiv obligaţii de plată. Negociem cu Comisia Europeană care a reprezentat România, dar faptul că în guvernele anterioare şi-au asumat aceste contracte prin memorandumuri semnate de fostul prim ministru, domnul Cîţu, instituie aceste obligaţii pentru ţara noastră şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie încât să ajungem la o înţelegere amiabilă care să protejeze resursele publice”, a transmis Ministrul Sănătăţii.
El a adăugat că, potrivit contractului, România mai trebuie să ia de la Pfizer 27-28 de milioane de doze de vaccin.
„Nu am un răspuns minune la chestiunea asta, însă am un răspuns asumat că în niciun caz nu vom achiziţiona vaccinurile care sunt în cantitate extrem de mare, pentru care nu există în momentul de faţă şi probabil că nici în viitor interes la nivelul populaţiei, discutăm de cantităţi foarte mari de vaccinuri. Doar de la Pfizer ar trebui să mai luăm teoretic vreo 27 sau 28 de milioane de doze de vaccin”, a mai explicat Rafila.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii