G4Media.ro

Rafila, noi critici la adresa lui Arafat: ”Căi subversive şi neprincipiale” /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila, noi critici la adresa lui Arafat: ”Căi subversive şi neprincipiale” / Ciolacu nu i-a răspuns la scrisoare

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a criticat vineri din nou proiectul de lege prin care Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, vrea să își subordoneze întregul sistem al medicinei de urgență. Rafila îl acuză pe Arafat că utilizează ”căi subversive şi neprincipiale” și spune că ”probabil există exemple pe care domnul Arafat le găseşte în alte părţi ale lumii, dar în UE aşa funcţionează lucrurile”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri seară, că se face ”deliberat” confuzie între medicina de urgenţă şi situaţia de urgenţă, el precizând că nu s-a referit niciodată la SMURD, potrivit News.ro. ”Nu vrem să luăm pompieri la Ministerul Sănătăţii”, afirmă Alexandru Rafila. Acesta a explicat că nu a discutat deocamdată cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţinând că acesta nu a avut timpul necesar “fiind ocupat cu urgenţele”.

Rafila a declarat, vineri, la Antena 3, că situaţiile de urgenţă nu reprezintă o normalitate.

“Lucrurile au fost construite pas cu pas, inclusiv referirea la o ordonanţă pe care a generat-o domnul doctor Arafat în anul 2014 când a plecat de la Ministerul Sănătăţii din poziţia de secretar de stat în poziţia de secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor, când face referire la integrarea şi la coordonarea serviciilor de medicină de urgenţă, dar în situaţii de urgenţă. Eu nu cred că situaţiile de urgenţă reprezintă o normalitate. Sunt situaţii excepţionale, sunt rare, sunt periodice se întâmplă o nenorocire. Este corect ca într-o astfel de situaţie să existe undeva o integrare a activităţilor. E firesc, recunosc lucrul ăsta. Acest lucru era descris şi în Ordonanţa 1 din 2014. Chiar scrie acolo foarte clar până la restabilirea stării de normalitate. Or, dacă şi starea de normalitate devine o stare de urgenţă, atunci sigur că mi-am pus nişte întrebări, unde vrem să ajungem”, a afirmat Rafila, citat de News.ro.

El a precizat că se face deliberat o confuzie între medicina de urgenţă şi între situaţia de urgenţă.

“Există o confuzie deliberată care se lansează pe piaţă. Medicina de urgenţă este o specialitate medicală, situaţia de urgenţă este cu totul altceva. Este definită situaţia de urgenţă. Medicina de urgenţă înseamnă că există un corp medical calificat, format din medici de specialitate medicină de urgenţă şi asistenţi medicali care lucrează în serviciile de ambulanţă şi în unităţile de primiri urgenţe. Aceste două structuri sunt finanţate integral de către Ministerul Sănătăţii, iar coordonarea, în mod abuziv în momentul de faţă, vă spun că nu este susţinută de niciun act normativ, de fapt, de nişte ordine de ministru, lucruri de genul ăsta care sunt la limită, în momentul de faţă se numeşte coordonare operaţională. Adică noi îi plătim şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă îi coordonează. Cam asta este ideea”, a transmis ministrul Sănătăţii.

El a precizat că nu a discutat niciodată despre SMURD.

“Tot timpul se aduce SMURD-ul în discuţie, nu am discutat niciodată despre SMURD. Au discutat alţii care au încercat să acrediteze ideea că pe noi ne interesează SMURD-ul format din pompieri. Deci, nu vrem să luăm pompieri la Ministerul Sănătăţii, nu vrem să facem descarcerări, nu avem nevoie de elicoptere, nu trebuie să facem salvamar sau salvamont. Nu vrem să facem aşa ceva la Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

El a menţionat că proiectul de organizare şi funcţionare a MAI extinde de la situaţia excepţională la situaţia cotidiană.

“Asta nu înseamnă că eu trebuie în momentul de faţă să subordonez ambulanţa, adică 91 la sută din intervenţii, Ministerului Administraţiei şi Internelor, unităţile de primiri urgenţe pe care tot noi ne finanţăm Ministerul Administraţiei şi Internelor. Mi se pare extrem de ciudat. Or, proiectul acesta de lege, de organizarea şi funcţionare a Ministerului Administraţiei şi Internelor extinde, de fapt, de la situaţia excepţională către situaţia cotidiană. (…) Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca obiect de activitate. Ministerul Sănătăţii să coordoneze asistenţa medicală, indiferent că este asistenţă medicală spitalicească, asistenţă de urgenţă, adică ambulanţă şi UPU sau asistenţă medicală primară, Ministerul Administraţiei şi Internelor să coordoneze activităţile de intervenţie în caz de urgenţă prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Aşa îi spune şi numele şi sigur că suntem gata să colaborăm, este raţional să colaborăm în anumite situaţii de urgenţă care nu sunt însă cotidiene”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă a discutat cu Raed Arafat, Alexandru Rafila a răspuns: “Nu am avut onoarea să discut cu domnul doctor Arafat. Aşteptam să dea un semn. Dânsul nu a avut probabil timpul necesar fiind ocupat cu urgenţele să discute cu mine. A vorbit cu directorul Direcţiei Juridice ca să explice că el are dreptate. Pe mine mă interesează mai puţin explicaţiile dânsului. Pe mine mă interesează un principiu pe care trebuie să-l respectăm cu toţii să încercăm să ne respectăm pe celălalt în primul rând şi atribuţiile fiecărei instituţii să fie respectate, sprijinite, să găsim căi de colaborare, dar nu căi din acestea care sunt uneori subversive şi neprincipiale”, a precizat Rafila.

El a anunţat că a informat trei persoane despre acest proiect de lege, dar că încă nu a primit răspuns.

“Am informat trei persoane în mod oficial după apariţia acestui proiect de lege. E vorba de domnul ministru al Administraţiei şi Internelor, domnul prim-ministru Ciucă şi domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, pentru ca fiind vorba de un proiect de lege el ajunge în dezbatere şi la vot în Parlament. Am considerat că este corect să-i informez, să ştie care este punctul nostru de vedere, să examineze cu juriştii celor trei instituţii şi să adopte o hotărâre care să fie în concordanţă cu legile din România, cu logica, dacă vreţi pentru că discutăm şi de logică şi cu exemplele din toate celelalte ţări membre ale Uniunii Europene pentru că nu există un astfel de sistem în nicio altă ţară. Deocamdată nu am primit niciun răspuns”, a mai transmis Rafila.

El consideră că atunci când este vorba de o problemă de sănătate trebuie să existe şi un aviz din partea Ministerului Sănătăţii.

“Eu am văzut o poziţie publică a domnului preşedinte Ciolacu care a afirmat foarte clar că i se pare absolut normal când discuţi despre o problemă legată de sănătate, că trebuie să existe un o discuţie, un aviz din partea Ministerului Sănătăţii pentru că aşa funcţionează un guvern şi o instituţie după un model european. Sigur că probabil există exemple pe care domnul doctor Arafat le găseşte în alte părţi ale lumii, nu ştiu, dar în Uniunea Europeană aşa funcţionează lucrurile”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Poate ne zice Rafila si ce grad are Arafat si in ce servicii, asa ca UE, ca transparenta, ca tatuci sunt doar mai la est.

    • poate ne zice rafila si ce grad are el, personal. numai naivii cred ca trebuie neaparat sa fii in servicii.

    • Rafila face ce a făcut psd dintotdeauna, scandal. Un personaj sinistru, mediocru, care nu înțelege mai mult decât i se comanda de la partid, acest rafila este total rupt de realitate. Deocamdată arafat a creat un serviciu care FUNCȚIONEAZĂ. Salvează vieți. Rafila ce a făcut? Exact vorba fostului lui șef, dragnea. NIMIC. În pandemie dădea interviuri alarmiste prin presa, după ce l-au luat în psd, covid-ul a devenit brusc un banal guturai. Suntem sătui de tipul asta de oameni, care își schimba discursul în funcție de interese. Sa demisioneze și sa ne lase în pace!

  2. E nuca prea tare pentru puiul de torționar!

    • Amesteci lucrurile, confinzi esentialul cu neesentialul. Indiferent ce a facut tatal lui, indiferent ce greseli o fi facut si Rafila, ACUM ARE PERFECTA DREPTATE. Eu, desi nu il simpatizam, ii admir atitudinea.
      Pozitia de forta, dictatoriala cu care dl Arafat incearca sa impuna ideea lu – daca este a lui si nu cumva e altceva in spate – este cel putin suspecta.
      Militarizarea medicinei de urgenta este anormala si chiar periculoasa. Imagineaza-ti ca esti oponent al puterii si, ca sa te anhileze, ti se insceneaza o urgenta, esti insfacat cu targa si dus la Socola sau, si mai rau, la morga.

  3. Și… rafilianul asta ce a făcut de când a ajuns ministru? Ca eu nu am auzit absolut nimic despre presupusa lui activitate.

    • Vai, cum? Nu ți-a dat încă raportul? Cum se poate așa ceva? Tocmai ție?

    • nu trebuie sa ii dea lui raportul, ci tarii. de smecheria cu pastilele de iod te-ai prins? ca trebuiau cheltuite niste milioane de euro???

      si ca veni vorba, cu ce se ocupa rafila asta? ca antivaccinist e, anti masuri e, psdist e….omul perfect.

  4. Democratia e cel mai greu sisitem de implementat.La noi socialismul exacerbat functioneaza din plin.Cum spunea raposatul Copos:neamul acesta are in sange sa fure…

  5. Rafila e pe post de maimuțoi. Ăsta maxim poate să critice profesioniști pe post de papagal.

  6. Ministrul Rafila: ministrul bla, bla , bla ….
    In opoziție , dau și cu stânga și cu dreapta….
    La putere, Rafila : sa vedem , sa analizăm , sa ne mai gândim (sic!) . …
    Rafila : cel mai slab ministru post decembrist .
    Și un sfat pentru un incompetent sistemic al M S:
    niciodată nu schimbi ceea ce merge … Schimbi doar acolo unde constați că nu merge , că mecanismul este gripat . Dar comuniștii educați la Moscova nu au de unde să știe lucruri elementare .

  7. Sa angajeze medici si asistenti pe ambulante iar pompierul sa face ce are n fisa postului nicidecum medicina.

  8. a ajuns psd-ul sa ne invete despre cum se fac lucrurile in ue?
    dar legea cu 6% din pib pt. educatie? sa nu mai avem asa multi analfabeti functional cu drept de vot

    • subiectul era totusi altul:
      Medicina sa fie facuta de gradati de la Interne sau de medici de la min santatii.

      daca se poate totusi sa aveti o parere si despre subiect?

  9. Am observat şi noi, Rafila e într-un fel de luptă mesianică de evu mediu a lui dumnezeu împotriva vaccinist-ului Arafat.
    Credem că e vorba despere minţile minuscule ale electoratului lor care au fugit la AUR şi acuma vrea să îl recupereze.

  10. Am observat şi noi, Rafila e într-un fel de luptă mesianică de evu mediu a lui dumnezeu împotriva vaccinist-ului Arafat.
    Credem că e vorba despere minţile minuscule ale electoratului lor care au fugit la AUR şi acuma vrea să îl recupereze.

    • Smurdul si MAI raspund de incendii, inundatii, accidente nucleare si industriale, seisme, sa verifice spitalele, scolile, blocurile, magazinele mari daca sunt pregatite de incendii. Angajatii sunt pompieri cu minime cunostinte medicale. Dar Smurdul a aparut ca sa acopere dupa 1990 lipsurile din salvarea si medicina de urgenta si a acaparat treptat si urgenta. Prin urmare, Arafat sa isi vada de Smurd si de pompieri. Poate colabora cu salvarile in caz de catastrofe si accidente extinse si grave. Apoi Arafat a facu greseli pe care nu le va recunoaste in veci- Apuseni, Siutghiol, Colectiv, incendii spitale, etc. Nu a raspuns pentru ciordelile facute prin fundatia sa si a vorbit peste ministrii sanatatii. Corect sr fi sa se duca la Smurd Mures de unde a plecat, caci functiile nu sunt oe veci. Dotarile de la Smurd sa treaca la sanatate si ei sa ramana cu masinile de pompieri si masini de teren. Asa este in toata Europa.