G4Media.ro

Rafila: Nu ştiu dacă trebuie să discutăm despre această segregare între spitalele…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila: Nu ştiu dacă trebuie să discutăm despre această segregare între spitalele publice şi cele private, adică să optezi dacă să lucrezi într-un loc sau altul

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, apreciază că nu ar trebui să existe o segregare între spitalele publice şi cele private, în privinţa medicilor care lucrează în aceste unităţi sanitare. Ministrul a subliniat că este, totuşi, o problemă când pacienţii care merg la stat sunt direcţionaţi spre privat, eventual la acelaşi medic, relatează news.ro

Rafila a declarat, duminică seară, la Prima News, că este problema fiecărui medic unde mai lucrează după cele 8 ore lucrate în spitalul public unde este angajat.

”Cred că este o dezbatere oportună, nu ştiu dacă astăzi trebuie să discutăm despre această segregare între spitalele publice şi cele private, adică să optezi dacă să lucrezi într-un loc sau în alt loc, pentru că s-ar putea să existe o anumită barieră legislativă sau chiar constituţională în acest sens. Până la urmă, un om care lucrează 7 sau 8 ore într-un spital public, este problema lui ce face în următoarea perioadă”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la traseul pacientului.

”Dar cred că am putea să lucrăm pe mai multe paliere. Una ar fi legată de respectarea programului de lucru, care trebuie să se desfăşoare integral în spitalul public şi evident că ulterior cineva poate să lucreze într-o altă instituţie medicală care  poate să fie şi privată. Şi al doilea lucru care cred  că este, de asemenea, la fel de important, este legat de traseul pacientului. Adică  dacă un pacient este consultat de către un medic într-un spital sau într-un  ambulatoriu al unui spital public, el trebuie să rămână în spitalul public. Dacă merge la privat, eventual la acelaşi medic, lucrul ăsta nu este deloc în regulă pentru că acolo este clar vorba despre o direcţionare a pacientului. Ne gândim cum să facem să împiedicăm această direcţionare a pacienţilor. Adică dacă pacientul se prezintă de novo la spitalul privat este opţiunea lui, mai ales că coplata  în sistemul privat de multe ori este substanţială, ea este posibilă doar pentru unii dintre pacienţi. Noi trebuie să putem să oferim servicii medicale tuturor, chiar dacă nu au bani pentru coplată şi lucrul ăsta trebuie să se întâmple în spitalul public”, a subliniat Alexandru Rafila.

Cazurile grave sunt rezolvate, în final, la spitalele publice, nicidecum la cele private, a menţionat Rafila.

”În plus, spitalele publice sunt cele care rezolvă cazurile grave, cazurile ameninţătoare de moarte pentru că toate complicaţiile şi costurile aferente îngrijirii medicale se întâmplă în spitalele publice. Trebuie să fim conştienţi că dacă producem această segregare în condiţiile unei anumite limitări a numărului de personal medical, s-ar putea să rămânem în anumite spitale publice fără personal medical. Tine de managementul spitalelor publice să se respecte programul de lucru. Acesta trebuie să fie integral, pe durata celor 7 ore care sunt obligatorii pentru medic. O să vedem cum facem încât şi aceste gărzi care trebuie efectuate, să fie efectuate în integralitatea lor şi dacă cineva are opţiunea pentru a  lucra în sistemul privat, lucrul acesta să se întâmple după programul de lucru. Pentru că dacă există un medic care  are program de lucru până la ora 15.00 şi el oferă deja consultaţii la ora 12.00 în sistemul privat, atunci înseamnă că avem o problemă”, a mai adăugat Alexandru Rafila, conform news.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. BA DA, E cazul sa avem aceasta conversatie! Nu e normal ca medic la stat sa faci 5000 de euro pe luna din buget si sa rupi usa la 12 ca ai de facut morman la spitalul privat! Nu e normal ca toate aparatele de rmn la spitalul de stat sa fie defecte si sa mearga doar alea de la clinica privata, domnule Rafila! Ori la stat, ori la privat!

    • Rafila trebuia sa impuna vaccinarea obligatorie si sa rupa la buzunare cu amenzi drastice pe aia ce caraie in front.

    • Rafila trebuia sa impuna vaccinarea obligatorie si sa amendeze la greu pe cei care caraie in front.

    • Serios??!!!! Nu e cazul sa vorbim despre faptul ca nu e corect ca un medic sa lucreze și la stat și la privat???!!!! Aveți habar câte ore stau medicii( nu toti) în spitalul de stat, ca vin la ora 10 și la 14 nu mai găsești picior de dr., cu excepția celor din gărzi?! Cum explicați faptul ca un medic are post intr-un spital di face gărzi în alte 2 ,3 spitale aflate la zeci de km distanta plus clinica privata?!! Sau de ce ați permis ca un medic încadrat cu norma întreaga într-un spital sa încheie tot cu acel spital încă un contract de prestări servicii în aceeași specialitate?!!! Și mai are încă un contract cu o clinica privata în același timp?!! Cam câte ore lucrează în 24 h și cam cata atentie acorda pacientilor având în vedere ca are nevoie și de ceva timp pt.drumul intre spitale și cabinetul privat? Știm ca nu aveți curajul sa abordați problema deoarece sunteți toți la fel……ma rog, cei care fac excepție sunt marginalizați de SISTEM .Iar cei care mor cu zile plimbați între spitale și ținuți pe la uși, nu au nicio șansă în fata unui astfel de sistem corupt și deprofesionalizat, pus doar pe capatuiala !

  2. Pai clar. Mergi in consult la privat, si medicul de acolo te rezolva la stat (operatia ,tratament etc)
    Mergi la consult la stat si daca ai nevoie de interventie ,nu au locuri sau te indruma la privat.
    Este un sistem foarte bun pentru unii medici de aceea nu se doreste schimbarea.

  3. O certitudine: medicii care lucrează şi la stat şi la privat, acţionează cu consecvenţă, la stat, doar pentru a-şi lăsa pacienţii să ȋnţeleagă că nu vor primi asistenţa medicală cuvenită, decât dacă ȋşi transferă cererea pentru servicii medicale la unităţile private.

    Se ȋntâmplă asta, deşi salariile la unităţile de stat s-au mărit considerabil.

    Personal m-am confruntat ȋn repetate rânduri cu această realitate, contactând aceiaşi medici, şi la stat şi la privat: diferenţa este uriaşă, fiind pacientul aceluiaşi medic..

    Practic, acele salarii mari sunt ȋncasate de medici, la unităţile de stat, doar pentru a mima acolo servicii medicale, dar a transmite tacit pacienţilor mesajul menţionat mai sus.

    Dar opinia dlui Rafila, de a se perpetua starea de corupţie actuală, nu trebuie să mire pe nimeni: ea este de la sine ȋnţeleasă, ȋn cazul oricărui PSD-ist.

  4. Ipocritul natiunii. Asta inseamna ,,segregare”, analfabetule? Social-democratule care stii ca asa se intampla peste tot, iar pacientii nu au curajul sa se impotriveasca directionarii catre privat. Poate ne spune CUM va face, ce politici va promova, nu ,,o sa vedem cum facem”.

  5. Românii sunt un popor de șpăgari.

  6. Trebuie discutat.

    Cei de la spitalele publice fug repede la privat, unii cu mult înainte de terminarea programului

    Unii medici de la stat își trimi pacienții la privat, la cabinetul lor.

  7. Domnu’ ministru, da’ puteti sa-l dati afara pe medicul care nu sta 8 ore b@tute pe muchie in spitalul de stat?

    Domnu’ ministru, dar rationamentul cu „treaba lor ce fac dupa cele 8 ore de lucru la stat” s-ar putea aplica si celor care fac, in afara programului (cica) proiecte pentru fonduri europene, care vin la aprobat tot la ei – si sa fie in regula treaba asta?

    Domnu’ ministru, dar chiar ne vedeti pe toti cu ciung@-n cap si vreti sa ne operati la scalp in timp ce sunteti cu mainile prin buzunarele noastre? Bine, tu, Iosefiniiiiiii … 👍

  8. Cum sa nu ti se faca sila?

  9. Alooooo suceava doctorita spagara libera dupa 5 zilei vb de sistemul medical rusine nu va mai ajung baniii sunteți niste ninfomatii dupa bani

  10. Faceti cartele de acces in spitale sa vedeti ca stau in spitalul de stat 2-3 ore nu 7 si sa vedem cum e cu munca la privat. Poate cineva sa munceasca 20 de ore pe zi? Nu, dar poate fi platit _cine are curaj sa spuna ca doctorii pleaca din spitalul de stat imediat dupa ce au venit?

    • Ministrul Rafila face la fel si la stat si la privat. Nu va face separea domeniului privat si de stat. Nici nu cunoaste cuvantul segregare care se aplica pentru gen, rasa, religie, educatie. In mai toate tarile europene, un medic lucreaza ori la stat ori la privat. Personal am mers la privat, dar o analiza imagistica am facut-o la stat pe bani, caci centru medical privat nu avea ceva. Medicii sug de la doua vaci dar fac multi treaba de mantuiala.

  11. Nu trebuie, e bine asa. Manca-l-ar puricii de baiat sclipitor ce este el. Clar, prezidentiabil.

  12. Se roagă sa treacă timpu sa cina rotativa. Apoi nu mai auzi de el.
    Nu știu dacă trebuie să vorbim de spitale noi…încă, sunt pe hârtie de 25-30 de ani și cu ele defilăm in campanie. Vorbim despre zecile de spitale din septembrie când revin gorobetii din vacanțe si ii apuca doru de politică și alegeri.

  13. Dacă nu știi, lasă pe altcineva care știe. Nu temai fofila …

  14. Poate ca Rafila ar vrea,dar nu este lasat…

  15. In sistemul medical,rezistenta la schimbare este uriasa.Daca medicii s ar pensiona la 65 de ani obligatoriu,ca in alte state,marii mahari ai medicinei ar fi inlocuiti de medici tineri cu alte perceptii…A se vedea postarea neurochirurgului Georgian Ciobotaru

  16. Jalnic caracter, demn de istoricul slugarnic al tatălui său obedient al sistemului.

  17. Caz concret, ia vedeți don’ Rafaila la ce oră nu mai dai de doctorul Boicean in spitalul județean Sibiu, șef secție gastroenterologie, mare „specialist” care nu e in stare să pună un diagnostic cu lunile. Apropo, pe această cale atrag atenția celor cu probleme gastrointestinale să nu meargă în Sibiu sub nicio forma la vreun „specialist” egal că e la stat sau in privat, sunt că oile, dacă primul pune un diagnostic îl îmbrățișează cu titii

  18. „Ne gândim cum să facem”…
    Ganditi-va, Rafila, de FACUT oricum NU veti face NIMIC!!!
    Pana atunci: „Noi TREBUIE să putem să oferim servicii medicale tuturor, chiar dacă nu au bani pentru coplată şi lucrul ăsta TREBUIE să se întâmple în Spitalul PUBLIC”, a subliniat Alexandru Rafila.
    In Spitalele publice e jale, nu merg romanii desi Bolile se accentueaza, de frica Spitalelor publice si din lipsa de bani sa mearga la cele private!
    Povesti PSDiste, imediat PSDeii vor veni cu un NOU Program de guvernare, dupa ce vor face rotativa(!!) desi de „Programul de guvernare PNL-PSD-UDMR Coaliatia pentru rezilienta, prosperitate si dezvoltare 2021-2024” votat in Parlament la Investirea Guv Ciuca NU au facut NIMIC!
    ZERO, Programul ala de guvernare are 270 de Pagini de minciuni!
    „TREBUIE să fim conştienţi că dacă producem această segregare…”…..”Acesta TREBUIE să fie integral…”…” O să vedem cum facem încât şi aceste gărzi care TREBUIE efectuate, să fie efectuate în integralitatea lor…”…
    Domnu’ Rafila, ce naiba, v-a instruit careva, ca si tu si dl Marcel Ciolacu la cateva cuvinte repetati mecanic acest TREBUIE!!!

    Trebuie, dar NU faceti NIMIC!
    ZERO barat, esti!!!!

    • Prea mult conditional optativ in raspunsurile dl Rafila .Are vreo realizare ,cat de mica ,de cand a fost numit ministru?

  19. I-ati gasca si duceti-va acasa!stiti sa ajungeti?

  20. S a ajuns ca pacientul sa fie” de multe ori flituit „atat la clinicile de stat cat si la cele private,tocmai din faptul ca , medicii, lcreaza si la una si la cealalta.