G4Media.ro

Rafila spune că experți lucrează acum la corectarea Planului pentru combaterea cancerului…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila spune că experți lucrează acum la corectarea Planului pentru combaterea cancerului și acuză lipsa consultării Ministerului Sănătății / Planul a fost adoptat de Parlament, iar Rafila este deputat PSD, membru în Comisia de sănătate și Grupul pentru combaterea cancerului

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, într-o postare pe Facebook, că 20 de experți oncologi lucrează acum la „corectarea” Planului național pentru combaterea cancerului și acuză lipsa consultării Ministerului Sănătății la elaborarea acestuia. Planul a fost lansat în ianuarie 2022 de către președintele Klaus Iohannis, a trecut anul trecut prin Parlament, iar legea a fost promulgată în noiembrie, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni la care a participat și ministrul Rafila. În plus, Alexandru Rafila este deputat PSD, membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților și în Grupul pentru combaterea cancerului din Parlament.

Precizările ministrului Sănătății vin după ce președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a cerut norme de aplicare pentru Planul național de prevenire și combatere a cancerului.

„Avem nevoie ca acest Plan să devină funcțional. M-ați întrebat cum se justifică cele 20.000 de decese evitabile. Prin faptul că oamenii au acces greu la investigații. Sunt pacienți cu cancer bronho-pulmonar care fac investigații câte 4-6 luni și care nu mai apucă nici să înceapă tratamentul. Testările genetice se fac foarte greu și durează, pentru că nu toate centrele oncologice pot face acest lucru și se trimit analizele în doar 2-3 locuri din țară sau în străinătate. Decalajul dintre noi și media europeană este de 4-6 ani privind accesul la medicamente inovative. Paliația din România nu poate acoperi nevoile bolnavilor oncologici. Să vă mai spun? Tocmai de aceea avem nevoie de aplicarea acestui Plan, pentru că, în timp, pot fi rezolvate mare parte dintre aceste probleme care se cuantifică în vieți”, a explicat Cezar Irimia, citat de Ziarul de Iași.

Dacă această lege nu va fi implementată, „omorând speranța pacienților cu cancer din România”, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer susține că își rezervă dreptul de a acționa în judecată Ministerul Sănătății și pe ministrul Alexandru Rafila, pentru încălcarea legilor votate de Parlamentul României și promulgate de președintele țării. Detalii aici.

Teoretic, în iunie, adică la 180 de zile de la promulgare, Planul ar trebui să devină funcțional.

Cum justifică Alexandru Rafila lipsa normelor de aplicare a planului

„Ministerul Sănătății acordă prioritate dezvoltării și accesului la servicii oncologice de calitate, fără discriminare, pentru pacienții din întreaga țară! De la începutul anului 2023, un grup reprezentativ de peste 20 de experți în domeniul oncologiei, profesori universitari și medici cu experiență, lucrează susținut pentru adaptarea și corectarea actualului Plan Național de Control al Cancerului (PNCC), pentru a putea fi elaborate cât mai rapid normele de aplicare care să răspundă nevoilor pacienților din România, ținând cont de serviciile medicale existente, resursele umane disponibile și de posibilitățile de finanțare ale sistemului medical. Actuala formă a PNCC necesită o punere în acord cu foaia de parcurs a Planului European de Cancer și eliminarea sau rezolvarea erorilor și contradicțiilor privind finanțarea, corelația obiectivelor cu măsurile propuse, precum și includerea tuturor pacienților oncologici în programele de diagnostic și tratament, indiferent de tipul de cancer”, a scris, joi, pe pagina de Facebook, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății susține că „forma actuală a PNCC a fost elaborată fără consultarea Ministerului Sănătății și a comisiilor de specialitate, ceea ce a dus, probabil, la apariția unor erori”.

„Patronajul și implicarea Președintelui României în rezolvarea durabilă a acestei probleme majore de sănătate publică, cu un impact asupra populației, sunt salutare, alături de responsabilitatea, profesionalismul și dedicarea echipelor de specialiști în oncologie și de funcționari publici din cadrul MS și CNAS”, încheie Rafila.

Ceremonial bifat de ministru, fără nicio critică

În 2 noiembrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, decretul pentru promulgarea legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului.

La ceremonie au participat premierul Nicolae Ciucă, iniţiatori ai legii şi consilieri prezidenţiali. Între participanți s-a aflat inclusiv ministrul Alexandru Rafila, care la acel moment nu a avut nicio ieșire publică în care să critice acest document.

De obicei, legile sunt promulgate de către președintele Iohannis fără ceremonial, însă în cazul câtorva legi șeful statului a ales semnarea într-o ceremonie, pentru a sublinia importanța acestora.

Abia în 24 aprilie 2023, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în premieră că forma actuală a Planului Național de Combatere a Cancerului are nevoie de anumite modificări și adaptări ale textului.

Planul a fost adoptat printr-o lege dezbătută în Parlament, iar Alexandru Rafila este deputat PSD, membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților și în Grupul pentru combaterea cancerului din Parlament, după cum se arată pe pagina sa de parlamentar.

Ce prevede Legea prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului

Potrivit legii adoptate și promulgate, planul se implementează pentru perioada 2023 – 2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional. Documentul se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene, a scris Agerpres.

Actul normativ prevede că toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, cum sunt: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.

„Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Finanţelor sunt responsabile de îndeplinirea măsurilor din plan”, stabileşte legea.

Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România este finanţat în principal de către Ministerul Sănătăţii, de la bugetul de stat. Suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, stipulează legea.

Actul normativ mai prevede că Ministerul Finanţelor creează şi finanţează un fond de inovaţie în sănătate prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Îndeplinirea tuturor obiectivelor şi a măsurilor cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice.

În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Is in buda cu bugetul, de asta amana bolnavii pentru la anul, ca poate nu mai e cazul.

  2. Rafila, fă,-tecă muncesti?

  3. Voiculescule, demisia! :)))

  4. Rafila e . ..pe faras. A avut ascendentul maxim in perioada pandemiei, dar atat. Nu a realizat nimic, a demonstrat doar cat de incompetent e, atat profesional cat si politic. Cred ca va fi schimbat la rocada ministeriala….

  5. Ii uram domnului Rafila mult succes, intr-adevar cei de la Ministerul Sanatatii ar fi trebuit consultati inainte, in fond planul ar trebui aplicat chiar de la minister si asa se face, dar probabil nu avem legi care sa oblige la asta chiar inainte ca Parlamentul si presedintele sa-si dea acordul. In primul rand planul trebuia revizuit de specialistii care urmeaza sa-l puna in aplicare.

  6. Hai bai rafileo, tu ăla care te lăudai cu numarul mic de decese din cauza covidului datorita exceptionalei tale capacitati manageriale si gestionarii perfecte a crizei, chiar tu sa dai inapoi? Nerusinatule, ti-ai dovedit incompetenta prin nimicul pe care l-ai facut de cand ti-ai vazut visul cu ochii, sa fii moțul ministerului sanatatii. Băi distrusule, iti dai macar seama ce ar fi fost de capul tau daca te nimereai şef in plină criză sanitară? Şobolan de om…