G4Media.ro

Rafila susține că în toamnă începe construcția efectivă la primul spital regional,…

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Rafila susține că în toamnă începe construcția efectivă la primul spital regional, după aproape zece ani de când au fost promise opt

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), susține, marți, într-o postare pe Facebook, că proiectul spitalului regional Iași a fost finalizat, iar din toamnă „va începe construcția efectivă”. Acesta ar urma să fie primul spital regional pentru care să înceapă construcția, dintre cele care au fost promise încă din anul 2014.

„Echipa Ministerului Sănătății a lucrat intens pentru a finaliza cât mai rapid licitațiile pentru proiectele tehnice ale celor trei spitale regionale. La Iași, proiectul a fost finalizat și, din toamnă, va începe construcția efectivă a spitalului Regional. La jumătatea acestui an vom finaliza și proiectul tehnic pentru Spitalul Regional din județul Cluj, iar până la sfârșitul anului, pentru Craiova. Începând cu anul 2027, spitalele regionale trebuie să devină operaționale. Investiția totală va fi de peste 2 miliarde de euro”, a scris Alexandru Rafila pe pagina sa de Facebook.

Anunțul ministrului vine în contextul în care urmează schimbarea Guvernului și încă nu a fost decis la nivelul partidelor ce titulari de portofolii nu se vor mai regăsi în guvern.

De menționat că termenul de finalizare pentru proiectarea spitalului regional din Iași era luna martie 2023, după cum anunțase tot ministrul Sănătății.

Termenele anunțate inițial de ministrul Sănătății pentru proiectarea celor trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova:

  • Iași – a fost semnat în decembrie 2021 contractul de proiectare, cu termen de finalizare a proiectării în martie 2023
  • Cluj – în aprilie 2022 a fost semnat contractul de proiectare, cu finalizarea proiectării în mai 2023
  • Craiova – în noiembrie 2022 a fost semnat contractul de proiectare cu termen în noiembrie 2023

Context. Guvernul României nu a construit nici măcar un spital nou din 2014 până acum, arată un raport de audit realizat de Curtea de Conturi pentru perioada 2014-2021 la Ministerul Sănătății, potrivit unui comunicat al instituției publicat în februarie 2022.

Raportul arată o realitate dezolantă, în care investițiile sunt netransparente și nu acoperă nevoile pacienților.

Obiectivul general al auditului a vizat evaluarea modului în care, în perioada 2014–2021, Ministerul Sănătății a asigurat, în cele 58 de unități sanitare spitalicești aflate în subordinea/ coordonarea sa, nevoia de personal sanitar și infrastructură sanitară, fiind urmărită, în raport cu cele două paliere analizate, îndeplinirea criteriilor de economicitate, eficiență și eficacitate.

În perioada analizată, din cele 12 obiective de investiții, anexă la bugetul aprobat al Ministerului Sănătății în perioada 2014 – 2021, au fost finalizate doar șapte obiective, celelalte fiind în curs de realizare. Nu s-a construit nicio unitate sanitară nouă cu paturi, cu excepția reamenajării Institutului Regional de Oncologie Iași. Construcția Institutului Regional de Oncologie Timișoara, de la data înființării ca obiectiv de investiții în curs de finalizare în subordinea Ministerului Sănătății (anul 2009) și până la finalul anului 2021, nu a fost demarată.

Mai mult decât atât, din cele opt spitale regionale de urgență propuse în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 s-au identificat demersuri de realizare doar pentru patru dintre acestea, respectiv trei spitale regionale de urgență (Iași, Cluj și Craiova) pentru care Ministerul Sănătății gestionează proiectele de construcție și care se află în stadiul de proiect tehnic, și un spital regional de urgență la Brașov pentru care UAT Municipiul Brașov a inițiat o serie de demersuri în anul 2021.

Dacă spitalele regionale nu vor fi finalizate până în anul 2027, se va pierde finanțarea europeană pentru acestea.

Fostul comisar european Corina Creţu, în prezent europarlamentar, declara în mai 2022 că nicio altă ţară nu a avut nevoie de şapte ani pentru a ridica un astfel de spital.

„Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova le-am semnat în 2015 cu Guvernul Ponta, am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”, a declarat ea în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV.

În 2018 s-au realizat studiile de fezabilitate de Banca Europeană de Investiţii, dar iată că suntem în 2022 şi de-abia acum se contractează firmele care vor lucra. Deci după 7 ani. Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani se la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”, a mai declarat Corina Creţu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Riiight

  2. Sclavul asta a mirosit el ca și aia din sănătate ies afara in curând și l-a trimis stăpânul lui , bișnițarul Marcel sa mai bage o gogonata cum ca ei fac și dreg .