G4Media.ro

Rafila: Trebuie să îmbunătăţim strategia de combatere a cancerului / Două tipuri…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila: Trebuie să îmbunătăţim strategia de combatere a cancerului / Două tipuri de cancere pot fi prevenite prin vaccinare: cancerul de col uterin şi carcinomul hepato-celular

Strategia de combatere a cancerului va fi îmbunătăţită şi apoi va fi adoptată legislaţia secundară necesară, astfel încât să nu se ajungă în situaţia în care să fie inaplicabilă, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

„România trebuia să aibă o astfel de strategie. (…) Trebuie să avem la îndemână resursele care sunt de natură juridică, de natură profesională şi, nu în ultimul rând, de natură materială care să poată să abordeze, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Uniunea Europenă, această patologie. Era nevoie de un astfel de document. El a suferit şi poate va mai suferi mici adaptări. Este foarte bine că a fost realizat. (…) Cred că trebuie să îmbunătăţim strategia şi să putem să adoptăm legislaţia secundară. (…) Noi ne pregătim să punem în aplicare strategia şi să elaborăm legislaţia secundară încât să nu ajungem în situaţia în care avem o strategie care să fie inaplicabilă. Există şi finanţare europeană”, a explicat Rafila, la dezbaterea online „Cancerul poate fi învins prin prevenţie, depistare precoce şi terapie inovatoare”, organizată de DC News Media Group.

El a amintit că sunt două tipuri de cancere care pot fi prevenite prin vaccinare: cancerul de col uterin şi carcinomul hepato-celular provocat de infecţia cu virusul hepatic B.

„Cancerul de col uterin este prevenibil prin vaccinare în integralitate, deoarece corelaţia între infecţia cu virusurile Papilloma şi cancer este de 100%, cancerul de col uterin şi alte tipuri de cancer din zona genitală sau cancerul oro-faringian. Este clar că aici vaccinarea previne cancerul. Mai avem şi hepatita B deja de mult timp, hepatita B care se soldează în cazul a circa 5% dintre persoanele infectate cu cronicizarea bolii şi cu riscul de carcinom hepato-celular”, a menţionat ministrul.

Alexandru Rafila şi-a manifestat speranţa ca în viitorul „nu foarte îndepărtat” şi alte tipuri de cancer să poată fi prevenite prin vaccinare.

„Cred că prevenţia prin vaccinare, prevenţia evoluţiei către leziuni cu un caracter de periculozitate prin screning este esenţială pentru reducerea impactului acestor tipuri de cancer. Coordonarea şi implicarea cu medicii de familie cred că este esenţială în depistarea precoce a cancerului şi pentru trimiterea la evaluare şi eventual tratament pentru persoanele care sunt incluse în aceste programe”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, s-a schimbat „foarte mult” percepţia publică în ceea ce priveşte vaccinul HPV.

„Am oferit posibilitatea vaccinării pe bază de opţiune a fetelor cu vârsta de până la 14 ani şi încet, încet părinţii au accesat acest program. Încrederea a crescut. (…) Este bine să găsim şi un sistem de compensare pentru acest tip de vaccin diferenţiată, astfel încât accesul la vaccin să fie mult mai uşor şi oamenii să îşi poată procura vaccinul compensat în totalitate dacă discutăm de copii sau parţial dacă discutăm de persoane adulte”, a afirmat Rafila.

El a completat că există un proiect de lege în Parlament privind studiile clinice, care a fost trimis la reexaminare.

„Este un proiect de lege care a fost retrimis la Parlament înainte de a fi promulgat. Sper să fie modificat astfel încât să fie operabil cât mai rapid şi să permită evitarea acestor situaţii în care pentru un studiu clinic aşteptam ani de zile ca să fie aprobat. (…) Am avut deja o întâlnire chiar zilele trecute cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale ca să găsim soluţii pentru ca anumiţi timpi care sunt extrem de lungi să fie evitaţi, fără să evităm (…) etica acestor studii clinice şi să nu punem în niciun fel în pericol pacienţii din România care sunt introduşi în aceste studii. A doua componentă – cred că este important ca tot mai multe unităţi sanitare să fie implicate în studii clinice, să aibă organizate unităţi pentru studii clinice”, a transmis ministrul.

În opinia sa, studiile clinice pot aduce „o resursă importantă”, inclusiv pentru dotarea şi modernizarea unităţilor sanitare.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Numai pentru prostie si hotie nu avem vaccin.

    • Și chiar dacă am avea, imediat ar veni cei in cauză și ar zice că e ineficient, apă de ploaie și alte alea de-ale lor. Cum sa se vaccineze ei? Și să scape de p..stie?

  2. acum ca nu mai e covidul in putere , nu mia e fezabil rafila pentru a fi presedinte .. incearca el ceva, dar nu poate ca FIRE-REA sa dea pomeni in stanga si dreapta .. pe modelul presedintei de la UNGURI

  3. Absolut de acord cu vaccinarea, cu conditia sa nu fie obligatorie. Campanie de constientizare si co-plata pentru cei care nu s-au vaccinat.