G4Media.ro

Ragu și tablete de iod: Țările scandinave trimit instrucțiuni despre cum să…

Sursa foto: Menahem KAHANA / AFP

Ragu și tablete de iod: Țările scandinave trimit instrucțiuni despre cum să supraviețuiești unui război / S-au împărțit broșuri despre cum să supraviețuiești în frig și întuneric / ”Nu ne vom preda niciodată”

Suedia a început de luni distribuirea de broșuri către populație în care se explică cum să se pregătească pentru un eventual conflict, inclusiv unul nuclear. Inițiative similare au luat în aceste zile Finlanda, Norvegia și Danemarca, anunță La Reppublica.

Cutii de sos Bolognese, cutii de fasole, sticle de apă și tablete de iod. Acestea se numără printre alimentele și medicamentele de care trebuie să ne aprovizionăm, pentru a ne pregăti pentru eventualitatea unui atac militar rusesc. Inclusiv posibilitatea unui război nuclear.

Acestea fac parte dintr-un set de instrucțiuni cuprinse într-o broșură trimisă luni de guvernul de la Stockholm întregii populații a Suediei. Un manual similar despre „cum să supraviețuiești războiului”, sau altor situații de urgență națională, a fost de asemenea trimis zilele acestea, pe hârtie sau în format digital, întregii populații dinFinlanda, Norvegia și Danemarca.

Țările scandinave, dintre care două (Finlanda și Suedia) au aderat recent la NATO pentru a se simți mai bine protejate după invazia rusă din Ucraina, sunt, se pare, printre cele care se simt cel mai amenințate de posibilitatea unei escaladări a confruntării dintre Putin și Occident. Și, prin urmare, sunt primele care reacționează oferind măsuri concrete populației.

Guvernul suedez trimisese deja un manual similar locuitorilor săi în urmă cu șase ani, cu referire specială la crizele cauzate de schimbările climatice. Dar atunci Suedia era o țară neutră, nu era membră a Alianței Atlantice, așa cum este acum, și nu se simțea potențial în vizorul Rusiei.

Acum, broșura a fost actualizată, luând în considerare riscul tot mai mare de agresiune din partea Moscovei. Și restul Scandinaviei a publicat astfel de manuale în trecut, iar acum le-a adaptat la ostilitatea crescândă exprimată de Putin și la amenințările sale cu „al treilea război mondial” la adresa Occidentului, inclusiv faptul că războiul din Ucraina ar putea deveni o confruntare directă între Rusia și NATO șiutilizarea de către Rusia a „armelor nucleare tactice”.

Suedia, Norvegia și Danemarca au trimis manualul pe suport de hârtie întregii populații. Finlanda a trimis 2,2 milioane de copii digitale prin e-mail către toate gospodăriile.

Lista guvernului suedez a produselor din care trebuie să existe o rezervă permanentă acasă include conserve de fasole, batoane energizante, paste, medicamente, inclusiv tablete de iod în caz de radiații provenite de la o bombă sau de la un accident nuclear.

Alte produse alimentare din care să existe o rezervă care să permită hrănirea timp de trei zile sau mai mult sunt cartofii, varza, morcovii, ouăle și conservele de „sos bolognese”, sau ragù.

Lista de recomandări emisă de Helsinki conține sfaturi despre cum să supraviețuiești frigului, cu până la 20 de grade sub zero în iarna din nordul Europei, în caz de întreruperi sau pene de curent. Un sfat este să aveți din belșug un generator autonom pregătit pentru utilizare, lemne pentru sobe sau șeminee, pături și haine pentru a vă încălzi. Un alt sfat este să aveți o rezervă de hrană pentru animale. Și, bineînțeles, rezerve de apă potabilă pentru minimum 72 de ore.

Cea mai importantă recomandare din broșura guvernului de la Stockholm este de a rezista până la capăt: „Dacă Suedia este atacată de o altă țară”, se afirmă în manual, „nu ne vom preda niciodată. Orice informație răspândită de oricine că rezistența trebuie să înceteze trebuie considerată falsă”.

Dintre țările scandinave, cea care a rămas întotdeauna pregătită pentru un conflict cu Moscova este Finlanda, atât pentru că are o frontieră de 1 500 de kilometri cu Rusia, cât și pentru că a avut deja unul, „războiul de iarnă” din 1939-1940, când a fost atacată la ordinul lui Stalin, dar a învins în mod neașteptat sau cel puțin a reușit să reziste: Rusia i-a luat 15% din teritoriu, dar Finlanda și-a păstrat independența, deși limitată de acordul tacit de a rămâne neutră (așa-numita „finlandizare”), abandonată ulterior prin aderarea la Uniunea Europeană și în cele din urmă, recent, la NATO.

„Finlanda este pregătită să se apere”, avertizează broșura de instrucțiuni care circulă acum: o reamintire pentru Putin că, grație priceperii lor în biatlon, specialitatea olimpică care constă în schi fond și tir cu pușca, deja acum trei sferturi de secol finlandezii au respins o armată infinit mai puternică decât a lor și că astăzi sunt și mai bine echipați pentru rezistență, dacă va fi necesar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu