Raluca Turcan, despre proiectul de fiscalizare a muncilor domestice: Cum e posibil ca PSD să îndemne la plata la negru?
”Dacă nu aș ști că motivul atacului PSD la proiectul privind reglementarea muncii informale este nepriceperea crasă, aș spune că PSD încurajează munca la negru. Cum este posibil ca un partid care pretinde că-i apără pe cei care muncesc și un senator al acelui partid să îndemne, în scris, alb pe negru, la plata la negru? Omul „să plătească direct și firesc, din banii săi, meseriașul care-i schimbă robinetul, femeia care face curat ori bona” nu este nevoie să recurgă la mijloace birocratice – îndeamnă Gabriela Firea”, a scris pe Facebook ministrul Muncii, Raluca Turcan, în replică la acuzele PSD legate de proiectul de fiscalizare a activităților casnice.
”Acel „coșmar birocratic” pe care PSD îl disprețuiește reprezintă, de fapt, reglementări și o ordine care ar ajuta mii de oameni, în majoritatea lor cu venituri mici, să beneficieze de drepturi și de o asigurare în urma muncii pe care o fac, lucruri de care acum, sunt privați. Este o bună parte de economie, pentru că în ultimii ani cel puțin, activitățile informale – precum cele de menaj casnic, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie – s-au dezvoltat în ritm accelerat, iar majoritatea ocolesc serviciile specializate care oferă resursă umană și care evident, funcționează în circuitul economic formal, cu toate obligațiile aferente”, a mai scris Turcan.
Ea se referă la proiectul care prevede asigurarea unei pensii și a posibilității de a primi îngrijiri medicale pentru micii prestatori casnici care acum lucrează la negru – grădinari, șoferi personali, bucătari ori îngrijitorii. Proiectul prevede și beneficii fiscale pentru angajatori.
Ministrul Muncii a prezentat și datele unui Eurobarometru din februarie 2020, care arată că 1 din 10 europeni au achiziționat bunuri și servicii prezumate a proveni din muncă nedeclarată; iar 1 din 3 europeni cunosc în cercul apropiat o persoană care prestează muncă nedeclarată. Cele mai frecvent achiziționate bunuri sau servicii provin din sectoarele de reparații/renovări de locuințe (30%), coafor și cosmetică (27%), servicii de reparații (19%).
”Estimările nedeclarate din sectorul muncii sunt greu de realizat. O evaluare bazată pe Labor Input Method (aportul de forță de muncă nedeclarată) realizată de Comisia Europeană în 2017 arată că România, Polonia și Lituania, sunt statele cu cea mai mare valoare estimată a muncii nedeclarate din totalul forței de muncă, peste 25% din valoarea brută adăugată generată de tot sectorul privat”, a mai spus Turcan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii